1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
02-06-2013 11:20

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κρίση»

Στην πόλη μας τα τελευταία 6 χρόνια διαμένει μόνιμα ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες προπονητές στο χώρο του Βόλεϊ, που για πολλά χρόνια έχει δουλέψει σε ομάδες και της Α1.

Τόσο σαν προπονητής, όσο και σαν αθλητής είχε αρκετές διακρίσεις στη ζωή του, αγαπήθηκε, αλλά και μισήθηκε από όλους για ένα και μόνο λόγο, την ειλικρίνειά του και γιατί λέει τα πράγματα πάντα με το όνομα τους και δεν χρησιμοποιεί μισόλογα και κολακείες.  O λόγος για τον Δημήτρη Λεμονίδη.  Το artasport.gr του ζήτησε απαντήσεις για πολλά πράγματα που αφορούν όχι μόνο το Βόλεϊ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το Ελληνικό. Στη συνέντευξη που του πήραμε ήταν πραγματικά χειμαρρώδης, δεν κρύφθηκε πίσω από το δάκτυλό του και έδωσε απαντήσεις που πραγματικά θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.
 
Αρχικά και σύντομα ποιός είναι ο Δημήτρης Λεμονίδης στο χώρο του Βόλεϊ και σταθμοί στην καριέρα σου; Αθλητική και προπονητική.
Απ.:  Ξεκίνησα σαν αθλητής  το Βόλεϊ το 1969 στον Έσπερο Θεσσαλονίκης. Το 1972 ανέλαβα το παιδικό και εφηβικό  τμήμα του Εσπέρου .  Από  το 1979 και μετά  ήμουν παίκτης προπονητής  μέχρι το 1988 . Από το 1989 ξεκινάω την καριέρα μου σαν προπονητής   μόνο. 
Σαν σταθμούς στην καριέρα μου  θεωρώ: 
Σαν αθλητής :  Την  άνοδο  στην Α’ Εθνική  το 1978 με τον Έσπερο Θεσσαλονίκης .                 



ο Λεμονίδης παίκτης-προπονητής δίνει οδηγίες στους Χατζηαντωνίου, Κουτσονίκα, Καλμαζίδη

Σαν αθλητής και προπονητής : 
1)  Την παραμονή  της ομάδας στην Α΄Εθνική το 1979,                        
2 ) Την  συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων  το 1982 που παίξαμε με την Λοζάνη, σαν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας  3 )Τα τέσσερα χρόνια στον Ζαφειράκη Νάουσας  όπου ξεκινήσαμε μια νέα ομάδα και με παιδιά από την Νάουσα  φθάσαμε σε μπαράζ  ανόδου για την Α’ Εθνική.   

Σαν προπονητής:  Είναι πολλές οι καλές στιγμές ,αλλά  θα ξεχωρίσω την πενταετία από το 1998 στον  Έσπερο  όπου από την Β’ Εθνική σε δυο χρόνια ανεβαίνουμε  δυο κατηγορίες  και μένει η ομάδα στην Α1 για αρκετά  χρόνια  .Τα πέντε αυτά χρόνια ήταν τα καλλίτερα στην καριέρα μου . Η ομάδα από την Β’ Εθνική ακόμα είχε δεύτερο  προπονητή ,φροντιστή, γιατρό ,φυσιοθεραπευτή  προετοιμασία   στο εξωτερικό διοργανώναμε κάθε χρόνο τουρνουά με 9 ομάδες  οι 5 ξένες . Εκτός από  Έσπερο  και Ζαφειράκη  έχω   δουλέψει  σε  αρκετές ομάδες  της Α1 όπως  Άρης , Λάρισα, Εδεσσαϊκός, Aριστοτέλης  Σκύδρας ,  Α2 Ζαφειράκης ,Αριστοτέλης Σκύδρας, Γ΄ Εθνική  Νίκη Αιγινίου,   Μουδανιά   και στα τοπικά σε Mαραθώνα , Καλαμαριά, Βέροια. Το 2007 ήρθα μόνιμα στην  Άρτα  και έχω δουλέψει από τότε στην Πρέβεζα ,Φιλία ,Φ.Ε.Ι,και στο  Κλιμάκιο  Δυτικής Ελλάδας.


Προσπάθεια για μπλοκ του Λεμονίδη στο παιχνίδι Ζαφειράκης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης


Βρέθηκες στην Άρτα από την συμπρωτεύουσα και αν δεν κάνω λάθος μετράς 5 χρόνια ζωής εδώ. Είσαι ευχαριστημένος από το επίπεδο ζωής και την διαμονή σου; 
Απ.:  Έχω έξι χρόνια στην Άρτα  και είμαι πολύ ευχαριστημένος από το επίπεδο ζωής και από την διαμονή μου εδώ.  Ερ. Έχεις πλέον την εμπειρία να κρίνεις το Βόλεϊ στην Άρτα.

Ποιο είναι το επίπεδό του; Έχει μέλλον; Και κατ΄ επέκταση και για την Δυτική Ελλάδα;  
Απ.:  Δυστυχώς  δεν έχει μέλλον. Σήμερα στην  Άρτα υπάρχουν στο Βόλεϊ  3 ομάδες,  4 προπονητές και κανένας διοικητικός . Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία . Στις  άλλες ομάδες της Δυτικής Ελλάδας  επικρατούν περίπου οι  ίδιες συνθήκες , έκτος από τα Γιάννενα που εκεί το πρόβλημα είναι ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ομάδων. Τέλος η Πρέβεζα, είναι η μόνη ομάδα που έχει αρκετά άτομα που ασχολούνται με την ομάδα,  πάρα πολύ καλό υλικό σε αγόρια και σε κορίτσια, αλλά δεν έχω καταλάβει τι στόχο έχουν. Προσπαθούν μάλλον  να φτιάξουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν τα αυγά.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από την Θεσσαλονίκη, και αν ναι σε τι;
Απ.:  Υπάρχουν αρκετές διαφορές άλλες υπέρ, άλλες κατά. Υπέρ είναι ,το ότι το γυμναστήριο είναι  μακριά,  5 λεπτά το πολύ. Το απόγευμα ή το βράδυ, τα παιδιά θα βρεθούν  πάλι, έχουν δεν έχουν προπόνηση.  Όλα  τα παιδιά από μία τάξη θα πάνε σε μία το πολύ σε δύο ομάδες.  Έχουν παίξει στη γειτονιά τα περισσότερα , πριν πάνε σε ομάδα.   Είναι  πιο  αγνά. Στην Θεσσαλονίκη  ομάδα τοπικού πρωταθλήματος δεν έχει προπονήσεις σε κλειστό γυμναστήριο ,κ.λ.π. 
Τα κατά είναι  ότι τα περισσότερα παιδιά όταν τελειώσουν το λύκειο θα φύγουν.  Αλλά η   βασικότερη   διαφορά με  Θεσσαλονίκη   και άλλες  πόλεις  που  έχουν ανεπτυγμένο  αθλητισμό  και η αιτία που το βόλεϊ  (  και τα υπόλοιπα  ομαδικά αθλήματα ) στην  Άρτα  έχουν πρόβλημα είναι : 1ον    Είναι    άγνωστη    έννοια   η  ΑΘΛΗΤIΚΗ ΠΑΙΔΙΑ, 2ον  Είναι άγνωστη  έννοια η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και 3ον η  ξενοφοβία. Έχω δουλέψει σε αρκετές πόλεις  πουθενά όμως δεν είχα τέτοιο πόλεμο.                                                                   
Υπήρξες και μια χρονιά περιφερειακός ομοσπονδιακός προπονητής στην Δυτική Ελλάδα. Η Διαπίστωσή σου είναι ότι υπάρχουν ταλέντα και αν ναι γιατί δεν αξιοποιούνται;
Απ.:  Και βέβαια υπάρχουν. Σήμερα στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν πολλά ταλέντα όπως π.χ. ηΠαπαδοπούλου η  ο Παλιοκατέρος . Δεν αξιοποιούνται για τους  λόγους που εξήγησα πιο πάνω. 



Και στην Αναγέννηση Άρτας πρόσφερε, όταν πήρε την 5η θέση στους Εφήβους Πανελληνίως

Κάποια χρονιά ήσουν πολύ κοντά και στην Αναγέννηση Άρτας. Θα ξεχώρισες φαντάζομαι κάποια από αυτά;

Απ.:  Ξεχώρισε μόνο ένας , ο Λουκάς Βαγγέλης πήγε στην Αθήνα δούλεψε και βελτιώθηκε, ήταν ο μόνος που είχε αθλητική παιδεία και αρχές.   


Με το κλιμάκιο αγοριών της ΕΣΠΕΔΕ και τον Μάκη Δημητριάδη, Ομοσπονδιακό τεχνικό

Γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβασή σου με την ΕΣΠΕΔΕ παρά τα θετικά σχόλια πολλών;
Απ.:  Ήταν η μοναδική χρονιά που έκαναν τα παιδιά περίπου 15  προπονήσεις και πήγαν δυο παιδιά στις εθνικές ομάδες , αλλά  έχω ένα μειονέκτημα, δεν έχω δικιά μου ομάδα να δώσω ψήφο στον ΠΡΟΕΔΡΟ  και τις υπόλοιπες γλάστρες  τις Ε.Σ.ΠΕ.ΔΕ. Την πρώτη χρονιά χάθηκε η αίτηση μου, την δεύτερη δεν τα πήγα καλά στην συνέντευξη ενώ είχα περισσότερα μόρια από όλους  την τρίτη δηλ. φέτος  δεν προκηρύχθηκαν οι    θέσεις, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά  ορίσθηκαν οι προπονητές των κλιμακίων από τον Πρόεδρο .  

Ποια η γνώμη σου για τα Εθνικά πρωταθλήματα; Ήταν σωστό που η ΕΟΠΕ κατήργησε Εθνικές κατηγορίες;
Απ.: Το  μεγάλο λάθος της ΕΟΠΕ ήταν η δημιουργία της Γ΄Εθνικής που αποδυνάμωσε τα τοπικά πρωταθλήματα, αυτά δηλαδή που έβγαζαν  παίκτες και δημιουργήθηκε μόνο για ψηφοθηρικούς  λόγους. Επόμενο ήταν τώρα με την κρίση  η ΕΟΠΕ να αναγκαστεί  να μειώσει κατηγορίες. 

Σε βλέπουμε να παρακολουθείς το περιφερειακό πρωτάθλημα. Ποια η γνώμη σου γι΄αυτό σε Άνδρες και Γυναίκες;
Απ.: Στους άνδρες  υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, στις γυναίκες  τα πράγματα είναι πολύ καλλίτερα. Αν επί παραδείγματι τα Γιάννενα είχαν μία ομάδα, ή το πολύ δύο που συνεργάζονται ,θα ήταν μόνιμα στην Α1. 

Τι βήματα πρέπει να γίνουν για να γίνει καλύτερο;
Απ.: απλά να οργανωθούν οι ομάδες και να αλλάξει η ΕΣΠΕΔΕ

Υπάρχουν ικανοί προπονητές στην Δυτική Ελλάδα;
Απ.: Δεν είμαι αυτός που πρέπει να απαντήσει σ` αυτήν την ερώτηση , αλλά έχω να πω ότι για να είσαι   καλός προπονητής  πρέπει να ασχολείσαι μόνο με αυτό, για να έχεις το χρόνο να μελετάς  και να ενημερώνεσαι  συνεχώς . Άρα δεν μπορεί να είσαι και πρόεδρος και γραμματέας  και έφορος . Πόσο μάλλον  που ορισμένοι κάνουν τους προπονητές  και σε δύο αθλήματα.

Η κρίση θα κάνει καλό ή κακό στο Βόλεϊ;
Απ.: Η κρίση πέρα από  τα κακά  θα έχει και τα καλά της ,αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε.     

Επανέρχομαι σε παραπάνω ερώτησή μου η κατάργηση των πανελληνίων παμπαίδων-πανκορασίδων ήταν λάθος της ΕΟΠΕ και διώχνει παιδιά από τα γήπεδα όπως ισχυρίζονται πολλοί;
Απ.: Πριν  από το 1980 δεν γινόταν  Πανελλήνια Πρωταθλήματα και μετά το 80 εφηβικά γινόταν για μερικά χρόνια ,κάθε  δυο χρόνια, αλλά παίκτες έβγαιναν  και μάλιστα πολλοί  άρα δεν φταίει αυτό.  αυτό   

Τι προσόντα απαιτεί κάποιος για να γίνει Βολεϊμπολίστας; Οι κοντοί έχουν ή δεν έχουν θέση;
Απ.:  Πολύ μεγάλη προσπάθεια ,μυαλό, αγάπη για το άθλημα και σωματικά προσόντα. Τώρα με την θέση του λίμπερο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.  Όπως  βλέπετε τα σωματικά προσόντα δεν τα έβαλα πρώτα , βέβαια όχι    ότι δεν  μετράει το ύψος ,αλλά δεν είναι το μόνο ο κοντός παίκτης μπορεί να αναπληρώσει το μειονέκτημα   αυτό κάνοντας εκτός από το μπλόκ π.χ., όλα  τα άλλα πολύ καλλίτερα.  

Τέλος αξίζει κάποιο παιδί να ασχοληθεί με το Βόλεϊ και τι προτρέπεις τους γονείς; 
Απ.: Φυσικά και αξίζει ,Το παιδί από μικρό πέρα από το ότι ο αθλητισμός το βοηθάει στην υγεία του ,μαθαίνει   να αγωνίζεται να συνεργάζεται να πειθαρχεί  να προσέχει την διατροφή του.                     

Σε ευχαριστούμε που μας άνοιξες την καρδιά σου και για όλα τα ενδιαφέροντα που μας είπες
Απ.: Και εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το άθλημα που υπηρέτησα και υπηρετώ σε όλη μου την ζωή  και αν στενοχώρησα κάποιους με τις απαντήσεις μου, δεν πειράζει, αλλά ας προβληματιστούν για ένα καλύτερο αύριο…

πηγή: artasport.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ