Εκτυπώστε τη σελίδα
15-05-2019 13:36

Πάσα ανθρωπιάς από την MVP Παπαφωτίου: Η αποστολή της ζωής της στην Τανζανία!

Eίναι η MVP του γαλλικού πρωταθλήματος, καλύτερη πασαδόρος για τρίτη σεζόν στη Γαλλία, αλλά πάνω απ'όλα σπουδαίος άνθρωπος. Ο λόγος για την Αθηνά Παπαφωτίου, η οποία πέρα από τις ομαδικές και ατομικές διακρίσεις που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια στα γήπεδα, την σπουδαιότερη κίνηση την έκανε εκτός φιλέ.

Η διεθνής πασαδόρος μαζί με την συμπαίκτριά της στη Μιλούζ, Κάρλι Σνάιντερ το καλοκαίρι θα βρεθούν στην Ζανζιβάρη της Τανζανίας προκειμένου να στηρίξουν εθελοντικά το μοναδικό σχολείο σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, το οποίο φιλοξενεί 216 παιδιά.

«Είναι μία πρωτοβουλία δικιά μου και της συμπαίκτριάς μου στη Μιλούζ, Κάρλι Σνάιντερ και σκοπός μας είναι να προσφέρουμε σε παιδιά που δεν έχουν τους πόρους και τις ευκαιρίες που είχαμε την τύχη να έχουμε εμείς μεγαλώνοντας» παραδέχεται στο volleynews.gr η Αθηνά Παπαφωτίου και συνεχίζει:

«Θέλουμε να δώσουμε πίσω, κάτι που έχουμε πάρει εμείς όλα αυτά τα χρόνια μέσω του αθλητισμού. Είναι κάτι μεγαλύτερο από το βόλεϊ. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενταχθούν σε αθλητικές δραστηριότητες και γενικά να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία στην Ζανζιβάρη. Θα αφιερώσουμε ένα κομμάτι του καλοκαιριού μας στην Αφρική με μαθήματα, προπονήσεις και θέλουμε να συνεισφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Η Μιλούζ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για την συλλογή χρημάτων, ενώ θα γίνει και έρανος για την συλλογή αθλητικού υλικού, όπως ρούχα, μπάλες. Το πότε θα πάμε θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις μου στην Εθνική ομάδα, αλλά γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από την κοινότητα της Μιλούζ και από αθλητές, αθλήτριες που θέλουν να βοηθήσουν. Ο καθένας όμως μπορεί να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Με ρούχα, αθλητικό εξοπλισμό, σχολικά εγχειρίδια, βιβλία τα οποία θα βοηθήσουν αυτά τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον. Στο συγκεκριμένο σχολείο που θα πάμε, είναι το μοναδικό στην Ζανζιβάρη χωρίς σχολικά δίδακτρα, με ελάχιστους πόρους. Στο σχολείο αυτό είναι πάνω από 200 παιδιά που χρειάζονται την βοήθειά μας».

Όσο η Αθηνά εξηγεί το πρότζεκτ, αυτό που διακρίνει κανείς είναι το χαμόγελο που έχει όσο αναφέρεται στη προσπάθεια αυτή, την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.

«Εμείς θα το κάνουμε γιατί θέλουμε να επιστρέψουμε όσα μας έχει προσφέρει ο αθλητισμός και όσοι περισσότεροι συνεισφέρουν, τόσο περισσότερο θα βοηθηθούν αυτά τα παιδιά. Είναι μία πρώτη πειραματική προσπάθεια με βασικό εφόδιο το μεράκι και την διάθεση που έχουμε για να προσφέρουμε. Είναι μία προσπάθεια που δεν θέλουμε να είναι φωτοβολίδα. Κάθε χρόνο θέλουμε να συνεισφέρουμε σε παιδιά από χώρες που δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν τα περισσότερα παιδιά, γι'αυτό δημιουργήσαμε την δικιά μας μη κερδοσκοπική οργάνωση. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε βοήθεια» κατέληξε η Ελληνίδα πασαδόρος.

athina

Στη κουβέντα που έγινε με την Αθηνά, η συζήτηση πήγε και στη φετινή σεζόν με την Μιλούζ που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε, για την Εθνική ομάδα αλλά και για το μέλλον της στο βόλεϊ, που είναι εκτός Ελλάδας.

Για τη φετινή σεζόν: «Η σεζόν ήταν δύσκολη και είχαμε δύο πρόσωπα. Το πρώτο ήταν στην κανονική περίοδο που πηγαίναμε πολύ καλά και είχαμε κάνει μόλις δύο ήττες. Είχαμε διαφορετικές προσδοκίες για τα πλέι οφ, οι οποίες δυστυχώς δεν ήρθαν όπως θέλαμε. Η ήττα είνα όμως κομμάτι του αθλητισμού, αλλά η απογοήτευση ήταν αρκετά μεγάλη. Θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα με την Μιλούζ».

Για τις ατομικές διακρίσεις: «Όταν υπάρχει αναγνώριση σε αθλητή ή αθλήτρια, αυτός αισθάνεται χαρούμενος, περήφανος και βλέπει ότι βγαίνει προς τα έξω η δουλειά που έχει κάνει. Δυστυχώς δεν το χάρηκα όσο θα ήθελα, γιατί όπως είπα οι ομαδικοί στόχοι είναι πάνω από τους ατομικούς και με την Μιλούζ δεν πήγαμε όπως θα θέλαμε. Παρόλα αυτά, για μένα ήταν πολύ καλή σεζόν και ευχαριστώ όλους όσοι με στήριξαν».

Για το μέλλον της: «Το μέλλον μου αυτή την στιγμή είναι εκτός Ελλάδας. Είναι μία συνειδητή απόφαση και όσο μπορώ θα είμαι στο εξωτερικό με στόχο την βελτίωσή μου. Γι'αυτό είμαι μακριά από τη χώρα μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου».

Για την Εθνική ομάδα: «Ουσιαστικά ο μεγάλος στόχος του καλοκαιριού είναι το ευρωπαϊκό. Πέρυσι τα κορίτσια έκαναν φοβερή πορεία στα προκριματικά και μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα επιστρέφει σε τελική φάση. Για το ευρωπαϊκό λιγκ δεν υπάρχει πολύς χρόνος προετοιμασίας, οι περισσότερες αθλήτριες έχουμε τελειώσει πριν λίγο καιρό τις υποχρεώσεις μας με τις ομάδες μας και καλούμαστε να μπούμε πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Οι αγώνες αυτοί θα βοηθήσουν για το ευρωβόλεϊ και όλοι αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα αυτού του καλοκαιριού. Όλες θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πετύχουμε με την Εθνική».

Τίμος Αθανασόπουλος