Εκτυπώστε τη σελίδα
29-11-2012 19:35

«Είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες»

Είναι ένας από τους κορυφαίους ξένους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από τα Ελληνικά γήπεδα. Στην πρόσφατη εκδήλωση για το «Έπαθλο Forthnet» ο Αντρέι Κράβαρικ τον είχε χαρακτηρίσει «τέρας», ενώ το προσωνύμιο που του είχαν κολλήσει κυρίως όταν βρέθηκε στον Παναθηναϊκό ήταν «βιονικός»...
Ο λόγος για τον Γιούρι Φιλίποφ, τον Ουκρανό διαγώνιο και πατέρα του πσαδόρου του Ολυμπιακού Ντίμα Φιλίποφ, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ξανά από τα μέρη μας, αυτή τη φορά ως προπονητής της Λοκομοτίβ Χάρκοβο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Παμβοχαϊκό στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Η Λοκομοτίβ έχει το 90% των παικτών της Εθνικής Ουκρανίας, το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε τον πρώην πασαδόρο των Ηρακλή, Παναθηναϊκού Φρανκ Ντεπεστέλ, ενώ πήρε κι από την Γκρόζνι τον Ρώσο ακραίο Βλαντιμίρ Ιβάνοφ.

Στην προηγούμενη φάση η Λοκομοτίβ έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Καννών και παρόλο που ο ίδιος δεν ανέφερε τίποτα στους παίκτες του, όλοι ήξεραν ότι ήθελε την πρόκριση για να ταξιδέψει στην αγαπημένη του Ελλάδα.

«Ναι το ήθελα πολύ, προκειμένου να έρθω ξανά στην Ελλάδα, αλλά και για να δω τον Ντίμα. Δεν είπα τίποτα στα παιδιά, ωστόσο το ξέρανε από μόνοι τους. Η μαμά του είχε έρθει να τον δει πριν από δύο εβδομάδες και τώρα είναι η σειρά μου», παραδέχθηκε μιλώντας στο www.volleyleague.gr.

Ο Γιούρι επιστρέφει για πρώτη φορά ως προπονητής, αλλά προ διετίας είχε βρεθεί στην Κύπρο ως αντίπαλος της Ανόρθωσης για το Challenge Cup κι εκεί έπρεπε να αντιμετωπίσει τον... γιό του.

«Αυτό κι αν ήταν παράξενο παιχνίδι. Από τις 31 πιθανές ομάδες που ήταν αντίπαλοι μας, κληρωθήκαμε με την Ανόρθωση του Ντίμα. Την ώρα του αγώνα δεν λέγαμε πολλά, αλλά πριν και μετά έγινε η σχετική πλάκα» μας είπε κι όταν τον ρωτήσαμε για το αν θα συμβουλευτεί το γιό του για τις επερχόμενες μάχες με τον Παμβοχαϊκό ξεκαθάρισε: «Εγώ παρακολουθώ το Ελληνικό πρωτάθλημα κάθε εβδομάδα και λόγω του Ντίμα. Έχω δει πολλά παιχνίδια από το www.laola1.tv που μεταδίδει τους αγώνες και ξέρω τα πάντα, ενώ η μέρα μου ξεκινά διαβάζοντας τα Ελληνικά sites».

Πέρα όμως από την συνάντηση με τον γιο του (είναι τυχερός γιατί κι ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει εντός έδρας την Λέφσκι Σόφιας για το Challenge Cup οπότε θα συναντηθούν) θα έχει την ευκαιρία να δει στο Βραχάτι και τους παλιούς του συμπαίκτες Σωτήρη Παντελέων (ήταν μαζί στον ΠΑΟ), Σταύρο Κατσανεβάκη (συμπαίκτες στην ΑΕΚ), αλλά και τον παλιό του παίκτη τη Λοκομοτίβ Χάρκοβο Ζόραν Γιοβάνοβιτς!

«Έτσι είναι η ζωή... Ο Σωτήρης τότε ήταν στην αρχή της καριέρας του και χαίρομαι για το ότι έφτασε ψηλά, όπως χαίρομαι και για τον Σταύρο ο οποίος παρόλο που πέρασαν τα χρόνια συνεχίζει να παίζει υψηλό επίπεδο», είπε και συνέχισε για τον Σέρβο: «Ο Ζόραν σε εμάς είχε έρθει ως κεντρικός και σ' αυτή τη θέση έπαιξε. Προέρχεται από τη Σερβική σχολή, που είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο και πέρα από καλός παίκτης είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας. Ανυπομονώ να τους δω όλους, αλλά ανυπομονώ και να τους κερδίσω (γέλια)».

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι των διπλών αναμετρήσεων, χωρίς διάθεση μείωσης του αντιπάλου τόνισε ότι: «Δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμη λεπτομερώς με τον Παμβοχαϊκό γιατί έχουμε πολύ επιβαρημένο πρόγραμμα και πηγαίνουμε βήμα, βήμα. Έχουμε κρίσιμα ματς για το πρωτάθλημα της Ρωσίας κι άλλα τρία παιχνίδια για το Κύπελλο Ουκρανίας πριν το πρώτο ματς με τον Παμβοχαϊκό».

Ο «Γιούρι ο ο Τρομερός» πάντως δεν έκρυψε ότι η ομάδα του έχει υψηλές βλέψεις στη φετινή διοργάνωση του CEV Cup. «Η Λοκομοτίβ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ουκρανία, παίρνει εδώ και 5 χρόνια το πρωτάθλημα, έχει πάντα υψηλούς στόχους και γι' αυτό το λόγο από πέρσι συμμετέχουμε και στο πρωτάθλημα της Ρωσίας που είναι το κορυφαίο στην Ευρώπη. Κάθε εβδομάδα παίζουμε με δυνατούς αντιπάλους, κερδίζοντας έτσι εμπειρίες που μας βοηθούν για να φτάσουμε ψηλά στην Ευρώπη. Στόχος μας λοιπόν είναι η 4άδα στο CEV Cup, ενώ μελλοντικά θέλουμε να επιστρέψουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχαμε παίξει το 2005, αλλά τότε ήταν διαφορετικές οι συνθήκες και την επόμενη σεζόν είχαμε αναγκαστεί να αποσύρουμε τη συμμετοχή μας. Εμείς ζητήσαμε και φέτος wild card, όμως υπάρχουν πιο δυνατές ομάδες από εμάς».

Έχοντας αφήσει τη στολή του αθλητή από το 2007 και φορώντας πλέον το κουστούμι του προπονητή, συνεχίζει να συλλέγει τίτλους, αλλά κάποιες φορές το μυαλό ταξιδεύει πίσω.

«Έκλεισαν την καριέρα μου στη Λοκομοτίβ, όταν επέστρεψα από την Ελλάδα και σε 5 χρόνια πήρα 4 πρωταθλήματα, Κύπελλα και το Τσάλεντς Καπ. Νομίζω ότι η μετάβαση ήρθε ομαλά κι έτσι συμπληρώνω μια δεκαετία στο Χάρκοβο. Ειλικρινά όμως κάποιες φορές ανοίγω το αρχείο μου, διαβάζω παλιές εφημερίδες, βλέπω dvd από αγώνες μου και τα σκέφτομαι όλα αυτά, αλλά με τον χρόνο δεν μπορεί να τα βάλει κανείς».

Σαν παίκτης έλαμψε μια δεκαετία στα Ελληνικά γήπεδα, άφησε όμως ανοικτό να επιστρέψει στα μέρη μας ως προπονητής... «Αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμένα. Στο Χάρκοβο είμαι πολύ καλά τώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα κάποια μέρα να επιστρέψω».

Ο Ντίμα πάντως είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να παίξει στην ίδια ομάδα, έχοντας προπονητή τον πατέρα του, ο ίδιος όμως αφήνει ανοικτό κι αυτό το ενδεχόμενο. «Με τον Ντίμα η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο διαφορετικοί χαρακτήρες. Εγώ πάντως ως προπονητής θα τον ήθελα στην ομάδα μου, όχι γιατί είναι γιος μου, αλλά γιατί μου αρέσει ως πασαδόρος»

Πηγή: volleyleague.gr

Σχετικά άρθρα

  • Η συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας Φιλίποφ
    «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» έλεγαν οι πρόγονοι μας και στην περίπτωση του Γιούρι και του Ντίμα Φιλίποφ επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο.
  • Γιούρι Φιλίποφ: «Συγχαρητήρια στα παιδιά που έπαιξαν με καρδιά, πιο δύσκολος ο τελικός»
    Τα εύσημα στους παίκτες του απέδωσε ο προπονητής του δικεφάλου, Γιούρι Φιλίποφ για την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, στον πρώτο ημιτελικό του φάιναλ-4 του κυπέλλου ανδρών:
  • Γιούρι Φιλίποφ: Η ευχή του για νταμπλ και το ποστάρισμα του Σαββίδη
    Εκανε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ρωσία στην Ελλάδα για να βρεθεί εγκαίρως στην θέση του και έτυχε θερμής υποδοχής στο «Παλατάκι». Ο Γιούρι Φιλίποφ στις δηλώσεις του δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τη νίκη - πρόκριση επί του Ηρακλή και ευχήθηκε να κατακτήσει το νταμπλ:
  • Εύα και γοητεία! (photos)
    Η εντυπωσιακή Εύα Χαντάβα πήγε για μπάνιο με το sport-fm.gr, ανακρίθηκε, φωτογραφήθηκε και σας παρουσιάζεται μέσα από τις εμπειρίες της με την Εθνική, τον Ολυμπιακό και τα ξεχωριστά ταξίδια της.
  • Κουρνέτας: «Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ»
    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Βασίλης Κουρνέτας. Ο έμπειρος πασαδόρος αναφέρθηκε σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Εθνική ομάδα, αλλά και το μέλλον του στο βόλεϊ, εκφράζοντας την επιθυμία να παραμείνει στον «Δικέφαλο του Βορρά».