1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
19-02-2017 10:35

«Δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε τα Βαλκανικά»-Οι προηγούμενοι και το κακό όνομα της ΕΟΠΕ

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΔΑ" ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, φύσηξε νέος άνεμος στην ηγεσία του ελληνικού βόλεϊ, με τον Γιώργο Καραμπέτσο να αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΟΠΕ και να γίνεται ο δέκατος πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο τέταρτος μετά τη 15ετή θητεία του Θανάση Μπελιγράτη που έληξε το 2008. Ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει το άθλημα σε όλες τις βαθμίδες του για περισσότερα από 40 χρόνια, έχοντας φυσικά ως μεγαλύτερο παράσημο τη λαμπρή του σταδιοδρομία στον χώρο της διαιτησίας από το 1986 έως το 2013.


Η ανάληψη της προεδρίας μιας μεγάλης Ομοσπονδίας από έναν πρώην διαιτητή έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν στον ελληνικό αθλητισμό αλλά σίγουρα η θητεία του Γιώργου Σαρρή στην ΕΠΟ δεν αποτελεί οδηγό για τον κ. Καραμπέτσο και τους συνεργάτες του, τους οποίους εμπιστεύτηκε το 68% του εκλογικού σώματος στις επαναληπτικές αρχαιρεσίες της ΕΟΠΕ. Όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του αλλά και αυτοί που βρέθηκαν στην απέναντι όχθη, θέλουν να δουν αν θα πάει «Το Βόλεϊ Μπροστά» στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

«Ο αθλητισμός είναι το μοναδικό πράγμα με το οποίο έχω ασχοληθεί στη ζωή μου και δεν το έχω μετανιώσει. Ακόμα και οι φίλοι μου προέρχονται από κει. Στο βόλεϊ δεν ήρθα ως διαιτητής, έχω περάσει από όλα τα πόστα και μάλιστα έτυχε στο Ηράκλειο να έχω κατακτήσει τον μοναδικό μου τίτλο ως προπονητής της ομάδας της Αεροπορίας. Επιπλέον έχω την εμπειρία από τα 22 χρόνια που υπηρέτησα στο ΑΣΑΕΔ, που είναι στην ουσία μια συνομοσπονδία όλων των αθλημάτων. Συνεπώς δεν ήταν δύσκολη η απόφαση να εμπλακώ στα διοικητικά του ελληνικού βόλεϊ . Γνωρίζω ότι πρωταγωνιστές είναι οι αθλητές και οι προπονητές, μετά έρχονται οι σωστοί παράγοντες και στο τέλος οι διαιτητές. Έχουμε σχέδιο για να βελτιώσουμε το επίπεδο του αθλήματος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, τουλάχιστον στα θέματα που δεν άπτονται των οικονομικών», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Π» ο κ. Καραμπέτσος που επισκέφθηκε την πόλη μας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΣΥΔΠΕΚ.

Όπως ομολογεί ο 59χρονος πρόεδρος της ΕΟΠΕ, που συνδέεται με την Κρήτη λόγω της καταγωγής της μητέρας του από τις Αρχάνες, αυτή η πρώτη περίοδος της θητείας του είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του :

“Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα οικονομικής φύσης που ζητούν διευθέτηση, τα οποία δε μου αφήνουν χρόνο για οτιδήποτε άλλο.

Είναι αδιανόητο και μόνο το γεγονός ότι θα χρειαστούμε μέσα στην τετραετία περισσότερα από 150.000 ευρώ μόνο για τους δικηγόρους που θα προσπαθήσουν να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των χρεών. Με κουράζει και με στεναχωρεί αυτή η κατάσταση γιατί δεν μπήκα στην Ομοσπονδία ως ένας οικονομολόγος που θα έδινε τις λύσεις. Καταθέτω ωστόσο την προσωπικότητά του και με τους συνεργάτες μου θέσαμε ως προτεραιότητα να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης της Ομοσπονδίας με τους προμηθευτές και τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αποφύγουμε τις δικαστικές διαμάχες. Δυστυχώς η προηγούμενη διοίκηση δημιούργησε τεχνηέντως την διάσπαση του χρήματος σε πολλούς προμηθευτές και η ΕΟΠΕ έβγαλε ένα πολύ κακό όνομα. Αυτό το βρίσκουμε μπροστά μας τώρα καθώς κανένας δεν μας πιστώνει. Είμαστε ωστόσο σε καλό δρόμο αναφορικά με τα χορηγικά προγράμματα και με τη συνδρομή των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται σε διάφορες περιοχές και τη συμπαράσταση της Πολιτείας, θα κοιτάξουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Με τι θα είναι ικανοποιημένος ο κ. Καραμπέτσος στο τέλος της θητείας του;

“Δεσμεύομαι ότι αν το χρέος της Ομοσπονδίας μπορεί να μειωθεί έστω κατά ένα ευρώ, αυτό θα γίνει σίγουρα. Να αυξηθεί αποκλείεται. Εμείς δεν πρόκειται να εκτεθούμε και να επαναλάβουμε τις σπατάλες που έγιναν. Θα περιορίσουμε όσο γίνεται τις δαπάνες και αν χρειαστεί να θυσιάσουμε κάποια συμμετοχή Εθνικής ομάδας σε μία διοργάνωση όπου δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, θα το κάνουμε. Στο αγωνιστικό κομμάτι έχουμε χρέος να βρούμε τους τρόπους για να ανέβουν επίπεδο τα εθνικά μας συγκροτήματα. Δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε τα βαλκανικά πρωταθλήματα παμπαίδων και να έχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια τις συμμετοχές στις μεγάλες διοργανώσεις. Ουσιαστικά τώρα που αναλαμβάνουμε δεν υφίσταται «προϊόν» που ονομάζεται ελληνικό βόλεϊ, παρά την ύπαρξη σημαντικών αθλητών και ταλέντων και αυτό δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθεια για την προσέλκυση χορηγών».

«Δεν έχω εχθρούς»

Η εκλογή του κ. Καραμπέτσου στο τιμόνι της Ομοσπονδίας πέρασε από σαράντα κύματα καθώς χρειάστηκαν ως γνωστόν επαναληπτικές εκλογές για να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν είδαν με θετική διάθεση την κάθοδό του στις εκλογές και προσπάθησαν να την αναχαιτίσουν. Ένας εξ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚ Κωστής Ψαρουδάκης. Θα επηρεάσει αυτή η κόντρα τις σχέσεις της Ομοσπονδίας με την Ένωση της Κρήτης από δω και στο εξής;

“Τόσα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τον αθλητισμό, ποτέ δεν έκανα κάποιον εχθρό. Η προεκλογική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΚ είχε να κάνει με τη διαφορά φιλοσοφίας για το πώς πρέπει να βοηθήσουμε το βόλεϊ. Σίγουρα εγώ είχα τον εύκολο ρόλο να κάνω κριτική στο έργο των προηγούμενων από τη στιγμή που ποτέ στο παρελθόν δεν είχα εμπλακεί στα διοικητικά.

Τα σωματεία έκαναν την επιλογή τους και θα κριθούμε μετά από τέσσερα χρόνια για την πατημασιά που θα έχουμε αφήσει στο άθλημα. Είναι σαφές ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με τον κ. Ψαρουδάκη ούτε με τον κ. Μαυρομάτη ή κάποιον άλλο σύμβουλο. Όποιος όμως είναι κακοήθης και δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει όλοι μαζί να πάμε το βόλεϊ μπροστά, θα με βρει απέναντί του».

“Να ανέβει το κρητικό βόλεϊ”

Η Κρήτη εδώ και αρκετά χρόνια απουσιάζει από το προσκήνιο του ελληνικού βόλεϊ και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ έχει την άποψη ότι αυτό πρέπει να αλλάξει κάτι που ενδεχομένως συμβεί σύντομα:

«Σίγουρα η Κρήτη πρέπει να εκπροσωπείται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, όχι όμως με ομάδες ασανσέρ αλλά με ομάδες που θα παίζουν σημαντικό ρόλο. Φέτος δίνεται μια ευκαιρία με την προσπάθεια που κάνει ο ΟΦΗ και αν επιτευχθεί τελικά η άνοδος στην Α1, θα είναι κάτι που θα δώσει ώθηση στο άθλημα γενικά στο νησί. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι παράγοντες, είναι ότι οι μεγάλες πόλεις πρέπει να εκπροσωπούνται από μια ομάδα στις κορυφαίες κατηγορίες και να τη στηρίζουν με κάθε τρόπο».

Το Ηράκλειο έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν την Εθνική ομάδα βόλεϊ και δεν αποκλείεται στο μέλλον κάτι τέτοιο να επαναληφθεί, δεδομένων των άριστων υποδομών που υπάρχουν.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση καταγραφής των Περιφερειών και των Δήμων που θέλουν να φιλοξενήσουν τα εθνικά μας συγκροτήματα.

Εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από την Περιφέρεια Κρήτης και συνεργασία με κάποιον μεγάλο Δήμο, ασφαλώς και θα δώσουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει η Κρήτη είτε κάποια διοργάνωση υψηλού επιπέδου είτε κάποια μικρότερου βεληνεκούς».

Διαιτησία και μπιτς

Ο κ. Καραμπέτσος δεν ξεχνάει φυσικά τον χώρο της διαιτησίας, επισημαίνοντας ότι χρέος κάθε διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι να τη στηρίζει όσο μπορεί : «Η διαιτησία είναι πολύ σημαντικός τομέας για το άθλημα και δεν είναι δυνατόν η Ομοσπονδία να μην διαθέτει για τις ανάγκες της έστω το 1% από την κρατική επιχορήγηση. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα κυρίως στην περιφέρεια και πρέπει να τα λύσουμε. Να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην καλύτερη επιμόρφωση των διαιτητών αλλά και να τους δίνουμε την ευκαιρία να αξιολογούνται. Επίσης πρέπει να εργαστούμε, και θα το κάνουμε, για την αλλαγή του κανονισμού διαιτησίας».

Το μπιτς βόλεϊ τέλος βρίσκεται σε κάθετη πτώση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και η νέα διοίκηση της ΕΟΠΕ απέδειξε ήδη ότι ενδιαφέρεται «ζεστά» να το ανασυγκροτήσει, με την επιστροφή του Αλέκου Παρασκευόπουλου στη θέση του υπεύθυνου.

«Ξεκινάμε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξουμε σχεδόν από το μηδέν το μπιτς βόλεϊ που είχε απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθλητές μάς είχαν γυρίσει την πλάτη, προτιμώντας να στηρίζουν τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε».

Πηγή: patris.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ