1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer
13-03-2013 10:21

Ο Ταρνατόρος αφήνει ανοικτό το ζήτημα της πτώσης τριών ομάδων στην Α2 και δηλώνει: «Το βόλεϊ θέλει ανασχεδιασμό»

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος σε συνέντευξη του στην εκπομπής «Στο Φιλέ» της NOVA με τον Παντελή Λώλη αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, τον Ηρακλή, τα σενάρια υποβιβασμού, την χορηγία του ΟΠΑΠ, τις χορηγίες την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ένωσης Σωματείων Αμοιβόμενης Πετοσφαίρισης αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ανάδειξη του έργου και της προσφοράς του Νίκου Σαμαρά στο ελληνικό βόλεϊ. Μάλιστα για πρώτη φορά κι επίσημα αναφέρθηκε στο ζήτημα υποβιβασμού τριών ομάδων εάν αποβληθεί ο Ηρακλής από το πρωτάθλημα της Βόλεϊ Λιγκ λόγω χρεών. Το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Ο απολογισμός του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής ποιος είναι. Κάνατε βήματα πίσω ή βήματα μπροστά;

«Η ΕΣΑΠ διαχειρίζεται ένα ανταγωνιστικό προϊόν με πολλές δυνατότητες. Το πρωτάθλημα φέτος είναι πολύ ανταγωνιστικό. Η ψαλίδα με μεγάλες διαφορές στο αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων δεν υπάρχει πια. Έχει κλείσει. Δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη και δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα είναι στην τετράδα και ποιες θα παραμείνουν στην κατηγορία. Θα δούμε ακόμα καλύτερο βόλεϊ στη συνέχεια διότι οι ομάδες τώρα κορυφώνουν τις προσπάθειες τους. Γενικά το βόλεϊ είναι το κατάλληλο προϊόν για μία οικογένεια. Μπορεί να φέρουν τα παιδιά τους στο γήπεδο και να απολαύσουν ωραίο θέαμα. Γενικά πιστεύω πως έχουμε κάνει βήματα προόδου».

Για την απώλεια του Γιώργου Κατσαμούρη...

«Έχουν συμβεί πολύ άσχημα γεγονότα για την οικογένεια του βόλεϊ. Έχουν χαθεί νέα παιδιά με μεγάλη προσφορά στο άθλημα. Είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στον αθλητισμό η απώλεια ενός αθλητή. Η ΕΣΑΠ θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που «έφυγαν» πρόωρα και βύθισαν στο πένθος πρώτα τις οικογένειες τους και μετά όλο το άθλημα. Στόχος είναι να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν και να τιμάμε τη μνήμη τους. Σημασία έχει να τιμάμε και αυτούς που προσφέρουν και είναι εν ζωή».

Πάντως, τον Σαμαρά τον είχαν ξεχάσει όσο ήταν εν ζωή...

«Ο χώρος του βόλεϊ δεν είναι τόσο μεγάλος που να πεις ότι έχει αμέτρητες επιτυχίες. Οι επιτυχίες που έχουν γίνει οφείλονται γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους όπως αθλητές παράγοντες προπονητές και πρέπει να αναγνωρίζεται η προσπάθεια τους. Το ΔΣ της ΕΣΑΠ το ΄χει δει αυτό το θέμα και θα κάνει πολλά για να αλλάξουν τα δεδομένα. Ότι έγινε είναι ένα μάθημα για όλους. Πρέπει να τιμάμε, να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε όσους μοχθούν και το αξίζουν».

Η ΕΣΑΠ ανανεώνεται;

«Η ΕΣΑΠ διαχειρίζεται το κορυφαίο πρωτάθλημα που είναι η βιτρίνα του ελληνικού βόλεϊ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες δομές που θα έχουν μέλλον. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο είναι παρελθόν για τον ελληνικό αθλητισμό. Ενισχύσαμε το τμήμα μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων ώστε εκτός από τον ΟΠΑΠ και τη NOVA να βγούμε στην αγορά για να διεκδικήσουμε έσοδα. Θεωρούμε πως υπάρχει εκεί ένα κομμάτι που μας αξίζει, ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε αυτάρκεις, αυτοσυντηρούμενοι και ανεξάρτητοι. Η ΕΣΑΠ αναδιοργανώνεται. Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα του προϊόντος. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο μας στο κεφάλαιο της προβολής, της διοίκησης ώστε να βγούμε επιθετικά και να πάρουμε ότι μας αξίζει».

Χωρίς ΟΠΑΠ θα υπάρχει πρωτάθλημα;

«Η χορηγία του ΟΠΑΠ είναι ετήσια και είμαστε τώρα σε συζητήσεις για ανανέωση του συμβολαίου. Φυσικά και είναι ο μεγάλος μας χορηγός ο ΟΠΑΠ. Θα τα καταφέρουμε και χωρίς ΟΠΑΠ και θα βγει ένα αξιόλογο πρωτάθλημα με την προσπάθεια όλων των ομάδων. Αυτό το σενάριο είναι υπαρκτό ακραίο και απευκταίο . Χρειαζόμαστε τον ΟΠΑΠ για πολλούς λόγους διότι εκτός από υλική βοήθεια μας δίνει κύρος στην προσπάθεια μας».

Το League Cup ήταν το καλύτερο δείγμα γραφής που έχει επιδείξει η ΕΣΑΠ;

«Ήταν πράγματι ένα δείγμα της νέας εποχής της ΕΣΑΠ. Ανεβάσαμε ψηλά τον πήχη και καταφέραμε να αναβαθμίσουμε την διοργάνωση που έχει μόλις δύο χρόνια ζωής. Επίσης, δεν έγινε τυχαία η διοργάνωση στο Βραχάτι. Η τοπική κοινωνία αλλά και η διοίκηση του Παμβοχαϊκού έχουν επιδείξει συνέπεια. Υπήρξε ένα καλό αποτέλεσμα λόγω των πολλών καλών συνεργατών μας, του ΟΠΑΠ και φυσικά της ΝΟVA»..

Πως πήγε το video replay;

«Το διαιτητικό βίντεο ήταν ένα πάγιο αίτημα των ομάδων. Κάποιες φορές υπάρχουν γκρίνιες με τη διαιτησία. Σε συνεργασία με την παραγωγή της NOVA και τους διαιτητές βάλαμε τον συγκεκριμένο κανονισμό διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστία της διαιτησίας. Όλοι έχουν καταλάβει πως η διαιτησία στο βόλεϊ είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη υπόθεση. Κάναμε ένα βήμα μπροστά και όλοι έδειξαν κατανόηση και σεβασμό».

Θα εφαρμοστεί και στο πλέι οφ;

«Στο προσεχές ΔΣ θα κάνουμε αποτίμηση. Εάν βρούμε και τη χρυσή τομή με τις διακοπές και τη διάρκειά του αγώνα, ναι ίσως το διαιτητικό βίντεο εφαρμοστεί στα πλέι οφ».

Ανοίγεται μέτωπο με τους διαιτητές;

«Οχι, το αντίθετο. Έχουμε στενή συνεργασία. Άλλωστε υπάρχει το αδιάψευστο και η αποτίμηση της πραγματικότητας μέσω του βίντεο. Η ΚΕΔ στηρίζει την προσπάθεια μας. Είμαστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας. Η ΚΕΔ κάνει μεγάλες προσπάθειες σε μια δύσκολη περίοδο. Κάνει προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και κυρίως για να βρει νέους διαιτητές. Εφέτος αποχωρεί και μια δυνατή 6άδα καλών διαιτητών. Πρέπει να δουλέψει πολύ η ΚΕΔ για να καλύψει τα μεγάλα κενά των έμπειρων ρέφερι που παροπλίζονται. Θα είμαστε κοντά της».

Να πάμε στην απώλεια του Νίκου Σαμαρά. Κατηγορηθήκατε για αργές αποφάσεις και για το γεγονός ότι δεν αναβάλλατε τους αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι την επομένη ημέρα του θανάτου του Νίκου Σαμαρά.

«Πήραμε μια απόφαση κρίνοντας κάποια δεδομένα. Επικοινωνιακά ήταν σκληρή απόφαση αλλά ίσως ήταν και λανθασμένη. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε μια ώρα αναχωρούν οι ομάδες για αποστολές είναι δύσκολο να αναβληθούν οι αγώνες. Δεν είναι μόνο θέμα πρωτοκόλλου. Από την άλλη, αθλητές σαν τον Σαμαρά πρέπει να τους τιμάς μέσα στο γήπεδο. Δεν κινηθήκαμε αργά, απλά ίσως να μην αποφασίσαμε το σωστό. Λίγες μέρες μετά το σοκ και πάντα με σεβασμό στη μνήμη του και στο πένθος της οικογένειας του πήραμε πρωτοβουλίες. Η ΕΣΑΠ αφιέρωσε το League Cup στο Νίκο Σαμαρά και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Έλενα Δούκα Σαμαρά που μας τίμησε με την παρουσία της και με το σθένος της ερχόμενη να δει από κοντά τους ανθρώπους που θα τιμούσαν τον σύζυγό της μέσα στο γήπεδο».

Τι έγινε με τους αγώνες Εθνικού - Παναθηναϊκού και Μίλωνα - Παμβοχαϊκού;

Στην Αλεξανδρούπολη τα πράγματα ήταν έκρυθμα και το πένθος ήταν βαρύ διότι οι αθλητές του Εθνικού ήταν πολύ κοντά στον Σαμαρά. Έπρεπε να παίξουν όπως οι υπόλοιποι αλλά υπήρξε αίτημα γραπτό από την ομάδα του Εθνικού με αίτημα αναβολής από τον αστυνομικό διευθυντή. Στο κομμάτι του Μίλωνα η ΕΣΑΠ ενημερώθηκε 23 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα πως υπάρχει ζήτημα αναβολής. Με ενημέρωσαν πως η ομάδα δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχα μιλήσει και με τον κ.Θανάση Μπελιγράτη και με είχε βεβαιώσει πως δεν υπήρχε θέμα. Εγώ σαν Ταρνατόρος δεν μπορούσα να αποφασίσω από μόνος μου εάν θα γινόταν ή όχι οι αγώνες. Έγινε έκτακτο ΔΣ και ψηφοφορία. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν θετική να μην γίνουν αναβολές αγώνων».

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

«Αν και δεν έχει σημασία, επειδή επιμένετε σας λέω πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 8-3-1. Προσωπικά στενοχωρήθηκα και δέχθηκα μεγάλη ψυχολογική πίεση με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάω στην κηδεία του Νίκου. Με κλόνισε το γεγονός πως κάποιοι πρέσβευαν δημόσια δήθεν τη γνώμη του Νίκου Σαμαρά για το τι έπρεπε να γίνει. Μου έκαναν προσωπικές επιθέσεις. Δεν θα τους συγχωρήσω Σε ένα τέτοιο γεγονός πρέπει να κρατάμε σιωπή. Εξάλλου όπως είπε και η ίδια η σύζυγος του Νίκου Σαμαρά στην πράξη και μόνο θα φανεί ποιοι τον τιμούν και ποιοι όχι».

Με την προσέλευση του κόσμου είστε ευχαριστημένοι;

«Στην περιφέρεια τα γήπεδα είναι γεμάτα. Οι φίλαθλοι των μεγάλων ομάδων του κέντρου είναι δύσκολο να ακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα σε όλα τα αθλήματα. Είναι πια και θέμα οικονομικό. Στην περιφέρεια (π.χ. Αιγίνιο, Σύρος, Αλεξανδρούπολη, Βραχάτι) οι ομάδες που θα φέρνουν κόσμο θα πρέπει να δικαιούνται και ένα bonus. Έχουμε ένα ποσό bonus από τον ΟΠΑΠ όχι για τέτοιο λόγο αλλά θα μπορούσαμε να το δούμε να υπάρχει και ένα κίνητρο για τις ομάδες».

Με τον Ηρακλή πως γίνεται να χρωστάει και να αγωνίζεται;

«Ο Ηρακλής κινείται στα δεδομένα της αθλητικής νομοθεσίας. Φέτος υπάρχει μια πρωτόδικη απόφαση για αποβολή του. Έχει γίνει έφεση από τον Ηρακλή η οποία και θα εκδικαστεί στις 4 Απριλίου. Θα περιμένουμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Τότε θα ξέρουμε και εάν βαθμολογικά μένει ή όχι ο Ηρακλής στο πρωτάθλημα. Εάν επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση θα υποβιβαστεί Α2. Θα δούμε εάν θα πέσουν 2 ή 3 ομάδες. Θα το συζητήσουμε στο ΔΣ της ερχόμενης Πέμπτης όπου θα υπάρξει σχετική εισήγηση της νομικής επιτροπής. Υπάρχουν δυο σενάρια. Θα πέσουν 2 ή 3 ομάδες αλλά το θέμα είναι ανοικτό».

Πως μια ομάδα που χρωστά τόσα πολλά μπορεί να αγωνίζεται;

Ο αθλητικός νόμος είναι σκληρός. Ο τρόπος εφαρμογής όμως είναι δύσκολος και οδυνηρός. Επίσης μπορεί κάποιος να λέει πως κάποιος άλλος του χρωστάει όμως μόνο οι Επιτροπές Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών κρίνουν ποιος και τι οφείλει. Έχουμε κάνει προσπάθειες για να ενεργοποιηθεί η ΕΕΟΔ. Έχουμε πάει στον υπουργό ώστε να προχωρήσει το θέμα με τις επιτροπές. Έχει δρομολογηθεί λύση και υπάρχει πρόταση για να συντηρούνται οι επιτροπές».

Τι γίνεται με την Ανάπτυξη και το Beach Volley;

«Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με την ΕΟΠΕ που δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά. Υπάρχουν εκκρεμότητες. Μας ενδιαφέρει και αγαπάμε το άθλημα και δη το ανδρικό. Θέλουμε κοντά μας την ΕΟΠΕ ώστε να έλξουμε αθλητές διότι αλλιώς δεν θα υπάρχουν αθλητές στις επόμενες γενιές. Για το beach volley επίσης είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες. ΗΕΟΠΕ άνοιξε το θέμα στο beach volley με κάποια τουρνουά όπου μπορούν να συμμετέχουν διάφορα σωματεία .Υπάρχει και μια συνεργασία της FORTHNET με το beach volley. Ισως συνεργαστούμε η ΕΣΑΠ με τον όμιλο της Forthnet και σε αυτό το κομμάτι και συναντηθούμε στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι».

Η τελευταία τοποθέτηση;

«Το βόλεϊ θέλει ανασχεδιασμό. Εάν βρούμε και τον βηματισμό μας με την ΕΟΠΕ (η οποία έχει υποστεί μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό της) πιστεύω πως θα βοηθηθούμε όλοι και θα κάνουμε επιτυχημένα βήματα ανάπτυξης».

4 σχόλια

 • Comment Link ΦΙΛΑΘΛΟΣ Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 17:18 posted by ΦΙΛΑΘΛΟΣ

  Ερώτηση φιλάθλου πού δέν είναι πορωμένος.Δέν μάς λέτε Κύριε Θεοδωρίδη, εσείς ΠΩΣ ξέρετε πόσα χρωστάει ό ΠΑΟ.ό ΟΣΦΠ, ή Λαμία,ή Κηφισιά,καίό Άρης;.Είστε τόσο''μέσα'' στά πράγματα ώστε νά τά ξέρετε όλα αυτά τόσο καλά;.Καί άν ναί, πώς ξέρετε άν αυτά τά χρωστούμενα από τίς ομάδες πού αναφέρατε είναι πιό πολλά από όσα χρωστάει ή ομάδα σας ό Ηρακλής;.
  Σάς συνιστώ φιλικότατα,στό εξής νά είστε πιό προσεκτικός στίς εκτιμήσεις σας, ειδικά όταν αφορούν άλλες ομάδες πλήν τής δικής σας, τού Ηρακλή δηλαδή, καίπροσπαθείστε νά επιλύσετε τά έσω, ή έξωδιοικητικά, ή καί πολιτικά ακόμη προβλήματα τού σωματείου σας(ξέρω ΚΑΛΑ τί λέω), χωρίς νά γίνεστε κριτής τών πάντων.. Διαφορετικά θά καταφέρετε,άν δέν τό έχετε πετύχει ήδη,νά χαρακτηριστήτε γραφικός,εμπαθής,αλλά καί,κάτι χειρότερο,νά κάνετε ανεπανορθωτη ζημιά στήν ομάδα τού Ηρακλή. Καταλαβαινόμαστε ΚΑΛΑ πιστεύω..

 • Comment Link greekvolley Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 14:55 posted by greekvolley

  Θα πει κανεις στον κυρ Παντελη οτι το video refereeing ειναι στην Προκήρυξή του εδω και δυο χρόνια ??????

 • Comment Link ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 13:47 posted by ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

  Ερώτηση δημοσιογράφου που δεν είναι στημένος.
  Πώς μια ομάδα που χρωστά τόσα πολλά μπορεί να αγωνίζετε?
  Τί μας λές κε Λώλη? Εσύ που ξέρεις πόσα χρωστάει το βόλλευ του Ηρακλή.Μήπως οι 38 εκρεμμείς αποφάσεις του πρωτοβάθμιου
  δικαιοδοτικού και οι 20 του δευτεροβάθμιου δείξουν οτι ο Ηρακλής χρωστάει λιγότερα απο Παο,Ολυμπιακό,Λαμία,Κηφισια,Αρη ?
  Και δεν μπορείς να ρωτήσης τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν τελείωσε την αναδιοργάνωση της ΕΣΑΠ,δεν έχει προσθέσει ουτε μια διαφήμηση στα έσοδα της ΕΣΑΠ,αλλά ακόμη σχεδιάζει το νέο αναπτυξιακό της ΕΣΑΠ?
  Τώρα στο επόμενο συμβούλιο θα φέρει ο νομικός σύμβουλος την γνωμάτευση πως θα πέσει ο Ηρακλης προτού βγούν στην φόρα οι αποφάσεις των επιτροπων και το πόσα εκατομμύρια χρωστούν οι άλλες ομάδες . οπως είπε ενώπιον του ΑΣΕΑΔ ο αδέκαστος και ουδέτερος κος Ηλιάδης Χρήστος.

 • Comment Link volleynews fan Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 09:44 posted by volleynews fan

  για όσους έχουν μυαλό και μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις καταλαβαίνουν τι πρόκειται να συμβεί στο θέμα του Ηρακλή. Η συνέντευξη του κου Ταρνατώρου είναι αφιερωμένη εξαιρετικά σε αυτούς που το περασμένο καλοκαίρι έδιωξαν με τον τρόπο τους τον Κολύμπατζη και πίστεψαν και εμπστεύθηκαν τον προεδρο της Λίγκας.Ποιος γκουροπαράγοντας του Ηρακλή διαβεβαίωνε τους πάντες ότι θα "καθαρίσει" για τη χορηγία αφού ο Παντελής είναι φίλος του;Ποιοι νεόκοποι παράγοντες τον πίστεψαν και νόμιζαν ότι θα τα καταφέρουν στηριζόμενοι στις υποσχέσεις του;Ποιοι διαβεβαίωναν τον Κράβαρικ ότι είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα; Σήμερα λοιπόν ας βγουν να μας πουν αν οι προσδοκίες τους επαληθεύθηκαν ή διαψευσθηκαν.Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αγρίους. Μάλλον τότε είχαν όλοι κοινό στόχο.Να καθαρίσουν τον Κολύμπατζη. Και αν για τον κο Ταρνατώρο αντιλαμβάνομαι το λόγο που το ήθελε ακόμα δε μπορω να καταλάβω για ποιο λόγο ήθελαν ηρακληδείς "παράγοντες" να ξαποστείλουν τον Κολύμπατζη που σημειωτέον ξέρουμε όλοι ποιος είναι,τι δουλειά κάνει και άφησε πίσω του και ένα νταμπλ.Κύριοι που διοικείτε τον Ηρακλή, αυτό για τις 3 ομάδες το ξέρατε; Γιατί πιστεύω ότι ακολουθούν και άλλες εκπλήξεις;Δυστυχώς κάποιοι αποδείξατε πόσο ανεπαρκείς είστε είτε γιατι δεν ξέρετε είτε γιατί βγάζετε στον Ηρακλή τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες.Και αυτός που την πληρώνει πάντα είναι ο Ηρακλής. Ανοίξτε τα μάτια σας και διαβάστε προσεκτικά τη συνέντευξη. Όλες οι εξελίξεις που θα μεθοδευτούν το επόμενο διάστημα είναι εδώ.Μπράβο κε Λώλη ,πολύ καλή συνέντευξη, έβγαλε ειδήσεις.Και πάλι αφιερωμενη στους "παράγοντες" του Ηρακλή.Δεν ήξεραν δε ρώταγαν;Αλλά πάλι σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και πολύ γιατί θα καθαρίσει ο φίλος του.Κούνια που τον κούναγε.........

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ