Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1734
Εκτυπώστε τη σελίδα
14-07-2015 21:41

Κουρνέτας: «Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Βασίλης Κουρνέτας. Ο έμπειρος πασαδόρος αναφέρθηκε σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Εθνική ομάδα, αλλά και το μέλλον του στο βόλεϊ, εκφράζοντας την επιθυμία να παραμείνει στον «Δικέφαλο του Βορρά». 
Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Κουρνέτας στην εκπομπή «Playball» με τους Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, Αλεξάνδρα Αξενίδου και Βαγγέλη Νερατζιά:

Για το πόσο σκοπεύει να μείνει στα γήπεδα: «Θα δούμε. Σ' αυτή την ηλικία πρέπει να κοιτάμε τον επόμενο χρόνο. Όταν έρθει το επόμενο καλοκαίρι, να τσεκάρουμε σε τι κατάσταση είμαστε και να ενεργούμε ανάλογα».

Για το κίνητρο που υπάρχει σε έναν αθλητή μετά από τόσα χρόνια καριέρας: «Πάντα έλεγα ότι είμαι τυχερός που κάνω κάτι που αγαπώ . Το ξεκίνησα από χόμπι και κατάφερα να το κάνω επάγγελμα. Είναι κάτι που μ' ευχαριστεί. Δεν το βλέπω επαγγελματικά, με ευχαριστεί. Το δύσκολο θα είναι το μετά. Σίγουρα αλλάζει η ζωή σου. Γι' αυτό προσπαθώ όσο μπορώ να δίνω παράταση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το απολαμβάνω».

Για το που θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν: «Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ. Λόγω των εξελίξεων με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, πάγωσαν οι συζητήσεις. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω πως θα γίνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα και αν όλα πάνε καλά θα συνεχίσω τον ΠΑΟΚ. Ακόμα δεν είναι σίγουρο. Μιλάμε σε καλό κλίμα. Από τη στιγμή που βλέπω καλή διάθεση και από τις δύο μεριές, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Για το αν τον επηρεάζει η απουσία του Γιάννη Καλμαζίδη: «Δεν έχει να κάνει αυτό με την απόφασή μου. Το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα έχει να κάνει με θέματα που δεν έχουν να κάνουν με τον ΠΑΟΚ. Δεν κρύβει κανείς ότι το κλίμα πέρυσι ήταν εξαιρετικό. Αυτό βγήκε και στο γήπεδο. Είμαστε, όμως, επαγγελματίες. Κλείνοντας την χρονιά κάναμε συζητήσεις. Το γεγονός ότι μια ομάδα πετυχαίνει τους στόχους, δεν σημαίνει ότι θα μείνει ως έχει. Όλοι είμαστε επαγγελματίες. Δεν κρύβω ότι η χρονιά που πέρασα στην Θεσσαλονίκη ήταν πολύ καλή. Σίγουρα με ενδιαφέρει η ομάδα να είναι ανταγωνιστική, όμως η επιθυμία μου ήταν να μείνω στον ΠΑΟΚ, ανεξαρτήτως προσώπων που θα συμμετέχουν σ' αυτήν την προσπάθεια».

Για την αποχώρηση του Γιάννη Καλμαζίδη: «Οπωσδήποτε υπήρχε μια έκπληξη, που μετά από μια τόσο καλή χρονιά δεν παρέμεινε. Αυτά όμως είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την διοίκηση και τον προπονητή. Η απόφαση ήταν να συνεχίσει με τον Ζελιάσκοφ, με τον οποίο μάλιστα ήμασταν συμπαίκτες. Γνωρίζει την ελληνική νοοτροπία. Οι πρώτες κινήσεις του ΠΑΟΚ είναι να παραμείνει η ομάδα ανταγωνιστική και να χτυπήσει τίτλους. Πέρυσι παίξαμε λίγο κρυφτό και λέγαμε ότι θέλουμε τελικό και καλή πορεία. Φέτος ο ΠΑΟΚ θα μπει εξαρχής σαν διεκδικητής των τίτλων. Ίσως όχι το πρώτο φαβορί, αλλά δεν θα μπορεί να αιφνιδιάσει. Πέρυσι είχαμε κι αυτό το πλεονέκτημα».

Για το αν είναι αυτός ο στόχος της διοίκησης : «Και απ' τις συζητήσεις και απ' τις κινήσεις φαίνεται αυτό. Το καλοκαίρι οι κινήσεις που γίνονται είναι αυτές που δείχνουν πώς θα κινηθεί η κάθε ομάδα. Ήδη έμεινε ο Χιμένεθ, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση των τίτλων. Στη θέση του Γκόμεζ ήρθε ένας Κουβανός που λένε πως θα κρατήσει την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Έμειναν αθλητές που προσέφεραν πολλά πέρυσι. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι θα φτιαχτεί μια ομάδα που θα είναι δυνατή. Επίσης αυτό δείχνει και το ότι δεν αρνήθηκε την συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλει να παλέψει και να δώσει το παρών σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με μια ομάδα που δεν θα είναι ανταγωνιστική».

Για το αν έχει μιλήσει με τον Νίκι Ζελιάσκοφ: «Ένας από τους λόγους που με έκανε πέρυσι να ανηφορήσω στον ΠΑΟΚ ήταν η παρουσία και το τηλέφωνο που δέχτηκα απ' τον Γιάννη Καλμαζίδη. Όταν ένας προπονητής σου δείχνει πως θέλει να χτίσει την ομάδα με εσένα πασαδόρο, σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις σ' αυτήν. Έχουμε πολύ καλή σχέση, φυσικά έχουμε μιλήσει. Ξέρει καλά το βόλεϊ, είναι μεγάλος αθλητής, έχει ανοίξει τους ορίζοντές του. Σίγουρα οι γνώσεις που έχει αποκτήσει και η δίψα που έδειξε ότι έχει με κάνει να πιστεύω πως είναι καλή επιλογή. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει το ίδιο καλά μ' αυτόν στο τιμόνι».

Για το αν είναι δέλεαρ η παρουσία του ΠΑΟΚ στο Champions League: «Σίγουρα, συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι μεγάλο δέλεαρ. Νιώθεις πως παίζεται το βόλεϊ στο υψηλότερο επίπεδο».

Για το τι χρειάζεται για μια καλή πορεία στο Champions League: «Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται εάν πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Πριν από 8-9 χρόνια ήταν πολύ υψηλότερο το επίπεδο. Αυτό μας αποδυναμώνει και στην Ευρώπη. Αυτό που γίνεται και στο ποδόσφαιρο. Όταν υπήρχαν ομάδες που πήγαιναν καλά στην Ευρώπη, είχαμε πολύ δυνατό πρωτάθλημα».

Για το αν βλέπει να υπάρχει μέλλον στο ελληνικό βόλεϊ: «Περάσαμε από μια σημαντική πτώση, που είδαμε παραδοσιακές ομάδες να έχουν προβλήματα, όπως ο Παναθηναϊκός ή παλιότερα ο Ολυμπιακός. Είδαμε ομάδες που κρατούσαν παραδοσιακά ψηλά το επίπεδο, να περνούν την δική τους κρίση. Πλέον και οι παράγοντες που ασχολούνται και η διάθεση στην επαρχία, που κράτησε υψηλά το βόλεϊ αυτά τα δύσκολα χρόνια, επανέρχονται. Αυτό πρέπει να γίνεται σε στέρεες βάσεις. Ήδη το είδαμε αυτό στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον ΠΑΟΚ που ενεργοποίησε τον κόσμο. Καλές είναι οι ομάδες της επαρχίας, αλλά τα μεγάλα ονόματα είναι ομάδες που δίνουν άλλη ώθηση στο άθλημα. Μακάρι και οι ομάδες της επαρχίας να συνεχίσουν έτσι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα κάνουν ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα».

Για τον Θάνο Τερζή, που υπέγραψε στον ΠΑΟΚ: «Είναι μια πολύ καλή κίνηση. Ο Θάνος είναι πολύ έμπειρος και πολύ καλός πασαδόρος. Έχουμε παίξει ξανά ως συμπαίκτες στον Ολυμπιακό. Το γνώριζα και είναι ευχάριστο ότι ο ΠΑΟΚ στελεχώνεται με πολλούς, καλούς και έμπειρους αθλητές».

Για όσα είχαν ακουστεί για το μπάτζετ του ΠΑΟΚ: «Δεν ξέρω πως είχαν βγει αυτά τα ποσά προς τα έξω. Αυτά που διάβασα δεν ίσχυαν, σε ό,τι αφορά εμένα. Δεν ξέρω αν δημοσιεύτηκαν για κάποιο σκοπό. Η ιστορία δείχνει πως δεν υπάρχει κάποια διάθεση να μη συνεχιστεί η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ, για να είχαν βγει σκόπιμα τα δημοσιεύματα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκοπό είχε. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε στις άλλες συζητήσεις, του Γκόμεζ και του Καλμαζίδη, αλλά απ' όσο μπορώ να γνωρίζω τα ποσά αυτά δεν ισχύουν ούτε γι' αυτούς. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργήθηκε όλο αυτό. Με ενόχλησε αρχικά, όμως πήρα τις διαβεβαιώσεις από την ομάδα ότι δεν υπήρχε κάτι από τη μεριά τους. Το διέψευσε αμέσως, οπότε θεωρώ το θέμα λήξαν. Πολλές φορές γράφονται πράγματα που μπορεί να μας πειράξουν, όμως είδα αμέσως αντίδραση και αυτό κρατάω».

Για την παρουσία του Γκόμεζ: «Σίγουρα ένας αθλητής με αυτή την προσωπικότητα θα λείψει από την ομάδα. Δεν είναι μόνο ότι είναι καλός αθλητής, αλλά έχει μια προσωπικότητα και χαρακτήρα πρωταθλητή που θα λείψει. Έδινε ψυχολογία. Θεωρώ και τον εαυτό μου και τους συναθλητές μου τυχερούς που είχαμε αυτόν τον Γκόμεζ στην ομάδα. Τον είχα γνωρίσει 20 χρόνων. Και τότε έδειχνε πως πέρα απ' το ταλέντο είχε και ωριμότητα. Έβλεπες την σπίθα και τη δίψα του να κατακτάει τίτλους. Αυτό έφερε στον ΠΑΟΚ και άφησε το στίγμα του. Υπήρχαν και στιγμές που η ομάδα χρειαζόταν κάποιον να βγει μπροστά και να ενεργοποιήσει τους υπόλοιπους, αναλάμβανε αυτό τον ρόλο.

Για την ηρεμία που προσφέρει ο ίδιος στην ομάδα: «Είναι η θέση μου, γιατί πρέπει να είσαι ήρεμος και να καθοδηγείς τους παίκτες. Έχουν περάσει και τα χρόνια, οπότε θες να κρατήσεις δυνάμεις για να αντέξεις στο ματς και να προσγειώσεις τους συμπαίκτες που ξεφεύγουν απ' τον ενθουσιασμό, όπως ο Χιμένες. Χρειάζονται όλα σε μια ομάδα. Γι' αυτό, αυτό το μείγμα του ΠΑΟΚ πήγε πολύ καλά. Υπήρχαν διάφοροι χαρακτήρες, που έβαζαν μπροστά από το εγώ τους την ομάδα, και αυτό λειτούργησε άψογα».

Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ: «Όλα αυτά που ζήσαμε είναι πολύ ιδιαίτερα. Όπως είπα και μετά το τέλος του πρωταθλήματος, όταν παίρνεις πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, είναι ένα ακόμα. Κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός, όμως σίγουρα, ο πρώτος τίτλος μιας ομάδας, που μάζευε 50-100 άτομα μέχρι τότε και καταφέρνει να γεμίσει ένα γήπεδο, είναι κάτι μοναδικό. Δεν θα είναι εύκολο να το ξαναδούμε. Το σημαντικό θα είναι ο ΠΑΟΚ να κρατήσει ένα μέρος απ' αυτό τον κόσμο και να θέσει τις βάσεις για το μέλλον».

Για το τέλος στη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό ύστερα από 13 χρόνια: «Δεν ήταν απλό να φύγω απ' τον Ολυμπιακό. Όταν είσαι 13 χρόνια σε μια ομάδα δεν είναι καθόλου εύκολο να φύγεις. Επιθυμούσα να μείνω, όμως δεν έγινε περισσότερο για τον Κρίστιανσον που ήθελε ξένο πασαδόρο. Ήταν λίγο άκομψη η συμπεριφορά της διοίκησης. Θα πρέπει να είσαι σαφής και να τιμήσεις έναν αθλητή που έχει προσφέρει ό,τι έχει προσφέρει μετά από τόσα χρόνια, λέγοντάς του πως δεν θα συνεχίσει γιατί ο προπονητής δεν τον θέλει στην ομάδα. Τόσο απλά. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Πέρασε ένα πολύ μεγάλο διάστημα που περίμενα την απόφαση της διοίκησης και του προπονητή. Θεωρώ πως οποιοσδήποτε αθλητής θα άξιζε ειλικρίνεια.

Για το αν περίμενε ότι θα έφευγε κάποια στιγμή από τον Ολυμπιακό: «Ήταν ξαφνικό. Γιατί δεν είχε γίνει σε χρόνια που η ομάδα δεν πήγαινε καλά. Εκείνη τη χρονιά πήραμε το νταμπλ και δεν περίμενα να έχει αυτή την κατάληξη. Βέβαια γνώρισα κι άλλα πράγματα που μου έλειπαν και με βοήθησαν. Πήγα στη Ρωσία, έπαιξα στην πιο ιστορική ομάδα της Ρωσίας, ίσως αυτά να μη τα είχα ζήσει».

Γιατί δεν έμεινε στο εξωτερικό: «Δεν μου έγινε πρόταση, παρότι η χρονιά ήταν πολύ καλή. Εκεί θέλουν ο αθλητής να προέρχεται από μια χώρα πιο εμπορική. Θέλουν Ιταλούς, Αμερικάνους. Τα Χριστούγεννα που είχα πάει, μου έδωσαν μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθώ απέναντι σε χρυσούς ολυμπιονίκες και σε παγκόσμιους πρωταθλητές».

Για την Εθνική: «Η προσπάθεια που γίνεται φέτος είναι ιδιαίτερα καλή. Βλέπω παιδιά που έχουν παίξει στο εξωτερικό, έχουν πάρει εμπειρίες και με καθοδηγητή τον Τζούριτς -έναν απ' τους κορυφαίους διαγώνιους παγκοσμίως- η Εθνική βάζει τις βάσεις για κάτι καλό στο μέλλον. Η συμμετοχή στο World League είναι πολύ καλή, γιατί δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες διεθνείς να ανέβουν επίπεδο».

Για το ποιον βλέπει να είναι διάδοχός του στη θέση του πασαδόρου : «Ο Ντίμα Φιλίποφ είναι σε πολύ καλό δρόμο. Δύο χρόνια στο εξωτερικό τον βοήθησαν πολύ, παρότι δεν πήρε αρκετό χρόνο. Παίζοντας σε Ελλάδα και Ευρώπη θα χτιστεί γύρω του μια πολύ δυνατή Εθνική ομάδα για πολλά χρόνια. Όλα τα παιδιά είναι νέα και έχουν μια γεμάτη δεκαετία, αρκεί η ομοσπονδία να τους δώσει τα εχέγγυα, που είναι οι παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις. Σιγά-σιγά θα έρθουν και προκρίσεις και καλές θέσεις».

Σχετικά άρθρα