Εκτυπώστε τη σελίδα
01-02-2013 22:11

«Θα εκκένωνα το γήπεδο αν χρειαζόταν...»

Και μόνο που σήμερα, μια μέρα μετά το ντέρμπι πάθους ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, δεν υπάρχει στον Τύπο αναφορά στο όνομά της σημαίνει ότι η πρώτη κυρία που ανέβηκε ποτέ στην ιστορία σε σκάλα πρώτου διαιτητή σε ματς «αιωνίων», εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία το έργο της.

Η Λεμονιά Μουλά λοιπόν, μετά από 17 χρόνια εμπειρίας σε σάλα και άμμο, κλήθηκε να σφυρίξει για πρώτη φορά την κόντρα των μεγαλύτερων ομάδων στην Ελλάδα. Οπλίστηκε με γνώση, ετοιμάστηκε ψυχολογικά, πήρε βαθιά …ανάσα και το αποτέλεσμα την δικαίωσε.

Όπως άλλωστε λέει αποκλειστικά στο www.novasports.gr το μόνο της άγχος ήταν να ήταν εκείνη η αιτία που θα χαλούσε η ατμόσφαιρα του ντέρμπι». «Είχα άγχος αλλά νομίζω ότι δεν άφησα να φανεί ιδιαίτερα. Το άγχος μου δεν είχε να κάνει με την διαιτησία. Δεν ήθελα να χαλάσω ένα τόσο μεγάλο αγώνα. Ήταν ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια που έχω παίξει και τις εμπειρίες που κέρδισα θα τις κρατήσω στο μυαλό μου και στην ψυχή μου» τονίζει και ξετυλίγει το κουβάρι της προετοιμασίας της. 

«Σε κάθε παιχνίδι προετοιμάζομαι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Ήθελα να είμαι συγκεντρωμένη και δεν ήθελα να με ενοχλεί κανένας. Τρεις ώρες πριν τον αγώνα σταμάτησα να μιλάω. Φανταστείτε ότι ένα «γεια» είπα με την αδελφή μου και τίποτα παραπάνω. Έφυγα από τη δουλειά νωρίς το μεσημέρι, ξεκουράστηκα αρκετά, ξεθόλωσε το μυαλό μου, άκουσα ροκ μουσική και μπήκα στο παιχνίδι. Αυτό ήταν…». 

Ακούστηκαν πολλά κατά τη διάρκεια του αγώνα για αποφάσεις που αδίκησαν τις ομάδες. Τι λέει η κυρία που είχε τον τελευταίο λόγο; «Πιστεύω, αν και δεν θα το κρίνω εγώ αυτό, ότι δεν αδίκησα καμία ομάδα. Δεν ήθελα να αδικήσω καμία ομάδα και πιστεύω τα κατάφερα. Εγώ σφύριξα ότι έβλεπα. Ήθελα να είμαι ακριβοδίκαιη. Ξέρω τι έχω κάνει λάθος μέσα στον αγώνα. Αμέσως μετά τη λήξη μίλησα με αρκετούς ανθρώπους που σέβομαι, άκουσα την άποψή τους και την κράτησα για να διορθωθώ». 

«Γυναίκα διαιτητής» δεν είναι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Η αντίδραση των παικτών πάντως προς το πρόσωπο της Λεμονιάς Μουλά ήταν όπως την περίμενε. «Είναι αλήθεια ότι ένιωσα τον σεβασμό των παικτών. Όλοι όσοι ήρθαν κοντά μου το έκαναν με πολύ σεβασμό. Εξήγησα μια απόφαση μου στον Λιβαθηνό, απομάκρυνα τον Ιωάννου με τρόπο για να τον προστατεύσω και όταν ο Γιορντάνοφ με ρώτησε κάτι, κατάλαβε τι είχε γίνει και δεν μου είπε το παραμικρό. Δεν έχω κανένα παράπονο από τους αθλητές». Η διεθνής ρέφερι δεν φοβήθηκε ούτε δευτερόλεπτο την εξέδρα. 

«Οι θεατές δεν σου χαρίζονται είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα αλλά εγώ δεν την φοβάμαι γενικότερα την εξέδρα» λέει αρχικά και συνεχίζει αναφερόμενη στις γενικότερες σχέσεις της με τους παίκτες, τους προπονητές και τους διοικούντες των ομάδων. «Νομίζω ότι αυτοί που σέβονται περισσότεροι είναι οι άνδρες αθλητές. Με τις γυναίκες δεν συμβαίνει το ίδιο. Με τους προπονητές και τους διοικούντες δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί δεν έχω δώσει δικαιώματα για πολλές σχέσεις». 

Το τρίτο σετ ήταν επεισοδιακό με ρίψεις αντικειμένων και αλλεπάλληλες διακοπές. Η νεαρή διαιτητής δεν το φοβήθηκε. Κατέβηκε δύο φορές από την σκάλα της, εφάρμοσε τους κανονισμούς και αν χρειαζόταν, όπως αποκαλύπτει η ίδια σήμερα, θα εκκένωνε το γήπεδο.

«Έπρεπε να διασφαλίσω το μέλλον και όχι το παρών. Έπραξα βάση κανονισμού. Όταν εξάντλησα με τις παρατηρήσεις τον κανονισμό έπρεπε να κάνω αυτό που έκανα. Δεν ήθελα να χαλάσει με τίποτα η ατμόσφαιρα του αγώνα. Αν χρειαζόταν σας το λέω τώρα θα εκκένωνα το γήπεδο. Και θα το έκανα και για τους πρωταγωνιστές, τους παίκτες οι οποίοι πιστεύω ότι αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά. Άλλωστε το είχα κάνει πριν από δύο χρόνια στην Κυψέλη σε αγώνα Πανελλήνιος-Ολυμπιακός». 

Η Μουλά περιμένει πλέον την επόμενη πρόκληση στην καριέρα της. Ποια είναι αυτή; «Μα να διαιτητεύσω μαζί με την αδελφή μου έναν αντίστοιχο αγώνα…» λέει αυθόρμητα και ολοκληρώνει αφιερώνοντας τον επίλογο στους διαιτητές από τους οποίους έμαθε και συνεχίζει να μαθαίνει. «Κρατάω από τον καθένα τα καλύτερα. Για παράδειγμα ο Γεροθόδωρος είναι αυστηρός, ο Γεωργουλέας έχει φοβερή ψυχολογία, ο Βαρθαλίτης ήταν πιο ήρεμος από τον καθένα. Ο Καραμπέτσος έχει πολύ εμπιστοσύνη και διαθέτει όλα τα παραπάνω».

πηγή: novasports.gr

3 σχόλια

  • Comment Link Αθλητης Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 10:52 posted by Αθλητης

    Κι εγω πιστευω οτι θα το εκκενωνε με εντολη του Γεροθοδωρου...να τα λες σταρατα κ.Λεμονια!

  • Comment Link κλικ13 Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 10:40 posted by κλικ13

    αντι να ασχολειστε με τους φυσικους πρωταγωνιστες(αθλητες)με αρθρα φωτογραφιες βιογραφικα κτλ δημοσιευετε αρθρο 1000 συν λεξεων για εναν διαιτητη κ λεω εναν κ οχι μια γιατι απ τη στιγμη που ανεβαινει στη σκαλα δε μας νοιαζει αν εχει στηθος κ μακρια μαλλια ειναι απλα αλλος ενας με ριγε μπλουζακι..συζηταμε αν ειχε αγχος η μουλα-ε ημαρτον..και ρωταω.¨¨δηλαδη αν σφυρουσε ντερμπυ τις καλες εποχες στον ταφο του ινδου ο αγωνας θα γινοταν παρουσια ψυχολογου για τη μουλα????? ΥΓ.ντροπη σας κυρια μουλα που στη συνεντευξη σας στο σημειο που μιλατε απο ποιους διαιτητες μαθατε δεν αναφερετε τον πλεον τιμιο κ αντικειμενικο διαιτητη που περασε απο το ελληνικο κ διεθνες βολλευ..ο λογος για τον Κυριο ΝΙΚΟ ΠΑΝΟΥΤΣΟ εναν απο τους τελευταιους ρομαντικους του βολλευ!!!!!και αν δεν κανω λαθος εσεις η΄ η αδερφη σας παρευρεθηκατε στην κηδεια του εκπροσωποντας την εοπε..τριζουν τα κοκκαλα σου ΝΙΚΟ μ αυτα που βλεπεις!!!

  • Comment Link Επρεπε να τους αδιασει Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 22:56 posted by Επρεπε να τους αδιασει

    Πως δεν ακουστηκε και δε γραφτηκε??
    Πατε καλα??
    Κι επειδη τα πηγε χαλια το συζητουσε μετα με ολους και αρχισε τις δημοσιες σχεσεις για να το σωσει??
    Κι αν μπορουσε θα το αδιαζε το γηπεδο οπως επρεπε να ειχε κανει και ειχε πει απο τα μεγαφωνα.......