Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτυπώστε τη σελίδα
13-03-2014 16:34

Γιάννης Ανδριανός: «Οι ομοσπονδίες το ήξεραν»...

Η ανακοίνωση από πλευράς ΓΓΑ για την περικοπή ύψους 50% των επιχορηγήσεων και το πώς αυτές θα μοιραστούν στις Ομοσπονδίες ξεσήκωσε… θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

Στις αντιδράσεις αυτές απάντησε μέσω του Sentra 103,3 και της εκπομπής «Γκολ από τη σέντρα» ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος εξήγησε τη στάση της Πολιτείας, αποδίδοντας την απόφαση για τις περικοπές στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα.

«Οι εποχές των παχιών αγελάδων τελείωσαν» είπε σε μια αποστροφή των λεγομένων του, ενώ αυτό που τόνισε είναι ότι οι Ομοσπονδίες γνώριζαν από το τέλος του 2013 ότι οι επιχορηγήσεις θα είναι μειωμένες κατά το ήμισυ.

«Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει χρήματα για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την υγεία και την Παιδεία να είναι περισσότερα. Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι συγκεκριμένα λόγω της οικονομικής κρίσης και οφείλουμε να κινηθούμε αναλόγως

Τα 12 εκ. ως ποσό επιχορήγησης των Ομοσπονδιών είναι νόμος του κράτους και είναι γνωστό από το τέλος του 2013 όταν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Μάλιστα πριν από μήνες, πήγα ο ίδιος στην ΕΟΕ, και αυτό δεν έχει ξαναγίνει από Υφυπουργό Αθλητισμού, και σε συνάντηση που είχα με τους προέδρους των Ομοσπονδιών, τους ενημέρωσα ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση 50% σε σύγκριση με το 2013. Τους ειπα “οφείλω να σας το πω εκ των προτέρων για να το γνωρίζετε και να πράξετε αναλόγως”. Δυστυχώς είμαστε σε κατάσταση ειδικών συνθηκών λόγω οικονομικής κρίσης. Εγώ θα συνεχίσω διεκδικώ πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά αυτό εξαρτάται από την πορεία της εθνικής οικονομίας. Αν υπάρξει βελτίωση τα χρήματα θα είναι περισσότερα του χρόνου».

Η επιχορήγηση στα σωματεία και το ελεγκτικό συμβούλιο

Ακόμη ο κ. Ανδριανός στάθηκε ότι πέρυσι και «για πρώτη φορά μετά το 2009 δόθηκε επιχορήγηση στα αθλητικά σωματεία, που αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού». Είπε ακόμη ότι το απόγευμα της Πέμπτης (13/2) θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει η ΕΟΕ: «Θα αντιμετωπίσω κατάματα το πρόβλημα. Δεν θα… φυγομαχήσω» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες. Να καθίσουμε κάτω να βρούμε τις λύσεις. Τα οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε».

Ακόμη επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην δέχονται οι ομοσπονδίες να ενταχθούν οι υπάλληλοί τους στο ενιαίο μισθολόγιο, την ώρα που υπάρχου περικοπές για παράδειγμα στους συνταξιούχους και τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας», ενώ τοποθετήθηκε και στο θέμα του ελεγκτικού συμβουλίου: «Η ύπαρξη του ελεγκτικού συμβουλίου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Οφείλουμε να ξέρουμε πως διαχειρίζονται οι Ομοσπονδίες τα χρήματα, με τα οποία επιχορηγούνται. Το οφείλουμε στον Ελληνα φορολογούμενο, που θέλει να ξέρει που πηγαίνουν τα χρήματά του. Η λειτουργία του Ελεγκτικού συμβουλίου είχε λήξει από το 2009 και έπρεπε να το επαναφέρουμε».

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα προγράμματα εθελοντισμού

Οσο για την αγωνία των γονέων αναφορικά με την άθληση των παιδιών τους λόγω των χρημάτων που απαιτούνται απάντησε: «Η αγωνία είναι δικαιολογημένη. Οι γονείς… αιμορραγούν, γι' αυτό και εμείς πέρυσι επιχορηγήσαμε και τα σωματεία. Ακόμη υπάρχουν προγράμματα «άθληση για όλους», ενώ ετοιμαζόμαστε να δούμε εθελοντικές δράσεις σε σχολεία και χώρους δράσης με επικεφαλής ανθρώπους πρότυπα στον αθλητισμό. Με τη βελτίωση της οικονομίας, επίσης, θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε και πολιτικές, που τώρα δεν γίνεται να εφαρμοστούν λόγω οικονομικής κρίσης».

Για το προβλήματα στις εγκαταστάσεις: «Είδατε και την κατάσταση στο ΟΑΚΑ. Τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αποτελούν σωρευτικό πρόβλημα δεκαετίας. Από το 2004 και μετά δεν έχει γίνει συντήρηση. Εγώ έχω επισκεφτεί όλα τα αθλητικά κέντρα και είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα, που επιδιώκουμε να λύσουμε. Επιδιώκουμε, βέβαια, να εξασφαλίσουμε και τις θεσμικές υποχρεώσεις, καθώς πολλές εγκαταστάσεις είναι αυθαίρετες. Για να καταλάβετε τα στέγαστρο Καλατράβα σε ΟΑΚΑ και ποδηλατοδρόμιο είναι αυθαίρετα. Το προπονητήριο στο ΟΑΚΑ δεν έχει άδεια λειτουργίας. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης το θέμα θα λυθεί, ενώ σε ό,τι αφορά στο ΟΑΚΑ, όπου τρέχει νερό από τη στέγη, θα γίνουν έργα, αλλά όταν το επιτρέψει ο καιρός. Δεν γίνεται ώρα με ην υγρασία».

Πηγή: Sentragoal.gr