1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
11-02-2014 13:30

Γιώργος Λένας: Ο φούρναρης και τυπογράφος που «κάρφωσε» τον Ολυμπιακό!

Συνέντευξη Γιώργου Λένα στον Κώστα Ασημακόπουλο: Επειτα από 22 χρόνια στα γήπεδα του βόλεϊ, ο Γιώργος Λένας έχει φάει με το κουτάλι τα τοπικά πρωταθλήματα, την Γ΄ και Β΄ Εθνική που πλέον καταργήθηκαν, αλλά και την Α2 ανδρών. Ομως, η μοίρα τον έφερε να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ιστορική νίκη της Κηφισιάς επί του Ολυμπιακού στο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη. Μετά τον τραυματισμό του Ζόραν Γιοβάνοβιτς πήρε εντολή να αγωνιστεί βασικός διαγώνιος.

Με τα παραπανίσια κιλά να μην κρύβονται κάτω από τη φανέλα, προκάλεσε τη χλεύη των οπαδών του Ολυμπιακού. Ομως, μετά τα όσα έκανε στον αγώνα με το σερβίς και τα δύο ατομικά μπλοκ (από τα 5 συνολικά που πήρε) πάνω στον Γιορντάνοφ ανάγκασε ακόμα και τους «ερυθρόλευκους» να τον χειροκροτήσουν.

Ο Γιώργος Λένας δεν είναι ο βολεϊμπολίστας-σταρ. Αντιπροσωπεύει τους αφανείς ήρωες των ελληνικών φιλέ που αγωνίζονται για την... πορτοκαλάδα και την καλή παρέα, μακριά από την ασφάλεια των συμβολαίων. Παίζει βόλεϊ από τα 13 του. Τα μυστικά του φιλέ τα ξέρει καλά και την κατάλληλη στιγμή το απέδειξε... Αλλωστε δεν στέκεσαι εύκολα απέναντι στον Ολυμπιακό.

Λόγω της διάλυσης της ομάδας της Μεταμόρφωσης το καλοκαίρι του 2013 βρήκε καταφύγιο στην Κηφισιά περισσότερο για να κάνει λίγες προπονήσεις. Το τελευταίο που σκέφτονταν ήταν ο πρωταθλητισμός. Έβλεπε στην τηλεόραση τον Ολυμπιακό και τον Μπόγιαν Γιορντάνοφ που πάντα θαύμαζε. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του ότι θα παίξουν αντίπαλοι και πολύ περισσότερο ότι θα «μηδένιζε» πάνω στο φιλέ τον σπουδαίο Βούλγαρο με ατομικά μπλοκ. Όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο «Μελίνα Μερκούρη» μοιάζουν περισσότερο με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
 
«Νόμιζα πως ήταν ψέμματα. Έκανα μπλοκ στον Γιορντάνοφ και γύρναγα στους συμπαίκτες μου για να επιβεβαιώσουν αυτό που ζούσα. Κάθε πόντο που κερδίζαμε το γλεντάγαμε. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ήταν σφιγμένος και εγκλωβισμένος», λέει ο Γιώργος Λένας.
 
Τα 115 κιλά του προκάλεσαν υποτιμητικά σχόλια από τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς αλλά όταν πήρε... φόρα ο Γιώργος Λένας πήρε παραμάζωμα τον «τρεμπλούχο» κάνοντας την εμφάνισης της καριέρας του. Μαζί με τους Πρωτοψάλτη, Ντε Σόουζα, Νικολάκη, Ταμπουρατζή, Μουρούτη και Παπαγγελόπουλο αναδείχτηκε πρωταγωνιστής μιας «απίθανης» νίκης που πέρασε στην ιστορία ως μία τεράστια έκπληξη.
 
Το τηλέφωνο του χτυπάει ασταμάτητα από το βράδυ της Κυριακής. Οι περισσότεροι τον αποκαλούν... φούρναρη επειδή για επτά χρόνια εργάζονταν στον φούρνο της αδελφής του, αλλά εμείς τον βρήκαμε να... τυπώνει στην οικογενειακή επιχείρηση εκτυπώσεων που διατηρεί ο πεθερός του.
 
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου εργάζομαι. Ποτέ δεν είδα το βόλεϊ επαγγελματικά, ακόμα και τότε που όλοι έκαναν καλά συμβόλαια. Η καλή μου εποχή ήταν το 2001 όταν πήγα στην ΑΕΚ του Ζόραν Γκάετς. Έκανα πραγματικότητα ένα μεγάλο μου όνειρο. Από μικρός είμαι οπαδός της ΑΕΚ όπως ήταν και οι γονείς μου Αλέξανδρος και Αγγελική. Εκείνη την περίοδο ήρθε και το χαρτί του στρατού και όταν έκανα τη θητεία μου κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από την ΑΕΚ για να πάρω άδειες για προπονήσεις. Έτσι έκανα τη θητεία μου στη Ρόδο και δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω πρωταθλητισμό».
 
Όλοι σε γνωρίζουν ως... φούρναρη και σήμερα σε βρίσκω ως τυπογράφο...
 
«Επτά χρόνια εργαζόμουν στον φούρνο της αδελφής μου στη Μεταμόρφωση. Έπιανα δουλειά στις 2 τα ξημερώματα και τελείωνα 3 το απόγευμα. Ζύμωνα, φούρνιζα όλα τα ειδών τα ψωμιά. Έφτιαχνα κουλούρια, τσουρέκια, τυρόπιτες και ότι άλλο παράγει ένας φούρνος. Είναι πολύ δύσκολη και εξοντωτική δουλειά αλλά μου άρεσε. Παρήγαγα το πιο πολύτιμο αγαθό στην τροφική αλυσίδα και αυτό με έκανε υπερήφανο».
 
Πως προλάβαινες να κάνεις προπονήσεις όταν όλο το βράδυ ήσουν στον φούρνο;
 
«Κοιμόμουν ελάχιστα και κουραζόμουν πολύ εκείνη την περίοδο. Το βόλεϊ, όμως, ήταν η όαση για μένα. Πήγαινα για προπονήσεις κατ΄ ευθείαν, μετά έτρωγα και κοιμόμουν. Όταν παίζαμε εκτός έδρας ήταν η καλύτερη μου. Ήμουν δικαιολογημένος να απουσιάσω από τον φούρνο και είχα ευκαιρία να κοιμηθώ. Είχα μόνιμα στην αγκαλιά μου ένα μαξιλάρι και κοιμόμουν σε κάθε ευκαιρία».
 
Σήμερα σε βρίσκουμε μέσα στα μελάνια και στα χαρτιά σε ένα παραδοσιακό τυπογραφείο...
 
«Είναι οικογενειακή επιχείρηση που διευθύνει ο πεθερός μου και εργάζονται επτά ψυχές. Δίνουμε καθημερινή μάχη για την επιβίωση. Από το 2009 όταν και άφησα τον φούρνο βρίσκομαι εδώ και δίνω και εγώ τη μάχη μου. Τυπώνουμε και μετά βγαίνουμε έξω στην αγορά για να βρούμε δουλειές. Δυστυχώς η κρίση είναι μεγάλη και πρέπει να κρατήσουμε την επιχείριση με νύχια και με δόντια».
 
Με ύψος 1μ.95 ο Λένας λόγω μυικής δύναμης αλλά και καλής τεχνικής θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα και σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά ποτέ δεν του άρεσε να κάνει βάρη και να χάσει κιλά...
 
«Πάντα ήμουν υπέρβαρος, γύρω στα 110 με 115 κιλά. Υπήρχαν προπονητές που μου έλεγαν πως εάν χάσω κιλά θα κάνω τη διαφορά. Εγώ έβαζα άλλες προτεραιότητες. Θέλω να παίζω βόλεϊ για να διασκεδάζω, να ξεσπάω και να γελάω. Δεν θυμώνω και δε νευριάζω με κανέναν. Θέλω μόνο να περνάω καλά στο γήπεδο και να μην πιέζομαι».
 
 
 
 
«Όταν γεννήσεις κράτα μας ένα κουτάβι...»

Από την αρχή της σεζόν ο Γιώργος Λένας δεν είχε αγωνιστεί στην Κηφισιά και πολύ περισσότερο δεν υπήρχε η σκέψη να παίξει βασικός. Μέχρι που τραυματίστηκε ο Γιοβάνοβιτς και ο προπονητής του Κώστας Αρσενιάδης του ζήτησε να βοηθήσει...

«Με τον Αρσενιάδη έχουμε ανέβει έξι κατηγορίες. Τον έχω ζήσει από τα πρώτα βήματα της προπονητικής του καριέρας μέχρι και τώρα που τον θεωρώ κορυφαίο. Έχει αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία. Το Σάββατο μου ζήτησε να βοηθήσω και προετοιμάστηκα».

Η υποδοχή που έτυχε ο Λένας από τους οπαδούς του Ολυμπιακού δεν ήταν και η καλύτερη...

«Όταν γεννήσεις κράτα μας ένα κουτάβι...», του φώναξε ένας οπαδός του Ολυμπιακού την ώρα που έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο στο «Μελίνα Μερκούρη».

«Γέλασα πολύ όταν το άκουσα. Γύρισα και του είπα: Πολύ ευχαρίστως... Αλίμονο εάν θυμώνεις με τον κόσμο στα γήπεδα. Πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όλα με χιούμορ. Κάποιος άλλος με φώναζε ταβερνιάρη, άλλος με αποκαλούσε χοντρό. Γελάγαμε με τους συμπαίκτες μου. Πιο γελάσαμε στο τέλος που πανηγυρίσαμε τη νίκη».

Η σύζυγος του Όλγα που ήταν στη εξέδρα μαζί με τις δύο κόρες του, την 9χρονη Αγγελική και την 5χρονη Δήμητρα είπε: «Η Αγγελική θύμωσε με αυτόν που φώναζε τον μπαμπά της ταβερνιάρη αλλά όταν νίικήσαμε αισθάνθηκε πολύ υπερήφανη».

Η βολεϊμπολίστρια Όλγα...

Η Όλγα ήταν βολεϊμπολίστρια του Τυφώνα και μέσα στα γήπεδα γνωρίστηκε με τον Γιώργο κάπου το 1996. Οκτώ χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν. «Ο Γιώργος ήταν βασικός στις ομάδες που έπαιζε στην Α2 και στα τοπικά αλλά στην Α1 δεν είχε δοκιμάσει. Ήταν μια φοβερή εμπειρία που την ζήσαμε όλοι έντονα. Θυμάμαι πριν από δέκα χρόνια σε έναν αγώνα της Μεταμόρφωσης με τη Χαλκίδα εκτός έδρας χάναμε 2-0 σετ και ο Γιώργος με φοβερή εμφάνιση έφερε την ανατροπή με 3-2 σετ. Όλα ξεκίνησαν από έναν ειρωνικό χαρακτηρισμό που του φώναξε κάποιος οπαδός της Χαλκίδας».

Ο Λένας αναφέρθηκε στο θαύμα της Κηφισιάς αλλά και στην ανάκαμψη της ΑΕΚ...

«Με την Κηφισιά ήδη έχουμε κάνει την υπέρβαση. Αυτό οφείλεται κυρίως στους συμπαίκτες μου και όχι σε μένα. Είμαι τυχερός που τους έχω συμπαίκτες και τους ευχαριστώ. Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στην 4αδα. Μας καταδιώκει η ΑΕΚ. Είμαι σίγουρος πως μελλοντικά η ΑΕΚ θα κάνει πολλά πράγματα και της εύχομαι τα καλύτερα».

Θεωρείς τον Θανάση Πρωτοψάλτη ένα βολεϊκό φαινόμενο;

«Ναι, χωρίς αμφιβολία. Δεν το ήξερα το παιδί. Όταν τον είδα πρώτη φορά δε μου γέμιζε το μάτι, αλλά τον είδα να παίζει και να προπονείται έμεινα άφωνος. Είναι ένα φαινόμενο. Δουλεύει πολύ και του αξίζουν συγχαρητήρια».

Ποιον θεωρείς καλύτερο διαγώνιο στην Α1;

«Ο Γιορντάνοφ είναι πολύ τεχνίτης και ο Γιοβάνοβιτς πολύ δυνατός. Θεωρώ εξαιρετικό και τον Ράιτς».

 

Η ιστορία του ΠΑΟ και το βιβλίο του Αλέφαντου...

Οι αντιθέσεις είναι μέσα στη ζωή του Γιώργου Λένα. Ο ίδιος είναι αεκτζής και με τη νίκη επί του Ολυμπιακού στεναχώρησε τον πεθερό του που είναι οπαδός του «θρύλου» αλλά για τις ανάγκες της δουλειάς εκτύπωσε μία πολυτελή έκδοση για την ιστορία του Παναθηναϊκού, την ελληνική έκδοση του βιβλίου Γκίνες αλλά και το βιβλίο του Νίκου Αλέφαντου!

«Η ζωή έχει απ΄ όλα... Με στεναχώρησε ο γαμπρός μου που νίκησε τον Ολυμπιακό», λέει ο πεθερός του Δημήτρης Γιωτάκος αλλά έσπευσε να τον συγχαρεί: «Ο Γιώργος ζει το βόλεϊ. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που έζησε έναν τέτοιο αγώνα».

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ