1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
04-02-2014 22:22

«Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει»

Aλεξανδρούπολη - Του: Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου: Ο «μαέστρος» της ΑΕΚ, Άκης Φλαούνας, στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω της SportDay μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού λέει μία αλάνθαστη ελληνική παροιμία. Ο Ακης Φλαούνας όχι μόνο δεν είναι προσωρινός, αλλά είναι πολύ πιθανό να μακροημερεύσει στον πάγκο της ΑΕΚ ως πρώτος προπονητής.

Το στήσιμο της ομάδας και η κατάκτηση του Λιγκ Καπ στην Αλεξανδρούπολη μόνο υπηρεσιακού προπονητή δεν ήταν, αλλά ακόμα και σε αυτό πρωτοτύπησε, αφού είναι ο μόνος με αυτόν τον τίτλο που πήρε «κούπα» στο ελληνικό βόλεϊ.

Λίγες ώρες μετά το πρώτο τρόπαιο του ανδρικού τμήματος βόλεϊ της ΑΕΚ ο 43χρονος προπονητής αποκάλυψε στην «SportDay» τα μυστικά της επιτυχίας, αλλά και πτυχές της ζωής του που δεν γνωρίζαμε.

Αθλητικογράφος στα νιάτα του, στον «Φίλαθλο» όταν ήταν σπουδαστής των ΤΕΦΑΑ, ασφαλιστής στο επάγγελμα και με... μικρόβιο βόλεϊ. «Ο Γιάννης Λάιος έβαλε τις βάσεις για την προπονητική μου σκέψη. Μου άλλαξε τη γωνία που βλέπω το άθλημα», εξηγεί ο Φλαούνας. Θεωρεί την σημαντικότερη στιγμή στην αθλητική του καριέρα την άνοδο του Φοίνικα Σύρου στην Α1 Ανδρών, ως μέλος της ομάδας και συγκεκριμένα λίμπερο.

«Η ομάδα φτιάχτηκε σε 15 ημέρες»

Στην ΑΕΚ βρέθηκε το 2010, όταν η ομάδα ήταν στη Β' Εθνική. «Ημουν διακοπές τότε, όπως συνέβη και φέτος και με πήραν τηλέφωνο να μου πουν να βοηθήσω στο στήσιμο της ομάδας. Από τότε έχω ζήσει στην ΑΕΚ με τρεις προπονητές και τρεις διοικήσεις. Εγώ για κάποιο λόγο παρέμενα, κάποιοι με πίστευαν, με εμπιστεύονταν».

Η ΑΕΚ πέρασε πολλά φέτος, ίσως άλλη ομάδα θα μπορούσαν ακόμα και να την είχαν διαλύσει: «Η ΑΕΚ φτιάχτηκε μέσα σε 15 ημέρες. Μεγάλη συμμετοχή είχαν η διοίκηση με τους κ. Κοτσάτο και Αλεξίου. Πληρώνουν το τωρινό ρόστερ και αυτά των προηγούμενων χρόνων. Οι στρατηγικές κινήσεις έγιναν από τον κ. Μακρή που κάνει την αθόρυβη δουλειά μαζί με τον συνεργάτη του τον κ. Καμαρίκο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο για να γίνει η υπέρβαση. Ακόμα και η παρουσία του συνεργάτη μου, Στέφανου Νανά, του ιατρού, όλων. Ακόμα και η τακτική μας στα τάιμ άουτ (δεν δίνει εντολές), έχουμε έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας με την ομάδα. Είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά πρωτότυπες είναι και οι νίκες μας. Πιστεύω φέτος να ξεκινήσουμε από νωρίς, δηλαδή σε ένα μήνα για να χτίσουμε την ομάδα του 2014-2015».

Ο Κατσανεβάκης και ο ΠΑΟ

«Πήραμε το Λιγκ Καπ γιατί το είχαμε στόχο. Εγιναν διορθωτικές κινήσεις όταν θέσαμε τον στόχο. Προσλήφθηκε ο γυμναστής-εργοφυσιολόγος-διατροφολόγος με δύο ντοκτορά ο Γιώργος Μουλίνος, που είναι και προσωπικός μου φίλος. Του είπα ότι θέλω η ομάδα να φορμαριστεί σε ένα μήνα, όπως και έγινε. Δεν χρειαζόταν να το βγάλουμε ντελάλη, ότι πάμε για τον τίτλο, εξάλλου μας βοήθησε ο ρόλος του αουτσάιντερ. Οι άλλες ομάδες αιφνιδιάστηκαν. Η απόκτηση του Κατσανεβάκη ήταν μία διορθωτική κίνηση. Εκεί είχαμε την τύχη να απελευθερωθεί και να τον πάρουμε και μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού. Ηταν καταλύτης στην πορεία της ομάδας, έδεσε αμέσως με τον Τόρες».

Ο Κατσανεβάκης και ο Κρέτσης ήταν δύο αγωνιστικά «κλειδιά», ειδικά η θέση του πασαδόρου που είναι ιδιαίτερη και μετά την αποχώρηση του Γκενς όλοι πίστευαν ότι υπήρχε πρόβλημα. Ομως ο 37χρονος κέρδισε ακόμα και τον Νοβοσέλατς που αποκτήθηκε ως ξένος.

«Τον Κρέτση­ τον ξέρω πολύ καλά. Εχει αδαμάντινο χαρακτήρα, είναι συνάδελφος γυμναστής και ο παίκτης που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τους συμπαίκτες του. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχία έπαιξε και το βάθος του πάγκου. Υπάρχει εμπιστοσύνη από τους βασικούς στους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο».

«Ο Νίκος είναι μαζί σου, θέλει να το πάρεις»!

Στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Α2 τον περασμένο Απρίλιο ο Φλαούνας δέχτηκε την πρόσκληση από την Ελενα Σαμαρά να κοουτσάρει την ομάδα Λήμνος Sports Club που ίδρυσε ο Νίκος Σαμαράς, καταφέρνοντας να την οδηγήσει στην άνοδο. Τους ένωναν πολλά, ακόμα και η ηλικία τους -γεννήθηκαν την ίδια ημέρα την 1η Ιουλίου, ο «αετός» το 1970 και ο Φλαούνας το 1971.

«Τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του ήμασταν κάτι περισσότερο από φίλοι. Μιλούσαμε πολλές ώρες για πολλά θέματα, ακόμα και για τη μουσική, ακούγαμε ελληνικά ρεμπέτικα. Η Ελενα μου είπε ότι "ο Νίκος θα είναι μαζί σου και θέλει να το πάρεις" και μου το έγραψε σε μήνυμα στο κινητό όταν ανεβαίναμε στην Αλεξανδρούπολη για το Λιγκ Καπ. Μου έδωσε δύναμη αυτό το μήνυμα».

«Ανέλαβα μία καυτή πατάτα»

«Ισορροπούσαμε σε τεντωμένο σχοινί», λέει ο Φλαούνας αναφερόμενος στην περίοδο που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά (21/1) ο πρώτος προπονητής Γιώργος Κλαρούδας. «Οταν αρνήθηκα να αναλάβω πρώτος προπονητής πριν δύο καλοκαίρια, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η διοίκηση μου είπε να εισηγηθώ κάποιες περιπτώσεις προπονητών -ως ο μοναδικός που είχε μείνει στο τεχνικό τιμ. Εγώ έκανα τρεις προτάσεις και μεταξύ αυτών ήταν ο Κλαρούδας.

Η ομάδα επαναπροσδιόρισε τον στόχο της τα Χριστούγεννα (αντί για οκτάδα να προσπαθήσουμε για την είσοδο στην τετράδα), κάτι για το οποίο ο Κλαρούδας ήταν επιφυλακτικός».

Επίσημα η ΑΕΚ είναι σε αναζήτηση πρώτου προπονητή, με τον Ελγκέτα να είναι προ των πυλών. «Ηξερα ότι αναλάμβανα μία… καυτή πατάτα. Δεν με ενδιαφέρει ο τίτλος "υπηρεσιακός", αλλά ο τίτλος που έχουν για μένα οι παίκτες στην καρδιά τους, οι διοικούντες στο μυαλό τους και το αποτέλεσμα στο γήπεδο. Η διοίκηση έχει ανθρώπους με σοφία». Για το τι θα ήθελε εκείνος σαν προσωπική επιθυμία, η ατάκα του τα λέει όλα: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Πηγή: SportDay

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ