Εκτυπώστε τη σελίδα
31-03-2020 19:18

Κορονοϊός: 49 πλέον οι θάνατοι στη χώρα, 82 νέα κρούσματα, 1314 το σύνολο

82 νέα κρούσματα, ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προέκυψαν 20 νέα κρούσματα που αφορούν έξαρση σε πλήρωμα κρουαζιερόπλου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1314. 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, 17 εξ αυτών γυναίκες, ενώ 6 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ είχαμε επίσης 7 νέους θανάτους, με τους νεκρούς να φτάνουν συνολικά τους 49.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, οι θάνατοι αυξάνονται, όχι όμως σε αντίστοιχα ποσοστά με το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δείχνει την επιθετικότητα του ιου.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τα εξής: "Θα μπορούσαν όλοι να φορούν μάσκες προσώπου; Ο ΠΟΥ είπε ότι εξακολουθεί να συστήνει να μην φορούν μάσκες εκτός και αν είναι άρρωστοι. Κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι μαζική χρήση μάσκας μειώνει την εξάπλωση. Συστήνεται για τους επαγγελματίες και για την κάλυψη του στόματος και της μύτης όσων ασθενούν και κανονικά θα έπρεπε να είναι σπίτι τους. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη απόστασης"  ανέφερε ο κ Τσιόδριας.

Σε πρόσφατη μελέτη, μέχρι τις 29/3 υπολογίζεται ότι έχουν νοσήσει από 7 έως 43 εκατ. ανθρώπων. Τα μέτρα έχουν αποτρέψει 59.000 θανάτους. Αλλη μελέτη από το imperial αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ωστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται" σημείωσε."Ελπίζω να μην είναι αληθεια αυτά που ακούγονται ότι κάποιοι εχουν ξεχυθεί στους δρόμους.

Αν χαλαρώσουμε θα πληρώσουμε το τίμημα" είπε κλεινοντας την τοποθέτησή του. Αναφορικά με το εάν το καλοκαίρι θα υποχωρήσει ο κορονοϊός ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά δεδομένα που λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν. Δεν ξέρουμε για το νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον.

Παρόλα αυτά περιοχές όπως το Χονγκ-Κονγκ με ζέστη και υγρασία ζουν επάνοδο του ιού και λόγω επανεισαγωγής από το εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι οι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν τον ιό αλλά δεν θα τον εξαφανίσουν και θα υπάρχει δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες.

Ελπίζουμε στο καλό σενάριο αλλά δεν το γνωρίζουμε".Αναφορικά με τη μετάδοση της νόσου από ασυμπτωματικούς ανέφερε: "Για κάθε συμπτωματικό υπάρχει ένας ασυμπτωματικός.

Οι ασυμπτωματικοί φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικοί. Ενα ποσοστό μεταδόσεων οφείλεται σε ασυμπωματικούς. Θεωρητικά όλοι είναι δυνατό να έχουμε τη νόσο. Μας ενδιαφέρει να μη μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα. Επιβάλλεται να σκεφτούμε ότι πιθανώς να έχουμε τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταδώσουμε".