1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
13-12-2019 19:01

Ο Αντρέα Τζιάνι στο volleynews.gr: Η συγκίνηση του όταν έρχεται στην Ελλάδα και ο Ολυμπιακός

Την δεκαετία του 90, καμία χώρα στον κόσμο δεν κυριαρχούσε στη βολεϊκή σκηνή όπως η Ιταλία και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτό ήταν ο Αντρέα Τζιάνι. Ο 49χρονος θρύλος του παγκοσμίου βόλεϊ που τα έχει κατακτήσει όλα ως παίκτης, το ίδιο προσπαθεί να πετύχει ως προπονητής και να μπει σε ένα «κλειστό» κλαμπ ανθρώπων που έχουν πετύχει κάτι ανάλογο.

Ο Τζιάνι γεννήθηκε 22 Απριλίου 1970 στη Νάπολι και ανήκει στη βασική ομάδα της Ιταλίας που το 1990 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το 1994 στην Αθήνα και το 1998 στην Ιαπωνία έγραψε ιστορία με την κατάκτηση τριών συνεχόμενων παγκοσμίων πρωταθλημάτων.

Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκίνησε πριν 25 χρόνια όταν πανηγύρισε την πρώτη θέση στον κόσμο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ η τελευταία του παράσταση με την φανέλα της Εθνικής Ιταλίας έγινε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, στην ήττα από την Βραζιλία με 3-1 σετ.

Το καλοκαίρι του 2007 o Ναπολιτάνος «Giangio» αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 37 ετών. Στην οροφή του θρυλικού σταδίου Πάλα Πανίνι της Μόντενα, στην οποία είναι προπονητής υψώθηκε μία φανέλα που από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει ψηλά στην οροφή πλάι στο κορεό του συλλόγου. Είναι η φανέλα με το Νο13 και το όνομα Αντρέα Τζιάνι.

«Συγκινούμαι όταν έρχομαι στην Ελλάδα»

«Κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα είναι ξεχωριστό. Στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 αγωνίστηκα για τελευταία φορά με την Εθνική Ιταλίας, και ως παίκτης πανηγύρισα το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αν δεν κάνω λάθος όχι και πολύ μακριά από το γήπεδο βόλεί του Ολυμπιακού. Οι Ιταλοί και οι Έλληνες μοιάζουν πολύ ως άνθρωποι και συγκινούμαι όταν επισκέφτομαι την Ελλάδα» τονίζει στο volleynews.gr ο Αντρέα Τζιάνι λίγη ώρα μετά την αγχωτική νίκη της Μόντενα απέναντι στον Ολυμπιακό με 3-2 σετ για τη φάση των «32» του CEV Cup.

modena team

«Ο Ολυμπιακός έχει τον τέλειο συνδυασμό»

Η κουβέντα με τον Αντρέα Τζιάνι δεν θα μπορούσε να μην πάει και στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, με τον Ιταλό θρύλο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα του Πειραιά.

«Περίμενα ότι θα μπορούσε το παιχνίδι να εξελιχθεί έτσι. Ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα και έχει παθιασμένους οπαδούς. Ο συνδυασμός του ονόματος του συλλόγου, των αθλητών και του κόσμου δημιουργεί κάτι καλό. Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος και επικρατήσαμε στο τάι μπρέικ. Προτίμησα να αφήσω εκτός παίκτες όπως ο Ζάιτσεφ, ο Χολτ και ο Άντερσον που έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοια παιχνίδια και να δώσω χρόνο συμμετοχής σε νεαρότερους αθλητές για να βελτιωθούν. Επίσης την Κυριακή παίζουμε πολύ δύσκολο παιχνίδι στην έδρα της Περούτζια και ήθελα να τους ξεκουράσω για να είναι στο 100%».

Τελευταία φορά που ο Αντρέα Τζιάνι βρέθηκε στη χώρα μας ήταν το καλοκαίρι του 2016. Ήταν προπονητής στην Εθνική Σλοβενίας αντιμετώπισε στο «Νίκος Γκάλης» στη Θεσσαλονίκη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του World League, με την Εθνική μας ομάδα να παίρνει τη νίκη με 3-1 σετ και το εισιτήριο για το φάιναλ-4 (βγήκαμε 3οι, η Σλοβενία 1η). Πλέον, ο Τζιάνι είναι προπονητής στην Εθνική Γερμανίας, με την οποία κατέκτησε την 8η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2019.

Τίμος Αθανασόπουλος

Media

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ