Εκτυπώστε τη σελίδα
25-07-2022 02:07

Nations League: Γαλλικός θρίαμβος με «σφραγίδα» Τζιάνι και σόου του ΜVP Νγκαπέ

Στην κορυφή του παγκόσμιου βόλεϊ παρέμεινε η Γαλλία, καθώς στο χθεσινό τελικό του Nations League, επικράτησε των ΗΠΑ με 3-2 (25-16, 25-19, 15-25, 21-25, 15-10) και πανηγύρισε το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο της, 10 μήνες μετά την επιτυχία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, με 3-2 κόντρα στη Ρωσία.

Ο φετινός θρίαμβος στο κλειστό της Μπολόνια είχε την «σφραγίδα» του νέου Ιταλού τεχνικού των «τρικολόρ» του θρυλικού ΑντρέαΤζιάνι ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο των νικητών, καθώς είχε αναλάβει την Γαλλία πριν τέσσερις μήνες, στην θέση του Βραζιλιάνου Μπερναντίνιο.

Τεράστιος πρωταγωνιστής για άλλη μια φορά στα μεγάλα παιχνίδια της Γαλλίας, ο φοβερός Νγκαπέ που αναδείχτηκε ΜVP και πρώτος σκόρερ με 22 πόντους (όπως και πέρυσι στο Τόκιο),ενώ στο τάι μπρέικ που έκρινε το ματς, πέτυχε πέντε καθοριστικούς πόντους. Πολύ κοντά του ο εξαιρετικός διαγώνιος Ζαν Πάτρι με 17, και ο Τρέβορ Κλεβενό με 11.

Από τις «ασημένιες» ΗΠΑ του Τζόν Σπίροου που επανήλθαν στα μετάλλια μετά την περυσινή παταγώδη αποτυχία στο Τόκιο, όπου εμειναν εκτός τετράδας, ξεχώρισε ο εκπληκτικός Ράσελ με 20 πόντους, ο Ντε Φάλκο με 13 και ο γνωστός μας από την θητεία του στον ΠΑΟΚ, Μαγκουκούτια με 11. Αγωνιστικά η Γαλλία έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα και με 12 πόντους του Νγκαμπέ που έκανε πάρτι, προηγήθηκε 2-0 σετ ( 25-16, 25-19).

2-0 οι Γάλλοι και η κίνηση ματ του Σπίροου

Οι Αμερικανοί που έκαναν ένα πολύ καλό τουρνουά και έδειξαν πολύ δυνατοί σε σχέση με πέρυσι, μπόρεσαν να βγάλουν αντίδραση και να ισοφαρίσουν σε 2-2 ( 15-25, 21-25) από μία σημαντική κίνηση του Σπίροου. Ο κόουτς πέρασε τον Ντε Φάλκο διαγώνιο και έριξε μέσα τον Μαγκουκούτια. Η αλλαγή σχήματος έφερε τα πάνω κάτω , η υποδοχή βελτιώθηκε και με Ράσελ, Ντεφάλκο και τον πασαδόρο Κρίστενσον να ανεβάζουν την απόδοση τους, οι ΗΠΑ έστειλαν το ματς στο τάι μπρέικ.

Φινάλε θρίλερ με υπογραφές Νγκαπέ, Πατρi

ίΕκεί το αρχικό 1-2 των φιλοξενούμενων με δύο άσσους του Μπριζάρ και δύο πόντους του Νγκαπέ, οι Γάλλοι ξέφυγαν με 7-2. Οι ΗΠΑ μείωσαν σε 9-6 με τον Ντε Φάλκο αλλα και πάλι το δίδυμο Νγκαπέ, Πάτρι έφεραν τους «τρικολόρ» στο +4 (11-7). Με ξέσπασμα του Ράσελ οι Αμερικανοί μείωσαν σε 11-9 και απείλησαν με ισοφάριση, ο Γάλλος σούπερμαν Νγκαπέ με φοβερό μπλοκ άουτ, πήρε κρίσιμο πόντο και ανέβασε την διαφορά στο 12-9.

Στην εξέλιξη ο Ζουφρόι με εκπληκτικό άσσο έκανε το 13-9, γεγονός που έδωσε την χαριστική βολή στους ασημένιους τυπικά φιλοξενούμενους. Ακολούθησε κακή επίθεση του Ράσελ ο οποίος έκανε το 14-9 και στην εξέλιξη, ο αρχηγός των Αμερικανών Ντέιβιντ Σμιθ κάρφωσε με δύναμη πάνω στον.. φιλέ και με 15-10 και 3-2, έστειλε τον Αντρέα Τζιάνι και τους παίκτες του στους επτά ουρανούς της διοργάνωσης.

Χάλκινοι οι Πολωνοί

Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο του τουρνουά πήρε η Πολωνία, η οποία επικράτησε της οικοδέσποινας Ιταλίας με 0-3 (16-25, 23-25, 20-25) στην Μπολόνια. Από τους νικητές που έκανε ντεμπούτο ο Γκρμπτς και δεν είχαν τον εγχειρισμένο Λεόν, ξεχώρισαν οι Κούρεκ με 13, Σέμενιουκ 12 ενώ από τους «μπλέ» Ρομάνο και Λαβία από 13.