Εκτυπώστε τη σελίδα
16-10-2020 23:24

Αντιδράσεις για την απόφαση της FIVB να δώσει το Παγκόσμιο Νέων στο Ιράν

Πολύ μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Διεθνής Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB), να αναθέσει πριν από λίγες μέρες στο Ιράν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Under 19 για το 2021.

Αρχικά η Παγκόσμια Ένωση Παικτών, υποστήριξε ότι ακόμα στο Ιραν επικρατεί ένα θεοκρατικό καθεστώς, το οποίο απαγορεύει στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες βόλεϊ. Οι κανόνες “χαλάρωσαν” κάπως τον Ιούνιο του 2017, αλλά οι ιρανικές αρχές επιτρέπουν μόνο σ’ έναν περιορισμένο αριθμό γυναικών, που έχουν προεπιλεγεί να μπουν με λίστα στα γήπεδα.

Στην ιστοσελίδα insidethegames, η παγκόσμια ομοσπονδία πήρε θέση για το θέμα, και τόνισε ότι η συγκεκριμένη  διοργάνωση βόλεϊ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη “συμβολή προς τη θετική αλλαγή στο Ιράν.

Η FIVB πιστεύει στην αποστολή του αθλητισμού που περιγράφεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και να μη διαιρεί τους ανθρώπους.Το Ιράν είναι μια ισχυρή χώρα στο βόλεϊ και έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από κύριες εκδηλώσεις, όπως το Volleyball Nations League, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το βόλεϊ είναι επίσης πολύ δημοφιλές στη χώρα προσελκύοντας χιλιάδες παιδιά και επομένως η διοργάνωση αγώνων βόλεϊ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να συμβάλλει στη θετική αλλαγή στο Ιράν και στην προώθηση των αξιών της FIVB για την ένταξη και την ισότητα των φύλων”.

Η παγκόσμια ομοσπονδία υποστήριξε ότι θα κάνει ότι μπορεί, ώστε οι γυναίκες να μπουν στα γήπεδα και να παρακολουθήσουν αγώνες βόλεϊ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 19, το οποίο θα διοργανώσει η χώρα: “Ενώ υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, δεσμευόμαστε 100% ότι οι γυναίκες θεατές θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αγώνες βόλεϊ στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων κάτω των 19 του επόμενου έτους”, ανέφεραν. 

Ο διευθυντής αθλητισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Παγκόσμιας Ένωσης Παικτών, Τζίτζι Άλφορντ, ισχυρίστηκε ότι η ανάθεση της διοργάνωσης στο Ιράν, έστειλε αρνητικό μήνυμα ότι «η διάκριση λόγω φύλου είναι αποδεκτή». Το Ιράν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει τη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών σε αθλητικούς αγώνες σε γήπεδα.

Η FIVB θα πρέπει να ανησυχεί σοβαρά για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών στο Ιράν που θέλουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες, επειδή οι ιρανικές αρχές έχουν επιβάλει αδίστακτα την απαγόρευση με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις και άλλες κακοποιήσεις.

Ξέχασαν την περίπτωση της Ιρανής φιλάθλου ποδοσφαίρου, Σαχάρ Κονταγιάρι, η οποία αυτοπυρπολήθηκε λόγω του φόβου ότι θα τη φυλακίσουν για έξι μήνες επειδή προσπάθησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα”. Πρόσφατα, το Ιράν καταδικάστηκε ευρέως για την εκτέλεση του 27χρονου παλαιστή Ναβίντ Αφκάρι.

 Ο γενικός διευθυντής της παγκόσμιας Ένωσης παικτών Ρομπ Κέλερ, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση να δοθεί το Παγκόσμιο Under 19, στο Ιράν έδειξε ότι ο αθλητισμός “έχει χάσει τον ηθικό του προσανατολισμό.Κινήσεις όπως αυτές δείχνουν ότι ο αθλητισμός έχει χάσει τον ηθικό του προσανατολισμό και δίνει προτεραιότητα στα χρήματα έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε.

Εάν η εκτέλεση του Iρανού παλαιστή, δεν ήταν αρκετή απόδειξη της κακοποίησης του αθλητή, που συμβαίνει στο Ιράν, τότε δεν θα υπάρξει άλλη. Αυτοί που ηγούνται του αθλητισμού πρέπει να είναι καλύτεροι. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πρέπει να δείξει τη δύναμή της. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ενσωματωθούν άμεσα στον Ολυμπιακό Χάρτη.”