1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
14-05-2021 14:44

«Χρυσές σφυρίχτρες» στον όμιλο της Εθνικής ανδρών

Aνταπόκριση Ε.Ο.ΠΕ. από Ποντγκόριτσα: Ηλίας Παπαϊωάννου

Την τύχη να «σφυρίζουν» στην Ποντγκόριτσα δύο από εκ των κορυφαίων διαιτητών του κόσμου θα έχει η Εθνική μας στους αγώνες του β’ προκριματικού γύρου του 6ου ομίλου των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου (14-16/2021).
Μεταξύ των διαιτητών που θα διευθύνουν τους αγώνες μας στο εντυπωσιακό «Verde Sport Complex» ξεχωρίζουν ασφαλώς τα ονόματα του Ιταλού, Σιμόνε Σάντι και του Σέρβου Βλαντιμίρ Σιμόνοβιτς. Το καρέ των «αρχόντων των αγώνων» συμπληρώνουν ακόμη δύο διεθνείς ρέφερι, ο 44χρονος Βούλγαρος Ιβαϊλο Ιβάνοφ από τη Σόφια και ο 46χρονος Ρουμάνος, Μπογκντάν Λαουρέντιου Στόικα από το Βουκουρέστι

 

Σφύριξα κι έληξες αλά… ιταλικά!

Ο 55χρονος Ιταλός Σιμόνε Σαντί, που θα είναι β’ διαιτητής στον αγώνα της πρεμιέρας της Εθνικής μας με τη Γεωργία και α’ διαιτητής στα ματς με Αζερμπαϊτζάν και Μαυροβούνιο,  είναι ασφαλώς το πιο «βαρύ όνομα», καθώς με πάνω από 600 αγώνες σε Ιταλία και σε όλο τον κόσμο δίκαια θεωρείται από τους καλύτερους διαιτητές του αθλήματος.

Γεννημένος στις 24 Μαΐου 1966 στην Τσιτά ντι Καστέλο όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά του, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Trg, είναι διαιτητής από το 1994 στα ιταλικά πρωταθλήματα Serie A ανδρών και γυναικών και… σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αφού είναι ο Ιταλός ρέφερι με τους περισσότερους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος βόλεϊ στο ενεργητικό του. Συνολικά ο κ. Σάντι «έπαιξε» σε 18 τελικούς ιταλικού πρωταθλήματος, ανδρών-γυναικών και σε 5 τελικούς ιταλικού κυπέλλου. Στην Ιταλία έχει διευθύνει 658 αγώνες στη Serie A, εκ των οποίων 547 στην κανονική διάρκεια και 111 αγώνες στα πλέι οφ.

Από το Λονδίνο 2012, στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΠΑΟΚ


Ο δίμετρος Ιταλός ρέφερι που έγινε διεθνής το 2001, έχει δώσει το παρόν στα πιο σημαντικά ραντεβού του αθλήματος, καθώς «σφύριξε» μεταξύ  άλλων, στους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο, σε 3 Παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών (2010, 2014, 2018) εκ των οποίων στον τελικό Βραζιλίας-Κούβας του 2010 και στον ημιτελικό του 2014, Γαλλία – Βραζιλία, σε 2 World Cup της Ιαπωνίας (2007, 2011),  σε 2 Grand Champions Cup (2009), στον τελικό του World League 2011 στην Αργεντινή, και στον τελικό Βακιφμπανκ (Τουρκία)- Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Συλλόγων γυναικών (2013). Παράλληλα ο Ιταλός ρέφερι έχει διευθύνει αγώνες σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών, σε 3 τελικούς European League, ενώ έχει ανέβει πάνω από 100 φορές στη σκάλα του Champions League της CEV, μεταξύ των οποίων και στον αγώνα του ΠΑΟΚ στη Χαμενλίνα της Φινλανδίας, όπου στην πρεμιέρα των ομίλων του 2017-2018 η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με 3-2 σετ από την τοπική VaLePa Σασταμάλα.

Στο «πλούσιο παλμαρέ του ο κ. Σάντι έχει δύο τίτλους καλύτερου διαιτητής στο ιταλικό πρωτάθλημα (2003 / '04 & 2007 / 2008) , ένα "Oscar of the Volley" το 2003, έπειτα από ψηφοφορία της Ιταλών αθλητικών δημοσιογράφων και τρία βραβεία "Iλάριο Τονιόλο", για τα οποία οι ομάδες ψηφίζουν κάθε σεζόν στην Ιταλία τους κορυφαίους της Λίγκας. Εξάλλου με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας τιμήθηκε το 2012 με το μετάλλιο του «διοικητή του Τάγματος Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας» , ενώ τρία χρόνια αργότερα βραβεύτηκε με το Χάλκινο μετάλλιο από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας (CONI).

Ετοιμάζει βαλίτσες για Τόκιο ο Σέρβος Σιμόνοβιτς

Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο 45χρονος διαιτητής, Βλαντιμίρ Σιμόνοβιτς, που θα είναι ο δεύτερος διαιτητής του αγώνα της Εθνικής με το Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται επίσης στην στην "ελίτ" των κορυφαίων «σφυρίχτρων» του κόσμου.

Γεννημένος στις 29 Ιανουαρίου του στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας  κ. Σιμόνοβιτς, διαθέτει τεράστια εμπειρία, καθώς στην καριέρα του μέχρι σήμερα έχει διευθύνει πολλούς σημαντικούς διεθνείς αγώνες, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη φορά θα είναι παρών το καλοκαίρι σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Από τη σεζόν 2001/2002 φιγουράρει στην λίστα των κορυφαίων ρέφερι της χώρας του, με κορωνίδα της καριέρας του την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Παρών στα σημαντικότερα διεθνή ραντεβού του αθλήματος έχει διαιτητεύσει μεταξύ άλλων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά, σε τελικούς του Champions League, με τελευταίο αυτόν της Βερόνα, όπου ήταν δεύτερος διαιτητής, μαζί με τον δικό μας "άρχοντα του αγώνα", Νώντα Γεροθόδωρο, σε αγώνες  World League, Grand Prix αλλά και σε τελικούς του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Συλλόγων ανδρών!

Ο άνθρωπος που θα διευθύνει την αναμέτρηση μαζί με τον Ιταλό Σάντι, θα έλεγε κανείς ότι είναι ο καλύτερος διάδοχος των μεγάλων Σέρβων ρέφερι του παρελθόντος και παράλληλα αποτελεί πρότυπο για τους νεότερους συναδέλφους του.

Ο κ. Σιμόνοβιτς, δεν βρέθηκε τυχαία στη σκάλα του διαιτητή, καθώς όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από το… φιλέ. Πριν γίνει διαιτητής ήταν αθλητής της Ραντνίτσκι του Κραγκούγιεβατς, ενώ εδώ και μία περίπου δεκαετία μοιράζεται τη ζωή του στο πλευρό της συντρόφου του και πρώην σπουδαίας βολεϊμπολίστριας και μετέπειτα επιτυχημένης προπονήτριας, Σβετλάνα Ιλιτς.

Ν. Γεροθόδωρος: «Αν δεν ήταν Ιταλός ο Σάντι θα ήταν σε περισσότερους Ολυμπιακούς Αγώνες…»

Το εγκώμιο των δύο παραπάνω σπουδαίων συναδέλφων και φίλων του έπλεξε με δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ και ο κορυφαίος εν ενεργεία Έλληνας διεθνής διαιτητής, Νώντας Γεροθόδωρος, που σε λίγες εβδομάδες θα εκπροσωπήσει για άλλη μια φορά την ελληνική διαιτησία σε μία ακόμη σπουδαία διεθνή διοργάνωση, όπως το Volleyball Nations League.

«Πραγματικά αμφότεροι είναι εξαιρετικοί διαιτητές, έχω συνεργαστεί αρκετές φορές μαζί τους με πιο πρόσφατη τη συνεργασία που είχα με τον Σιμόνοβιτς στο Super Final Champions League της Βερόνα. Ο κ. Σάντι είναι μακράν ο καλύτερος Ιταλός διαιτητής της τελευταίας εικοσαετίας και πέρα από τις πολύ σπουδαίες διοργάνωσεις που έχει διαιτητεύσει, έχει «σφυρίξει» μαζί με τον νυν πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Γιώργο Καραμπέτσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Aξίζει δε να σημειωθεί ότι επειδή στην Ιταλία κάθε διαιτητής έχει δικαίωμα συμμετοχής μάξιμουμ σε ένα τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων, αν δεν ίσχυε αυτό ο κ. Σάντι θα μπορούσε να είχε πολύ περισσότερες παρουσίες στα σημαντικότερα αθλητικά ραντεβού του πλανήτη.

Όσον αφορά στον Σιμόνοβιτς, είναι κι αυτός ένας πολύ άξιος διαιτητής, έχει καταφέρει πολλά σημαντικά πράγματα από νωρίς και με δεδομένο ότι είναι μόλις 45 χρονών έχει μπροστά του τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια και τη δυνατότητα να χτίσει μία τεράστια καριέρα».

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ