1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
22-05-2019 17:15

Η δοκιμή της FIVB των "end court judges" και ο ρόλος τους

Μία καινούργια καινοτομία όσον αφορά τους επόπτες δοκιμάζει η παγκόσμια ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, η FIVB στο πλαίσιο του Volley Nations League γυναικών χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα στην διαιτησία με δύο επόπτες, το οποίο σας παρουσιάζει το volleynews.gr.

Οι αλλαγές που θα παρουσιάσουμε παρακάτω κρίνονται αναγκαίες από την παγκόσμια ομοσπονδία, επειδή οι ταχύτητες στο βόλεϊ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και το ανθρώπινο μάτι πολλές φορές δεν μπορεί να ακολουθήσει την φάση και το αποτέλεσμα είναι να δοθούν λανθασμένες αποφάσεις, ειδικά πάνω στο μπλοκ . Έτσι, αποφασίστηκε να γίνουν δοκιμές κατά την διάρκεια του VNL ανδρών και γυναικών και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης των γυναικών (21/5), είχαμε για πρώτη φορά τους "end court judges".  

Η θέση των "end court judges", είναι μπροστά από τις διαφημιστικές πινακίδες στο κέντρο του γηπέδου (στη θέση «6» - φωτό) και έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν ένα μέτρο αριστερά και ένα μέτρο δεξία για να έχουν καλύτερη οπτική γωνία. 

end court judges

 

Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε για να υπάρχει καλύτερη οπτική ματιά με την επαφή στο μπλοκ, που είναι και η κύρια δουλειά τους. Παράλληλα, ρόλος τους είναι και να κοιτούν αν υπάρχει επαφή του αμυντικού παίκτη με την μπάλα μετά την επίθεση, την αντένα (μέσα, έξω ή επαφή), καθώς και τις πλάγιες γραμμές του γηπέδου. 

Η τελική γραμμή είναι ευθύνη του πρώτου διαιτητή (μέσα ή έξω) και εφόσον δεν είναι σίγουρος για μία απόφαση, μπορεί να συμβουλευτεί μέσω της ενδοεπικοινωνίας τον τσάλεντζ ρέφερι (τρίτο διαιτητή) για να δει το βίντεο, πριν σηκώσει το χέρι και δώσει τον πόντο στη εκάστοτε ομάδα. Αυτό αφενός βοηθάει και τον διαιτητή στην απόφασή του και αφετέρου αποτρέπει τις ομάδες να ζητήσουν video check για να βγει η σωστή απόφαση.

Μάλιστα, ένας από τους ανθρώπους που είδε από κοντά αυτές τις αλλαγές είναι ο Νώντας Γεροθόδωρος, ο οποίος βρίσκεται στο Όπολε για να σφυρίξει αγώνες του ομίλου του VNL γυναικών. Χθες, είχε και την πρώτη του εμπειρία πάνω στο νέο αυτό σύστημα, καθώς ήταν πρώτος διαιτητής στη νίκη της Ιταλίας με 3-2 σετ επί της γηπεδούχου Πολωνίας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ