1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
04-03-2014 12:39

Δουλειά των παιδιών είναι να παίζουν

Έχω δεχτεί αρκετές επιστολές και τηλεφωνήματα απόγνωσης δυσαρεστημένων μπαμπάδων και μαμάδων βολεϊμπολιστών που αθλούνται σε ελληνικές ομάδες αναπτυξιακών ηλικιών. Αιτία της δυσαρέσκειας είναι η αγωνιστική απραξία του παιδιού τους. «Ξέρεις, το παιδί μου δεν παίζει καθόλου», «παίζει ελάχιστα και μόνο αν τραυματιστεί κάποιος άλλος». «Χάσαμε 5 ώρες για να πάμε σε αγώνα εκτός έδρας και δεν την έβαλε ούτε πόντο», «έπαιξαν όλες, μόνο αυτή δεν έβαλε». Έχει αξία αυτή η δυσαρέσκεια ας τη κρατήσουμε, θα μας χρειαστεί παρακάτω.

Σε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι θυμάμαι πολλές περιπτώσεις σε αγώνες που συμμετέχουν παιδιά να παρατηρείται τεράστια διαφορά δυναμικής τύπου Γολιάθ εναντίον Δαυίδ. Το δυσάρεστο είναι όταν ο Γολιάθ επιμένει να διατηρεί τη βασική ομάδα έως τους τελευταίους πόντους του αγώνα "ασελγώντας" αθλητικά πάνω στο Δαυίδ. Αυτό το αντιπαιδαγωγικό σενάριο δεν είχε ούτε έχει κανένα κέρδος για κανένα! Εξυπηρετεί εγωισμό προπονητών και μερικές φορές παραγόντων με κοντόφθαλμη όραση. Ακόμα και σε περιπτώσεις που εκ των προτέρων γνωρίζει κάποιος το αποτέλεσμα μπορεί ο έξυπνος προπονητής να το δει ως ευκαιρία, εισπράττοντας κέρδος για την ομάδα του.

Για παράδειγμα να αλλάξει ρόλους στους παίκτες, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια νέα κινητική δεξιότητα από την ομάδα του, να χρησιμοποιεί από την αρχή αθλητές λιγότερο ικανούς ή νεότερους και βέβαια να εφαρμόσει όσες άλλες ιδέες μπορεί να είναι ωφέλιμες για την ομάδα του στο πλαίσιο της μάθησης. Η λέξη κλειδί στη περίπτωση αυτή είναι η εύρεση «αγωνιστικής ισορροπίας» μεταξύ των διαγωνιζόμενων ομάδων και σε αυτό την ευθύνη έχει όχι ο αδύναμος αλλά ο δυνατός. Αν ο προπονητής της δυνατής ομάδας αποφασίσει να «εξαφανίσει» την χαμηλών δυνατοτήτων αντίπαλη ομάδα τότε μόλις έχασε μια καλή ευκαιρία.

Ακόμα όμως και στη περίπτωση που οι διαγωνιζόμενες ομάδες έχουν τη ποθητή αγωνιστική ισορροπία και το παιχνίδι είναι πραγματικά μια γιορτή, θα ήταν ευχής έργο σε αυτή γιορτή να συμμετέχουν όλοι οι καλεσμένοι. Αν πραγματικά ένας αθλητής πρωταθλημάτων ανάπτυξης δεν είναι αξιολογημένος από τον προπονητή να αγωνιστεί σε ένα παιχνίδι θα πρέπει να το ξέρει όπως και να ξέρει με ποιο τρόπο την επόμενη φορά θα είναι ικανός να το κάνει. Αν είναι αξιολογημένος (βρίσκεται στη δωδεκάδα της ομάδας) να αγωνιστεί τότε αυτό να πραγματοποιείται!

Δουλειά των παιδιών είναι να παίζουν και των προπονητών να τους δίνουν αυτή την δυνατότητα σε κάθε ευκαιρία. Κατανοώ ότι αυτή η διαχείριση εμπεριέχει ρίσκο για τη ροή του αγώνα αλλά προτεραιότητα έχει το παιχνίδι και η απόλαυσή του. Το σκορ είναι δευτερεύον. Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται εμπράκτως με τη συμμετοχή όλων των παιδιών που απαρτίζουν την ομάδα. Κανένας δε μπορεί να πεισθεί ότι η νίκη σε αγώνα κοριτσιών 15 ετών πρέπει να προηγείται της απόλαυσης του παιχνιδιού.

Για να είμαστε δίκαιοι, στη παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχει μια μόνο ομάδα Humber Valley Sharks (χόκεϊ επί πάγου) στο Τορόντο που έκανε πράξη τα γραφόμενα και ίσως ακόμα περισσότερα. Αντί να ακολουθήσει τη νόρμα δίνοντας περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους κορυφαίους παίκτες, όρισε ότι κάθε παίκτης, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, θα έχει τον ίδιο χρόνο στο γήπεδο. Ακόμα και όταν η ομάδα βρισκόταν ένα πόντο πίσω στη τελική φάση, η τακτική δεν άλλαζε.

 Επίσης κατάργησε τις προσωπικές στατιστικές με στόχο να αναχαιτίσει την εμμονή γονέων και παιδιών για το ποιος πέτυχε τους περισσότερους πόντους ή συγκέντρωσε την καλύτερη βαθμολογία. Ακόμα, παρόλο που ορισμένα παιδιά ξεχώριζαν, οι Sharks δεν είχαν επίσημο αρχηγό και όλα τα παιδιά εναλλάσσονταν σε αυτή την υπευθυνότητα. Πολλοί γονείς θεωρούν τη νίκη αυτοσκοπό για τα παιδιά όμως η νίκη είναι σημαντική μόνο σε ότι αφορά τον καθορισμό και τη κατάκτηση των στόχων.

 Έτσι, οι Sharks, εμπράκτως έδωσαν προτεραιότητα στο παιχνίδι και την απόλαυσή του. Μια λεπτομέρεια: Σε τρία χρόνια οι Sharks έχασαν μόλις ένα παιχνίδι.. αρκετά καλά για μια ομάδα που θεωρεί τη νίκη δευτερεύουσα υπόθεση (http://www.hvha.org/index.html)

Ίσως το παράδειγμα των Sharks είναι λίγο τραβηγμένο και δύσκολο να εφαρμοστεί στη πραγματικότητα (κανονισμοί) του βόλεϊ. Μπορεί όμως να γίνουν βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Έχοντας ενήμερους όλους τους ενδιαφερομένους (αθλητές, παράγοντες, γονείς) για το σκεπτικό συμμετοχής των παιδιών, δημιουργούμε αυτόματα ένα περιβάλλον χαλαρό, συνεργατικό, υποστηρικτικό άρα και πεδίο ευκολότερης μάθησης και προόδου.

Αγωνιστική ισορροπία στις ομάδες, ψυχική ισορροπία στους προπονητές, αθλητές και τις οικογένειές τους.

 

Λεωνίδας Καραϊσκος
Τεχνικός Σύμβουλος ΕΟΠΕ
Καθ. Φυσικής Αγωγής, Msc

3 σχόλια

  • Comment Link Τάκης Μπουλούκος Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 19:21 posted by Τάκης Μπουλούκος

    Σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αναφοράς ομάδα αθλήματοςαπό χώρα που το συγκεκριμένο άθλημα αποτελεί τρόπο ζής και διασκέδασης για όλη την οικογένεια. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε με την εμπειρία σας τί ακριβώς καλιεργείται σε κάποιους ανήλικους αθλητές που αγωνίζονται για αρκετή ώρα με σκοπό να κερδίσουν, όταν λίγο πρι το τέλος (του σετ π.χ.) ο καλός (σύμφωνα με τα λεγόμενά σας προπονητής αλλάζει σύστημα και παίκτες. Αυτοί οι "κρύοι" και¨"δεύτεροι" σε ποιότητα ή εμπειρία παίκτες έχετε υπόψη σας πως θα αντιμετωπίζονται μετά από καναδυό αγώνες? Εξάλλου τί κίνητρο θα έχουν για να βελτιωθούν οι "δεύτερης" ποιότητας "αθλητές"; Όπως θα παρατηρήσετε δεν αναφέρθηκα σε επίπεδα πρωταθλητισμού όπως πολύ σωστά είναι τα όσα αναφέρει ο κος Πλουμίδης...Καλύτερα λοιπόν να δώσουμε περισσότερους αγώνες και ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ στους άπειρους αθλητές και να μην περιοριζόμαστε σε ικανοποίηση του γονικού εγωϊσμού μας. Τα παιδιά μας ξέρουν καλύτερα από εμάς πόσο άξια είναι σε αυτό που κάνουν και γιατί το κάνουν, άλλωστε αυτά είναι μέσα και αγωνίζονται και εμείς στο "καφενείο" της κερκίδας (όσοι πάμε να τα δούμε....)

  • Comment Link Γιώργος Ροφαλής Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 13:25 posted by Γιώργος Ροφαλής

    Κύριε Λεωνίδα διαβάζω τα άρθρα σας και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σωστά ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ομάδες που συμμετέχουν σε ομίλους ομάδων εκτός συναγωνισμού. Όμως μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι κανένας δεν ασχολείται με τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν ομάδες Γολιάθ και ομάδες Δαβίδ (για να χρησιμοποιήσω την ορολογία σας). Μήπως να ασχοληθούμε και με αυτό λίγο? Να προσπαθήσουμε να βρούμε την ισορροπία ψηλά και όχι χαμηλά?

  • Comment Link Γιώργος Πλουμίδης Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 12:27 posted by Γιώργος Πλουμίδης

    Καλά είναι όλα αυτά για να εφαρμόζονται σε αγωνες εκτός συναγωνισμού όπως των β ομάδων ή σε αγώνες με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας καθώς είναι ευκαιρία να γίνουν δοκιμές στην ομάδα...τι γίνεται όμως οταν διεκδικείς κάτι όπως την πρόκριση στους 8 των κορασίδων;ισχύουν κ τότε όσα γράφονται παραπάνω...εγώ νομίζω πως όχι...γιατί πρέπει να διευκρινίσουμε πως άλλο είναι ο αθλητισμός και άλλο ο πρωταθλητισμός σε υγιή πλαίσια παντα...επομένως κάνοντας αθλητισμό χωρίς να κυνηγάμε τίποτε είναι εφικτό να ισομοιράσουμε το χρόνο συμμετοχής των παιδίων...όταν όμως κυνηγάς κάτι είναι δύσκολο να δοθεί επαρκής χρόνος συμμετοχής στα πιο αδύναμα παιδιά...τα οποπία όμως θα έχουν συνηδειτοποιημένη θέση μέσα στο σύνολο της ομάδας και θα χαίρονται με την επιτυχία της ομάδας τους...

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ