Εκτυπώστε τη σελίδα
12-04-2020 22:30

ΠΑΠΠΕΤ 1986: Οταν 20 χιλιάδες φίλαθλοι «έσπασαν» τις πόρτες του ΣΕΦ για να στηρίξουν την εθνική (vid)

Ιστορική η σημερινή μερα για το ελληνικό βόλεϊ και την εθνική ανδρών. Ηταν το απόγευμα της Κυριακής της 12ης Απριλίου του 1986 (δηλαδή 34 χρόνια πριν), όταν 20 χιλιάδες φίλοι του βόλεϊ σαν πραγματικό «τσουνάμι» «έσπασε» τις πόρτες του νεόδμητου τότε ΣΕΦ (το οποίο χωρούσε 16 χιλιάδες) για να στηρίξει την γαλανόλευκη στην επική της πρόκριση με 3-1 (15-8, 15-8, 11-15, 15-10), κόντρα στον Καναδά στο τελευταίο ματς αυτού του προκριματικού τουρνουά, το περίφημο ΠΑΠΠΕΤ.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν θρυλικές προσωπικότητες του αθλήματος ενώ προπονητής ήταν ο Θανάσης Μαργαρίτης με συνεργάτη τον Στέφανο Πολύζο.

Μάλιστα ήταν τέτοια πρωτοφανή η προσέλευση του κόσμου αφού ολες οι ξύλινες πτυσσόμενες εξέδρες γέμισαν και ο πασίγνωστος Μεξικάνος πρόεδρος της FIVB, Ρούμπεν Ακόστα, έδωσε εντολή να μπούν ολοι και να κάτσουν οκλαδόν γύρω από την αρένα του γηπέδου!

Μιλάμε για το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης κόσμου για βόλεϊ εκείνη την εποχή ενω το άθλημα της πετοσφαίρισης παιζόταν με αλλαγές και το κάθε σετ τελείωνε στους 15 πόντους.

Την πρόκριση μαζι την Εθνική για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς το 1986 στην Γαλλία, πήρε η Κούβα ενώ αντίπαλοι ακόμη της εθνικής ήταν το Μπαχρέιν, η Τυνησία, η Αυστραλία και η Ν. Κορέα.

Η σύνθεση της εθνικής ήταν: Μουστακίδης, Καζάζης, Τεντζέρης,  Αμαριανάκης, Δημητριάδης, Τριανταφυλλίδης και αλλαγές Κουτσονίκας, Γκουντάκος, Μαργαρώνης. Την 12αδα συμπλήρωσαν οι Τερζάκης, Ανδρεόπουλος, Λυκούδης.

Πάρτε μια γεύση απο εκείνο το έπος, στο μισάωρο βίντεο απο το αρχείο της ΕΡΤ, σε περιγραφή του Χάρη Αλευρόπουλου:

Media