1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
10-04-2019 15:05

Συγκίνηση και νοσταλγία στην εαρινή σύναξη των θρύλων της εθνικής γυναικών

Ήταν σαν ένα ταξίδι στο χρόνο, λες και ήταν έτοιμες να φορέσουν και παλι την φανέλα της εθνικής και να κάνουν «ζέσταμα» για κάποιο μεγάλο ματς της γαλανόλευκης ομάδας.

Όπως τότε που σε μια άλλη ρομαντική εποχή, που δεν υπήρχαν κινητά, ιντερνετ, και φεις μπουκ, έμπαιναν στο γήπεδο και έφερναν σπουδαία αποτελέσματα τιμώντας το εθνόσημο, γεμίζοντας μας υπερηφάνεια.

Όπως τότε που κατάφερναν να γεμίσουν το ΣΕΦ, και έκαναν τις πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες (μοναδικό μέσο πληροφόρησης) να ξεχάσουν τους «ξύλινους» τίτλους του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και να εστιάσουν στο βόλεϊ και στα κατορθώματα τους.

Είχαμε την τύχη να είμαστε παρόντες, οταν οι έξι σπουδαίες κυρίες έκαναν καριέρα αλλα και στην πρόσφατη εαρινή σύναξη τους, στο φάναλ-4 των Σερρών, όπου η ΕΟΠΕ αποφάσισε να τις βραβεύσει για την μεγάλη τους προσφορά.

Πραγκαλούδη, Πολυζώη, Λαμπράκη, Γιαλένιου, Κεφαλά, Πεταλά ολες οι θρυλικές μορφές του βόλεϊ απο Σέρρες,Καβαλα, Δράμα, ήταν και πάλι μαζί. Όλες με συγκίνηση και νοσταλγία θυμήθηκαν τα παλιά και αναφέρθηκαν στο τότε και το τώρα του γυναικείου βόλεϊ.

Ρούλα Πραγκαλούδη

Η αρχή έγινε από την πρώην αρχηγό της εθνικής , Ρούλα Πραγκαλούδη, η οποία ξεκίνησε την μεγάλη της καριέρα στην Σίρις Σερρών, μαζί με την Τασούλα Πολυζώη και προπονητή τον Κώστα Ριζόπουλο, ο οποίος ηταν ο άνθρωπος που τις ανακάλυψε και τις έφερε στο βόλεϊ. Μάλιστα η Πραγκαλούδη, η οποία έγραψε ιστορία με τις αμέτρητες κούπες που πήρε στον Παναθηναϊκό ως παίκτρια αλλα και ότι αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή της εποχής με το μυθικό ποσό των 21 εκ. δρχ από την Σίρις στις «πράσινες», περίπτωση που πέρασε και στο ρεκόρ Γκίνες...

Χαρακτηριστικά η ίδια δήλωσε:«Νιώθω περήφανη ως Σερραία, που η διοργάνωση του φάιναλ-4 έγινε με επιτυχία στην πόλη μου και αποδείξαμε πόσο φιλόξενοι οικοδεσπότες είμαστε. Ευχαριστώ την ΕΟΠΕ για την τιμή που έκανε να μας βραβεύσει και σωστά φροντίζει σε κάθε ανάλογη μεγάλη διοργάνωση να υπάρχουν ανάλογες «πινελιές».

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω, τον προπονητή μου στην τότε εθνική, Τάκη Φλώρο, που πήρε μια παρέα κοριτσιών και με πολύ σκληρή δουλειά και σπουδαία αποτελέσματα, μπορέσαμε να βγάλουμε το βόλεϊ από την αφάνεια στην επιφάνεια.

Επίσης τον προπονητή μου στην Σίρις , τον Κώστα Ριζόπουλο, που μου έμαθε τα βασικά του βόλεϊ, τα οποία με βοήθησαν να πάω σταδιακά από το συλλογικό επίπεδο στο εθνικό.»

Όσον αφορά τον Παύλο Γιαννακόπουλο που την έφερε στο τριφύλλι με μεταγραφή-ρεκόρ δήλωσε:«Τέλος τι να πω για την οικογένεια Γιαννακόπουλου που με αγκάλιασε και ιδιαίτερα να ευχηθώ καλό παράδεισο στον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που με έφερε στον Παναθηναϊκό με ένα τέτοιο ποσό και είχαμε μια υπέροχη συνεργασία».

Τασούλα Πολυζώη  

Το «φαινόμενο» του Σερραϊκού βόλεϊ, η ακραία Τασούλα Πολυζώη με την τεράστια δύναμη, την οποία έβγαλε ο Κώστας Ριζόπουλος, από τις αγροτικές  δουλειές που έκανε η οικογένεια της, στο χωριό Μητρούσι του νομού Σερρών, και την έφερε στην Σίρις μαζί με την Πραγκαλούδη.

Αν και δεν μπόρεσε να μεταγραφεί σε ΖΑΟΝ και Παναθηναϊκό που τη ζητούσαν από διοικητικά λάθη του πρώην συλλόγου της, κατάφερε να γίνει βασικό στέλεχος της «χρυσής εθνικής» για την οποία υποστήριξε:« Είμαι πολύ συγκινημένη για την βράβευση αυτή από την ΕΟΠΕ, στο πλαίσιο μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως είναι το φάιναλ-4 που έγινε στην πόλη μου.

Συγχαρητήρια στο Δήμο Σερρών που ανέλαβε να διοργανώσει τέτοιους σπουδαίους αγώνες που διαφήμισαν την πόλη.Χαίρομαι που είδα και πάλι τις αγαπημένες μου συμπαίκτριες από την παλιά εθνική , με τις οποίες δουλέψαμε πολύ σκληρά, χωρίς να ξέρουμε τι σημαίνουν γιορτές και διακοπές, κάτω από τις οδηγίες του Τάκη Φλώρου και καταφέραμε να φέρουμε σπουδαία αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι ήταν ίσως η καλύτερη εθνική ομάδα γυναικών που έχει περάσει. Επίσης αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση για την σπουδαία συνεργασία που είχα με τον Κωστα Ριζόπουλο και την Πραγκαλούδη στην Σίρις ενώ ήταν σπουδαίο για εκείνη την εποχή να εμπιστευτούν δύο Σερραίες αθλήτριες, δύο κοπέλες από την επαρχία και να τις βάλουν στον βασικό κορμό της εθνικής.»

Ντίνα Λαμπράκη

Η αθόρυβη Δραμινή πάικτρια , το «πολυεργαλείο» της εθνικής γυναικών που τώρα είναι προπονήτρια στις ακαδημίες «Κρόνος» με τον σύζυγο της Φρέντι Μπρουκς αναφέρθηκε με νοσταλγία στις παλιές καλές εποχές και μίλησε για την φιλοσοφία ζωής που απέκτησε απο την συνεργασία της με τον Τακη Φλώρο:

«Ευχαριστώ την ΕΟΠΕ για την βράβευση μας και χαίρομαι που μια επαρχιακή πόλη της βορείου Ελλάδας, ανέλαβε μια τέτοια διοργάνωση. Είμαι χαρούμενη που η ομοσπονδία θυμάται τις παίκτριες που έχουν προσφέρει.

Τι να πρωτοθυμηθώ απο εκείνη την εθνική ομάδα που ήταν μια οικογένεια, που προετοιμαζόταν πολύ σκληρά για χρόνια με τον Τάκη Φλώρο και μπόρεσε να φέρει τόσο μεγάλα αποτελέσματα. Παράλληλα ο συγκεκριμένος προπονητής, μας δίδαξε την σωστή φιλοσοφία που πρέπει να έχει ένας αθλητής μέσα και έξω από τους αγωνιστικού χώρους, κάτι που ακολουθώ και μέχρι και σήμερα

Αξέχαστο θα μου μείνει το «Κύπελλο Άνοιξης» το 1988 στο οποίο κάναμε μεγάλα ματς με τις εξέδρες του ΣΕΦ να είναι κατάμεστες.. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο για εθνική γυναικών να καταφέρει να μαζέψει τόσο κόσμο.Ελπίζω να συνεχιστούν οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας, καλή ώρα όπως φέτος που προκρίθηκε στην τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.»

Κιτσα Γιαλένιου

Αρχικά, η Κίτσα Γιαλένιου μία από τρεις Καβαλιώτισσες παίκτριες που τιμήθηκαν στην εκδήλωση , παρακολουθώντας το «ζέσταμα» των παικτριών Ολυμπιακού και Σαντορίνης στον τελικό, δήλωσε πανέτοιμη να πάρει μέρος μεταξύ σοβαρού και αστείου. Στη συνέχεια η σπουδαία πασαδόρος που έκανε πολύ μεγάλη καριέρα με την φανέλα των «πρασίνων» και διατηρεί δική της ομάδα-ακαδημία την «Ελπίς Σερρών» μαζί με την συνεργάτιδα της Γεωργία Γεωργοπούλου, σχολίασε για την πορεία της στην εθνική :«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση η βράβευση μας από την ΕΟΠΕ. Είναι ωραίο που με αφορμή κάποιες διοργανώσεις, θυμάται παλιές αθλήτριες που εχουν προσφέρει.

Μου αρέσει πολύ βρέθηκα και πάλι παρέα μαζί με τις τότε συμπαίκτριες μου, και παρατηρώ ότι όσο περνάει ο χρόνος, αυτή η αγάπη όχι μονο παραμένει αλλά μεγαλώνει.Και με την εθνική και τον Παναθηναϊκό, γεύτηκα πολλές επιτυχίες και τίτλους. Είμαι ικανοποιημένη και χορτασμένη από την πορεία μου. Περάσαμε σπουδαίες εποχές με τις περισσότερες κοπέλες.

Από την εποχή της εθνικής αξέχαστη, θα μου μείνει η πρωτη θέση στο κύπελλο Άνοιξης το 1989 μέσα στην Τουρκία όπου ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος μέσα την Κωνσταντινούπολη και με τον Παναθηναϊκό, η δεύτερη θέση στο φαϊναλ -4 κυπελλούχων στην Περούτζια. Εύχομαι στην εθνική για το ευρωπαϊκό τον Αύγουστο, τα καλύτερα.. είναι σημαντικό να είμαστε συνέχεια σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις».

Χριστίνα Πεταλά:

Ο «πύργος» της εθνικής ομάδας που εκανε καριέρα επίσης στον ΑΟΚ, τον Άρη και τον Ηρακλή και τώρα είναι μέλος του προπονητικού τιμ της εθνικής παγκορασίδων, τόνισε:

«Είναι μια μεγαλη στιγμή για μας αυτή η βράβευση. Είναι ευχάριστο που η Ομοσπονδία δεν ξέχασε όλες αυτές τις διεθνείς που πέρασαν από την εκείνη την σπουδαία ομάδα .Ήταν μια ευλογημένη γενιά θα έλεγα που δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια, ώστε να φέρει όλα αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα. Περάσαμε πολλές δυσκολίες, χαρές και λύπες, στοιχεία τα οποία μας βοήθησαν ως εφόδια στην μετέπειτα ζωή μας».

Γιωτα Κεφαλά:

Mια απο τις τρεις Καβαλιώτισες διεθνείς που τιμήθηκαν, γνωστή για το πάθος με το οποίο έπαιζε στον ΑΟΚ και την γαλανόλευκη ομάδα, υποστήριξε:« Είναι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση,η πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ να τιμήσει τις παλιές αθλήτριες της εθνικής ομάδας που δόξασαν το εθνόσημο. Νιώθω ευλογημένη που ήμουν ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειας του βόλεϊ.

Οι στιγμές που πέρασα με την ομάδα έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη μου και ευχαριστώ θερμά και τους προπονητές που με βοήθησαν. Καλώ τα νέα παιδιά , αγόρια και κορίτσια να αγκαλιάσουν με αγάπη το μοναδικό και ευγενικό άθλημα του βόλεϊ».

Καλιμάνης Παναγιώτης

2118484.jpg2118369.jpg2118370.jpg2118371.jpg2118356.jpg

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ