1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
10-02-2018 16:55

Πως ανακαλύφθηκε το βόλεϊ;

123 χρόνια ζωής έκλεισε το άθλημα του βόλεϊ χθές, καθώς το ημερολόγιο έδειχνε 9 Φεβρουαρίου 1895, οταν για πρώτη φορά παίχτηκε στην πόλη Χολιόκ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ για να κατακτήσει σήμερα ολόκληρο τον κόσμο!

Εφευρέτης του βόλει ο Νεοϋορκέζος αθλητής του ράγκμπι και τότε διευθυντής φυσικής αγωγής στη Χ.Α.Ν (Χριστιανική ένωση νέων ανδρών) του Σπίνγκφιλντ, Γουίλιαμ Μόργκαν, που ήθελε να δημιουργήσει ένα άθλημα με στοιχεία τένις, μπασκετ και χαντμπολ

Στην αρχή το άθλημα λεγόταν με την Γαλλική λεξη «mintonette». Ένα χρόνο αργότερα όμως, το 1896, στη διάρκεια ενός παιχνιδιού επίδειξης, με πέντε παίκτες από τη μια μεριά του φιλέ και πέντε από την άλλη, ο Δρ. Άλφρεντ Χάλστιν φίλος του Μόργκαν, του επεσήμανε ότι οι παίκτες προσπαθούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στον αέρα και χτυπώντας τη να την περνάνε από την άλλη μεριά του φιλέ.

Αμέσως σκέφτηκε να το ονομάσει το Volleyball ( χτύπημα στον αέρα). Αυτή του τη σκέψη, την πρότεινε στον Ουίλιαμ Μόργκαν και η πρόταση αμέσως έγινε δεκτή, κανοντας παράλληλα τον Χάλστιν «νονό» του σημερινού βόλεϊ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ