1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
28-10-2017 12:28

Ιστορία Εθνικός Πειραιώς: Η άνοδος του 1989, ο Τυνήσιος Μουνίρ ο Δωριάδης και ο Πετρούνιας

Ο Εθνικός Πειραιώς ετοιμάζεται να αγωνιστεί στην Volley League «Πάμε Στοίχημα» και ψάξαμε το αρχείο μας ώστε να σας θυμίσουμε τις προηγούμενες συμμετοχές του στη μεγάλη κατηγορία που αποκαλούνταν Α΄Εθνική και αργότερα Α1 ανδρών.

Από το αρχείο του Ηρακλή Δωριάδη αντλήσαμε την συγκεκριμένη φωτογραφία όπου είναι η ομάδα του Εθνικού Πειραιώς την περίοδο 1988-89 που πήρε την άνοδο για την Α΄Εθνική η οποία για πρώτη φορά εκείνη τη σεζόν χωρίστηκε σε Α1 και Α2 ανδρών.

Ο Ηρακλής Δωριάδης το 1986 σταμάτησε από τον Ολυμπιακό και λίγο αργότερα αγωνίστηκε στον Εθνικό Πειραιώς και παράλληλα ανέλαβε και προπονητής. Μετά από τρεις συνεχόμενες ανόδους (τότε υπήρχε Α΄Εθνική, Β΄Εθνική, Γ΄Εθνική και τοπικό πρωτάθλημα) ο Εθνικός ανέβηκε στη νεοσύστατη Α1. «Τότε η ομάδα στηρίχτηκε στον Μάκη Ζουμπουλίδη που ήταν πρόεδρος στην ΠΑΕ. Του άρεσε το βόλεϊ του Ζουμπουλίδη και μας ενίσχυσε. Η μεγάλη μας ικανοποίηση ήταν η άνοδος στην Α1 και όπως βλέπετε και στη φωτογραφία το είχαμε χαρεί πολύ», θυμάται ο Ηρακλής Δωριάδης ο οποίος εικονίζεται στο κέντρο της φωτογραφίας πλαισιωμένος από τους συναθλητές του, παράγοντες και φίλους του Εθνικού και τον εμβληματικό Γιάννη Ματζουράνη (στην δεύτερη φωτογραφία ο Ηρακλής Δωριάδης ετοιμάζεται να ανοίξει σαμπάνια μαζί με τον Γιάννη Ματζουράνη).

«Ηταν άλλες εποχές τότε. Περνούσαμε ωραία. Ημασταν μία παρέα και είχαμε ζήσει πολύ έντονα τις τρεις ανόδους μέχρι να φτάσουμε στην Α1», συμπληρώνει ο Δωριάδης και εύχεται καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα του Εθνικού στην Volley League.

«Τη σεζόν 1989-90 είχαμε έδρα το Παπαστράτειο. Είχαμε κάνει μεταγραφή τον Τυνήσιο Μουνίρ που ήταν και ο πρώτος ξένος αθλητής που αγωνίστηκε στον Εθνικό. Δεν αντέξαμε όμως. Υπήρχε έντονος ανταγωνισμός, ανέβαινε τότε και η Ορεστιάδα και πήραμε την 12η θέση» συμπληρώνει ο Δωριάδης.

Στην ομάδα της σεζόν 1989-90 είχε αρχηγό τον Ε.Πετρούνια (συγγενής του χρυσού Ολυμπιονίκη και δις παγκόσμιου πρωταθλητή Λευτέρη Πετρούνια) και παίκτες τους Κούρτογλου, Μπαμπούνη, Ηλιόπουλο, Πλήθη, Περόπουλο, Ιωάννου, Λαζαρίδη και Σπύρο Πρωτοψάλτη, πατέρα του διεθνή Θανάση Πρωτοψάλτη και φυσικά τον Τυνήσιο Μουνίρ και τον Δωριάδη παίκτη και προπονητή.

Ο Εθνικός Πειραιώς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α΄Εθνική τη σεζόν 1974-75 όπου πήρε την 8η θέση.

Την ίδια θέση πήρε και τη σεζόν 1975-76 αλλά επειδή είχαν μειωθεί οι ομάδες σε οκτώ υποβιβάστηκε στην Β΄Εθνική.

Ανέβηκε για δεύτερη φορά τη σεζόν 1979-80 όπου πήρε την 8η θέση και την σεζόν 1980-81 την 11η θέση.

Υποβιβάστηκε μέχρι που ανέβηκε πάλι το 1989 για τρίτη φορά με την ομάδα που προαναφέραμε.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ