1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
31-01-2019 19:41

Αυτές είναι οι προδιαγραφές του V.A.R. της Volley League

Aπό το Εθνοσπόρ και το ethnos.gr: Η δύναµη και η ταχύτητα έχουν κυριαρχήσει πλήρως στο σύγχρονο βόλεϊ υψηλού επιπέδου.


Με την µπάλα να κινείται µε πάνω από 120 χλµ./ώρα σε σερβίς και επιθέσεις, το ανθρώπινο µάτι -ακόµα και όταν πρόκειται για έµπειρους διαιτητές- είναι αδύνατον να εστιάσει µε ακρίβεια στις οριακές φάσεις του αγώνα.

Τα «µέσα - έξω» και τα «µπλοκ άουτ» αποτελούν µόνιµο σηµείο τριβής µεταξύ των οµάδων και οι τηλεοπτικές κάµερες πολλές φορές δεν έχουν την απαραίτητη ανάλυση για να εξαχθεί ασφαλές συµπέρασµα. Η απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της ΕΣΑΠ τη ∆ευτέρα 28/1 άναψε το «πράσινο φως» για την αγορά συστήµατος videocheck (το γνωστό VAR στο ποδόσφαιρο), το οποίο θα πληροί όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις του αθλήµατος.

Αφορµή αποτέλεσε η προτελευταία φάση του ντέρµπι των «αιωνίων» µεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυµπιακού στην Κυψέλη τη 2η αγωνιστική, όταν δόθηκε «άουτ» ένας «άσος» του ακραίου του Παναθηναϊκού Αλέξανδρου Ράπτη.

Τι είναι το video check και ποιες είναι οι προδιαγραφές του;

Η εταιρεία Data Volley, που έχει και την τεχνογνωσία και τα δικαιώµατα του συστήµατος, παρέχει το προϊόν της σε τρεις βασικές εκδόσεις.

Η πρώτη έκδοση έχει 14 κάµερες (8 κάµερες αντικριστά στις τέσσερις γραµµές του γηπέδου που πιάνουν τα «µέσα - έξω», 2 κάµερες πάνω στο φιλέ που πιάνουν τις παραβάσεις στο φιλέ, 3 κάµερες πίσω από τις θέσεις των σερβίς που εστιάζουν στα «µπλοκ άουτ» και µία γενική). Ολες οι γραµµές

Η δεύτερη έκδοση έχει 17 κάµερες. Εχει επιπλέον 3 κάµερες για τα «µπλοκ άουτ», που είναι τοποθετηµένες πίσω από τη θέση του σερβίς. Η διαφορά µε την α’ έκδοση είναι πως στις περιµετρικές γραµµές υπάρχουν 6 κάµερες (αντί για 8), αλλά υπάρχουν και 2 κάµερες στις γραµµές των 3 µ.

Στην πλήρη έκδοση υπάρχει επιπλέον το «µάτι του γερακιού», το περίφηµο Hawk Eye (όπως και στο τένις), που δείχνει στον τηλεθεατή το αποτύπωµα της µπάλας. Το σύστηµα video check είναι συνδεδεµένο µε λογισµικό που επεξεργάζεται τα δεδοµένα όλων των καµερών που έχουν ανάλυση 180 φρέιµ/δευτερόλεπτο και παρέχουν σούπερ αργή κίνηση (super slow motion). Το αποτέλεσµα είναι διαθέσιµο στην τηλεοπτική µετάδοση, στους διαιτητές (µέσω τάµπλετ) και στους θεατές από ειδική γιγαντοοθόνη που ενοικιάζεται ή αγοράζεται από τη διοργανώτρια.

Κόστος και απόσβεση...

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα, για το κόστος και την προμήθεια του στο ethnos.gr ΕΔΩ

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ