Εκτυπώστε τη σελίδα
21-01-2015 01:18

Το μπάχαλο των στατιστικών και η αδικία στον Ντόκιτς

Η υπόθεση με τα στατιστικά του πρωταθλήματος Volleyleague τείνει να γίνει τραγέλαφος και με μαθηματική ακρίβεια ακολουθεί τη πορεία της Α1 γυναικών.

Οι διοικήσεις των ΤΑΑ θεωρούν τους στατιστικολόγους την τελευταία τρύπα του ζουρνά, κάποιοι άλλοι τους θεωρούν πολυτέλεια και κάποιοι - δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί - δεν γνωριζουν την σπουδαιότητα και την αναγκαότητα του ρόλου τους.

Έτσι σε καιρούς κρίσης τους αφήνουν απλήρωτους θεωρώντας τους "χομπίστες".

Κι όμως πάνω στον στατιστικολόγο βασίζεται η σοβαρή δουλειά ενός προπονητή: Η ανάλυση του αντιπάλου, η βελτίωση των ατομικών χαρακτηριστικών η αποτελεσματικότητα στο κοουτσάρισμα, αλλά και η εικόνα του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια η ΕΣΑΠ στο πλαίσιο των περικοπών φόρτωσε στους στατιστικολόγους όλη την βιτρίνα του πρωταθλήματος. 

Και λέμε δυστυχώς, διότι είναι άλλο το προπονητικό στατιστικό και άλλο το δημοσιογραφικό στατιστικό και τα on line score των αγώνων. Πρόκειται για ξεχωριστά πράγματα και κακώς τα έχει ταυτίσει όλα μαζί η ΕΣΑΠ. Όσοι πήραν απόφαση το 2008 για την κατάργηση ανεξάρτητης αρχής καταγραφής δημοσιογραφικών στατιστικών δημιούργησαν και το πρόβλημα το οποίο διογκωθηκε το 2012 με την κατάργηση του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα που ήταν ότι πιο σοβαρό υπήρξε στο άθλημα.

Δυστυχώς από τότε δεν υπάρχει ούτε και ενιαία data bank των στατιστικών της Volleyleague.

Η βιτρίνα, λοιπόν, είναι τα on line score των αγώνων και τα δημοσιογραφικά στατιστικά. Με τους στατιστικολόγους να αντιμετωπίζονται ως "παρακατιανοί" στους συλλόγους που «εργάζονται», τους προπονητές να σφυρίζουν αδιάφορα, την ΕΣΑΠ να είναι αδύναμη να επιβάλει στα ΤΑΑ τις προβλεπόμενες ποινές στην προκήρυξη, φτάνουμε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση των στατιστικών στην Volleyleague ύστερα από τρεις δεκαετίες.

Οι στατιστικολόγοι είναι απρόθυμοι να σηκώνουν το βάρος της δουλειάς, ο κόπος τους δεν πληρώνεται και η δουλειά τους αντί να αξιοποιείται με σοβαρότητα χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Τελευταίο κρούσμα η περίπτωση του αγώνα ΜΕΝΤ - Φοίνικας Σύρου. Ο φιλότιμος κατά τα άλλα συνεργάτης του Σπύρου Γκολίτση ξεπέρασε τα όρια του, αφού είναι απλήρωτος από την αρχή της σεζόν και έτσι μετά το τέλος του αγώνα θεώρησε σωστό να "κατεβάσει" το στατιστικό από τη βάση της ΕΣΑΠ.

Αδικημένοι της υπόθεσης είναι οι αθλητές. Για τον συγκεκριμένο αγώνα μάλιστα, ο Σέρβος διαγώνιος του Φοίνικα Τόμισλαβ Ντόκιτς πήρε 9 άσσους κόντρα στη ΜΕΝΤ αλλά δεν υπάρχει ούτε καν στην καλύτερη 7αδα. Τα συγκεντρωτικά στατιστικά δεν έχουν πλέον κανένα νόημα. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, στην ΕΣΑΠ όσοι έχουν ευθύνη κάνουν δημόσιες σχέσεις και πάει λέγοντας.

Την αρχή βέβαια έκανε η Λαμία που σε όλο το εφετινό πρωτάθλημα δεν έχει στατιστικό στους εντός έδρας αγώνες, ακολούθησε η ΑΕΚ, τώρα η ΜΕΝΤ, αύριο κάποιος άλλος και οι υπόλοιποι που είναι συνεπείς αναρωτιούνται για ποιο λόγο να συνεχίζουν...

Αν η ΕΣΑΠ σέβεται το προϊόν της το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να διαφυλάξει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του. Να επενδύσει σε ανεξάρτητη αρχή στατιστικών, να επενδύσει στην σωστή καταγραφή και άμεση προβολή των στατιστικών ανεξάρτητα από το τι γίνεται μέσα στις ομάδες και έτσι κι αλλιώς να συμπεριλάβει τους στατιστικολόγους ως ισότιμους επαγγελματίες. Σε αυτό τεράστια ευθύνη έχει και ο Σύνδεσμος Προπονητών Πετοσφαίρισης που τους στατιστικολόγους θα έπρεπε να τους έχει υπό την σκέπη του καθως οι περισσότεροι έχουν πτυχία ΤΕΦΑΑΑ ή προπονητών.

Διότι όπως λένε και οι Ιταλοί «η καλή ομάδα στο στατιστικό φαίνεται».

8 σχόλια

  • Comment Link Scout man Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 19:42 posted by Scout man

    Δυστυχώς στην Ελλάδα η έννοια του όρου "στατιστικολόγος" ουσιαστικά έχει καταντήσει να είναι συνώνυμο κάποιου ατόμου το οποίο απλά πατάει πλήκτρα ενός υπολογιστή (λόγια μεγαλοπαράγοντα και στελέχους της ΕΟΠΕ). Να θυμήσω απλά ότι αρκετοί από τους στατιστικολόγους εκτός από την ικανότητα να καταγράφουν και να αναλύουν τα δεδομένα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν βάλει στον κόσμο της τεχνολογίας όλους αυτούς τους προπονητές οι οποίοι είναι παλαιάς κοπής και δεν έχουν ιδέα του πως δουλεύει ένα λάπτοπ. Πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ αρκετοί από αυτούς με ειδικότητα στο βόλλευ είναι οι αφανείς ήρωες που δουλεύουν επί ώρες όταν δεν βρίσκονται στο γήπεδο προκειμένου να παρέχουν σε προπονητή και αθλήτες-ριες τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες. Το πρόβλημα με την έλλειψη στατιστικών και στην Α1 γυναικών πρωτοεμφανίστηκε όταν με το έτσι θέλω και νταβατζιλίκι ζητήθηκε από την ομοσπονδία να παρέχει το κάθε σωματείο τον στατιστικολόγο της τζαμπα και μετά από κάθε αγώνα να εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που κατέγραφε για την ομάδα του σε κοινή θέα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στη διπλανή μας Ιταλία όταν αναγράφονται τα στατιστικά δε φαίνονται πουθενά μετά από έναν αγώνα τα match report , τα ποσοστά υποδοχής και ο λόγος των επιθέσεων. Εδώ όχι μόνο τα θέλαμε αλλά τα θέλαμε και τζάμπα. Και επίσης ζητάμε από 2-3 σωματεία που δαθέτουν στατιστικολόγους σοβαρούς οι οποίοι δουλεύουν το γνωστό Ιταλικό λογισμικό να στέλνουν τα δεδομένα.Για να μην πω τις πιέσεις από παράγοντες και προπονητές να αξιολογηθούν διαφορετικά τα ποσοστά εκείνα που ανεβαίνουν στο ίντερνετ. Για εμάς που ασχολούμαστε με το αντικείμενο δεν ήταν λίγες οι φορές που δεχθήκαμε πιέσεις από αθλητές-τριες, προπονητές ακομά και μπαμπάδες...

  • Comment Link Greekvolley Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 18:17 posted by Greekvolley

    ..Γιατι adesmeyte χρειάζονατι λεφτά από την ΕΣΑΠ για να πληρώνεται η εταιρεία...Υπάρχουν??? Αλλωστε, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, ο λόγος που αποφάσισε η ΕΣΑΠ να κρατούν οι στατιστικολόγοι των ομάδων τα στατιστικά ηταν καθαρά οικονομικός (και λίγο αξιοπιστίας....) Για να δούμε τωρα τι θα πράξει η ΕΣΑΠ ?? Νομίζει ότι είναι μόνο να ορίζει αγωνες και τίποτα άλλο....Αν δεν μπορεί να πιέσει τα μέλη της σε σωστές κατευθύνσεις (βλέπε σταιστικά κ.α.) γιατι υπάρχει σαν συνεταιρισμός ??

  • Comment Link petros-depeche Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 16:29 posted by petros-depeche

    ΓΡΑΦΙΚΟς ....ΟΝΤΩΣ

    ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ Η ΜΑΛΛΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟ ΜΕ ΜΕΝΤ ,ΛΑΜΙΑ ,ΑΕΚ ,ΑΡΗ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕς ,ΣΥΡΟ (ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΧΕ ΘΕΜΑ) ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Ο ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟς ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ !!!!!

    ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΟΜΑΔΕς ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΑΥΡΟ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΚΗΦΙΣΙΑ ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕς ΕΙΝΑΙ VOLLEY LEAGUE Ο ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟΣ ,ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΕΤΕ.

  • Comment Link grafikos Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 15:54 posted by grafikos

    Δεν είναι μόνο o στατιστικολόγος φίλε petros ο οποίος εργάζεται σε μια ομάδα. Υπάρχουν και άλλοι επαγγελματίες. Όλοι πρέπει να είναι πληρωμένοι. Για αυτό βάζω και τον Παμβοχαϊκό σε αυτές τις ομάδες.

  • Comment Link Adesmeutos Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 15:42 posted by Adesmeutos

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΕΣΑΠ δεν δίνει την στατιστική κάλυψη στην εταιρία Galanis Sports Data που έχει την στατιστική κάλυψη των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Μέχρι την σεζόν 2008-09 κάλυπτε το πρωτάθλημα.