1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
21-01-2015 01:18

Το μπάχαλο των στατιστικών και η αδικία στον Ντόκιτς

Η υπόθεση με τα στατιστικά του πρωταθλήματος Volleyleague τείνει να γίνει τραγέλαφος και με μαθηματική ακρίβεια ακολουθεί τη πορεία της Α1 γυναικών.

Οι διοικήσεις των ΤΑΑ θεωρούν τους στατιστικολόγους την τελευταία τρύπα του ζουρνά, κάποιοι άλλοι τους θεωρούν πολυτέλεια και κάποιοι - δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί - δεν γνωριζουν την σπουδαιότητα και την αναγκαότητα του ρόλου τους.

Έτσι σε καιρούς κρίσης τους αφήνουν απλήρωτους θεωρώντας τους "χομπίστες".

Κι όμως πάνω στον στατιστικολόγο βασίζεται η σοβαρή δουλειά ενός προπονητή: Η ανάλυση του αντιπάλου, η βελτίωση των ατομικών χαρακτηριστικών η αποτελεσματικότητα στο κοουτσάρισμα, αλλά και η εικόνα του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια η ΕΣΑΠ στο πλαίσιο των περικοπών φόρτωσε στους στατιστικολόγους όλη την βιτρίνα του πρωταθλήματος. 

Και λέμε δυστυχώς, διότι είναι άλλο το προπονητικό στατιστικό και άλλο το δημοσιογραφικό στατιστικό και τα on line score των αγώνων. Πρόκειται για ξεχωριστά πράγματα και κακώς τα έχει ταυτίσει όλα μαζί η ΕΣΑΠ. Όσοι πήραν απόφαση το 2008 για την κατάργηση ανεξάρτητης αρχής καταγραφής δημοσιογραφικών στατιστικών δημιούργησαν και το πρόβλημα το οποίο διογκωθηκε το 2012 με την κατάργηση του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνα που ήταν ότι πιο σοβαρό υπήρξε στο άθλημα.

Δυστυχώς από τότε δεν υπάρχει ούτε και ενιαία data bank των στατιστικών της Volleyleague.

Η βιτρίνα, λοιπόν, είναι τα on line score των αγώνων και τα δημοσιογραφικά στατιστικά. Με τους στατιστικολόγους να αντιμετωπίζονται ως "παρακατιανοί" στους συλλόγους που «εργάζονται», τους προπονητές να σφυρίζουν αδιάφορα, την ΕΣΑΠ να είναι αδύναμη να επιβάλει στα ΤΑΑ τις προβλεπόμενες ποινές στην προκήρυξη, φτάνουμε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση των στατιστικών στην Volleyleague ύστερα από τρεις δεκαετίες.

Οι στατιστικολόγοι είναι απρόθυμοι να σηκώνουν το βάρος της δουλειάς, ο κόπος τους δεν πληρώνεται και η δουλειά τους αντί να αξιοποιείται με σοβαρότητα χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Τελευταίο κρούσμα η περίπτωση του αγώνα ΜΕΝΤ - Φοίνικας Σύρου. Ο φιλότιμος κατά τα άλλα συνεργάτης του Σπύρου Γκολίτση ξεπέρασε τα όρια του, αφού είναι απλήρωτος από την αρχή της σεζόν και έτσι μετά το τέλος του αγώνα θεώρησε σωστό να "κατεβάσει" το στατιστικό από τη βάση της ΕΣΑΠ.

Αδικημένοι της υπόθεσης είναι οι αθλητές. Για τον συγκεκριμένο αγώνα μάλιστα, ο Σέρβος διαγώνιος του Φοίνικα Τόμισλαβ Ντόκιτς πήρε 9 άσσους κόντρα στη ΜΕΝΤ αλλά δεν υπάρχει ούτε καν στην καλύτερη 7αδα. Τα συγκεντρωτικά στατιστικά δεν έχουν πλέον κανένα νόημα. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, στην ΕΣΑΠ όσοι έχουν ευθύνη κάνουν δημόσιες σχέσεις και πάει λέγοντας.

Την αρχή βέβαια έκανε η Λαμία που σε όλο το εφετινό πρωτάθλημα δεν έχει στατιστικό στους εντός έδρας αγώνες, ακολούθησε η ΑΕΚ, τώρα η ΜΕΝΤ, αύριο κάποιος άλλος και οι υπόλοιποι που είναι συνεπείς αναρωτιούνται για ποιο λόγο να συνεχίζουν...

Αν η ΕΣΑΠ σέβεται το προϊόν της το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να διαφυλάξει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του. Να επενδύσει σε ανεξάρτητη αρχή στατιστικών, να επενδύσει στην σωστή καταγραφή και άμεση προβολή των στατιστικών ανεξάρτητα από το τι γίνεται μέσα στις ομάδες και έτσι κι αλλιώς να συμπεριλάβει τους στατιστικολόγους ως ισότιμους επαγγελματίες. Σε αυτό τεράστια ευθύνη έχει και ο Σύνδεσμος Προπονητών Πετοσφαίρισης που τους στατιστικολόγους θα έπρεπε να τους έχει υπό την σκέπη του καθως οι περισσότεροι έχουν πτυχία ΤΕΦΑΑΑ ή προπονητών.

Διότι όπως λένε και οι Ιταλοί «η καλή ομάδα στο στατιστικό φαίνεται».

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ