1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
18-11-2020 23:47

Παναγιώτης Παπαδόπουλος: «Λίγκα και αθλητές να πείσουμε την κυβέρνηση πως πρώτος στόχος είναι η διαφύλαξη της υγείας»

Ο 28χρονος Πατρινός ακραίος της Κηφισιάς, Παναγιώτης Παπαδόπουλος μίλησε στη «Γνώμη» και τον Προκόπη Κόγκο για το lockdown του βόλεϊ, τον covid-19, την επανεκκίνηση της volleyleague αλλα και τους λόγους που το πατρινό βόλεϊ δεν έχει εκπρόσωπο στις 2 πρώτες κατηγορίες ενώ κάνει και μια πρόταση που δεν θα περάσει απαρατήρητη.

-Παναγιώτη, τι βλέπεις με την επανέναρξη της volleyleague; Υπάρχουν πιθανότητες να μπείτε γήπεδο;

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς και ακόμα δεν φαίνεται η ανάλογη βελτίωση που θα απελευθερώσει τον αθλητισμό στη χώρα. Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι δείξαμε, σε συνεργασία με τη λίγκα, πως φανήκαμε ικανοί να διεξαγάγουμε ακόμα και το τέλος του πρωταθλήματος σε συνθήκες πανδημίας. Νομίζω, δεν το τόλμησε κάποια άλλη λίγκα στην Ευρώπη. Στα αιτήματα έχουμε αναφέρει την αναγκαιότητα διεξαγωγής προπονήσεων σε πρώτη φάση και διεξαγωγής αγώνων άμεσα μόλις το επιτρέψουν οι καταστάσεις. Δεν είμαστε γιατροί και το αντιλαμβανόμαστε συνεχώς.

Το θέμα από την πλευρά της λίγκας και των αθλητών είναι να πείσουμε την κυβέρνηση πως πρωταρχικός στόχος είναι η διαφύλαξη της υγείας. Προφανώς, μέχρι σήμερα κάτι δε γίνεται σωστά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο το έκαναν. Γνωρίζω πως έχει σταλεί πρωτόκολλο ίσως και πιο αυστηρό από τη λίγκα του μπάσκετ. Ιδανικό θα ήταν ένα σενάριο εκκίνησης προπονήσεων άμεσα και πραγματοποίηση τουλάχιστον δύο αγώνων πριν από τις διακοπές Χριστουγέννων. Σε κάθε άλλη περίπτωση ίσως να μετράμε ομάδες που θα θελήσουν να αποσυρθούν».

-Γενικότερα το ελληνικό βόλεϊ βρίσκεται σε κάμψη τα τελευταία χρόνια αλλά ειδικότερα η Πελοπόννησος μετά και την αποχώρηση του Παμβοχαϊκού, έχει μείνει χωρίς εκπρόσωπο μετά από πολλά χρόνια. Τι φταίει;

«Αυτή η πραγματικότητα, μάλλον θα σταματήσει να βλάπτει και τον αθλητισμό από τον νέο χρόνο. Γρήγορα ή λίγο αργότερα θα συζητάμε και πάλι για το τι παρουσιάζουμε ως περιοχή στο άθλημά μας! Ο Παμβοχαϊκός δεν τα κατάφερε φέτος και η περιοχή μας έμεινε χωρίς ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Όμως, φάνηκε πως αυτή η ομάδα έκανε το χρέος της για σχεδόν δέκα χρόνια.

Πρέπει να αναλογιστούμε πόσα χρόνια έχει κάποια ομάδα της Πάτρας να κάνει το χρέος της, να ανοίξει και να κλείσει έναν κύκλο. Αίτια νομίζω είναι η έλλειψη κινήτρων σε κάθε περίπτωση. Απασχολεί νομίζω από αθλητές μέχρι και παράγοντες!».

– Η Πάτρα επίσης μετά από πολλά χρόνια δεν έχει εκπρόσωπο στις 2 πρώτες Εθνικές κατηγορίες και βλέπουμε ομάδες μόνο στην Α2 Εθνική. Για ποιους λόγους;

"Προσωπικά, θεωρώ πως ακόμα δεν υπάρχει στον νομό μας η ομάδα που βάζει στόχο τον πρωταθλητισμό, ακόμα, σε κατηγορία χαμηλότερη της volleyleague. Αρκετές πατρινές ομάδες έχουν επιλέξει να ασχολούνται με την παράγωγη παικτών που τελικά δεν καταφέρνουν να αγωνιστούν, ή έστω, πολλοί λίγοι θα αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο.

Έπειτα, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, χωρίς την ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής πραγματικά ομάδας, οι προπονητές να κρατούν τους αθλητές στο γήπεδο επί χρόνια. Απουσιάζει το επόμενο βήμα τους. Μάλλον είναι ο μόνος τρόπος να οραματιστούν την εξέλιξή τους.

Οι προηγούμενες γενιές το βιώσαμε. Απλά, θέλαμε και προσπαθούσαμε να αγωνιστούμε στο ανδρικό τμήμα. Επειδή, πάντα θέλω να κρατάω μόνο τα θετικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια του Αιγίου τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μάλλον θα τους δούμε να κάνουν κάτι πολύ καλό που θα αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας.

Όλοι οι αθλητές είναι φίλοι μου και μάλιστα με ενθουσίασε το πάθος τους σε όλα τα φιλικά. Ακόμα, η Ολυμπιάδα η οποία είναι σταθερή αξία στην Πάτρα και είχε τη διάθεση να δώσει την ευκαιρία σε νέους αθλητές να αγωνιστούν σε ανδρικό πρωτάθλημα.

Από την άλλη ο Ερμής μέσα σε δύο χρόνια, έχει δημιουργήσει μια πολύ δυνατή ομάδα ανθρώπων που στηρίζουν τις αναπτυξιακές ηλικίες. Θέλησαν με προτροπή του τεχνικού διευθυντή να ενεργοποιήσουν δυναμικά το ανδρικό τμήμα. Γνωρίζω, πως και εν μέσω της πρώτης καραντίνας γινόταν προσπάθεια να απασχοληθούν τα παιδιά μέσω διαδικτύου.

Η Παναχαϊκή και ο Αίολος διαθέτουν πολύ έμπειρους προπονητές που δουλεύουν και έχουν επιτυχίες πριν ξεκινήσω εγώ το άθλημα. Οπότε εστιάζω, χωρίς να θέτω ευθύνες, πως μάλλον αποτυγχάνουμε να έλξουμε πρόσωπα που θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη και θα επενδύσουν κάποια χρήματα.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι πιο εύκολο από πότε να βρεθεί μια πατρινή ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Δεν χρειάζεται καν να αγωνιστεί αν και θεωρώ αυτή την οδό σωστή. Ένας φάκελος ή μια πρόταση ενός σωματείου, η οποία θα στηρίζεται από συγκεκριμένους τοπικούς φορείς, όπως ο δήμος και η περιφέρεια, που θα εγγυάται την ομαλή λειτουργία σίγουρα θα πριμοδοτηθεί με ελεύθερη συμμετοχή από τη λίγκα. Αυτό δεν είναι προσωπική άποψη αλλά ο καθένας μπορεί να το επαληθεύσει αν επικοινωνήσει με τη διοργανώτρια αρχή».

-Τα τελευταία χρόνια, όπως και εσύ, έτσι και αρκετοί Πατρινοί, αγωνίζεστε εκτός πόλης. Αν υπήρχε μια πρόταση από πατρινή ομάδα, εκτιμάς πως μπορείτε να επιστρέψετε στην γενέτειρά σας;

«Προφανώς, υπάρχουν πολλοί αθλητές που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες της Ελλάδας. Τους έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα και εκτιμώ πως είμαστε ικανοί και αρκετοί να στηρίξουμε σε πολύ καλό επίπεδο ομάδα κάθε κατηγορίας. Αυτό όμως που δεν ακούγεται συχνά, είναι πως υπάρχουν αθλητές σε πολύ καλό επίπεδο που αγωνίζονται σε ομάδες του νομού μας. Και δεν αναφέρομαι σε δύο άτομα.

Ο αριθμός είναι μεγάλος. Οπότε, μετά από συζητήσεις με συναθλητές που μετακινούνται κάθε Σεπτέμβρη, θα τους χαροποιούσε ιδιαίτερα μια πρόταση πατρινής ομάδας. Εννοείται και έμενα θα με έκανε χαρούμενο.

Αρκεί, να παρουσιαστεί ένα πλάνο διάθεσης για εξέλιξη σε επαγγελματικές συνθήκες. Είμαι σίγουρος πως η αγωνιστική εικόνα μιας τέτοιας προσπάθειας, θα καλύπτει κάθε άνθρωπο που παρακολουθεί βόλεϊ ακόμα και με αμιγώς πατρινή ομάδα. Σίγουρα, δε θα χρειαστεί ούτε ένας αλλοδαπός αθλητής».

-Εχουν πάρει ευκαιρίες οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια λόγω και των συνθηκών που επικρατούν στο άθλημα;

: «Αλήθεια είναι αυτό, βλέπω τα τελευταία δύο χρόνια ομάδες να μπαίνουν στη διαδικασία για να προχωρήσουν με Έλληνες αθλητές. Αρκετές φορές δίνονται ευκαιρίες σε αθλητές που θέλουν να δουλέψουν αποφεύγοντας και μετεγγραφές ξένων αμφιβόλου ποιότητας. Συγκεκριμένα, η Κηφισιά φέτος δημιούργησε ομάδα μονό με ένα ξένο.

Συγχρόνως, οι ομάδες μειώνονται οπότε και οι αθλητές που θα αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία είναι λίγες. Τέλος, μέσω του ΠΑΣΑΠ προσπαθούμε να προωθήσουμε πάντα ενέργειες που θα θωρακίζουν επαγγελματικές συνθήκες στα σωματεία. Το ζήτημα είναι να αγωνίζονται οι πραγματικά καλύτεροι στη volleyleague και να αμείβονται καλά για αυτό».

Πηγή: gnomip.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ