Εκτυπώστε τη σελίδα
27-03-2020 19:48

Kορονοϊός: Στα 28 τα θύματα στην Ελλάδα, κοντά στα 1000 κρούσματα πλέον με 74 νέα μέσα σε 24 ώρες

74 νέα κρούσματα του κορονοϊού με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τα 966 ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας

Επίσης ανακοίνωσε ακόμη 2 καταγεγραμμένους θανάτους, συνολικά 28 στη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη. 23 άνδρες και 5 γυναίκες βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. 52 έχουν πάρει εξιτήριο. Ακόμη, είπε πως έχουν γίνει 13.477 διαγνωστικά τεστ.

Οι επόμενες εβδομάδες κρισιμές, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας πως για την ώρα η τροχιά του ιού είναι ελεγχόμενη και πρέπει να κρατήσουμε μια εικόνα εντός ελέγχου. Έκανε ακόμη αυστηρή σύσταση για καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από χώρες με αυξημένα κρούσματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθεηκε και στα ειδικά τεστ αντισωμάτων, σημειώνοντας πως δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό σε αυτή τη φάση. "Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας" είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου έκανε ακόμη μνεία σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου που έγινε από βρετανικό πανεπιστήμιο και στην οποία εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας. "Τι θα βλέπαμε αν δεν είχαμε βάλει μέτρα. Εφιαλτικά τα σενάρια με 40 εκατ. θανάτους.

Μιλούν και για ημίμετρα μόνο για ηλικιωμένους. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση κοινωνικών επαφών, θα σώζονταν 8 εκατ. ζωές. Όλοι πλέον υιοθετούν στρατηγικές ανάλογες με τις δικές μας. Η Κίνα έκλεισε σήμερα τα σύνορα. Ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά. Δεν θέλουμε αυτό να γίνει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ούτε μαζί και ταυτόχρονα.

Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει σημαντικό αριθμό θανάτων" είπε.Ο κ. Τσιόδρας είπε και ορισμένα "καλά" όπως είπε νέα, καθώς εκτός από τον εκατοντάχρονο στην Ιταλία που γεννήθηκε στην πανδημία γριπης το 1919 και πήρε εξιτήριο προσφάτως αφού νόσησε από κορονοϊό, πήρε εξιτήριο σήμερα στη χώρα μας και η πρωτη μητέρα από το αττικό νοσοκομείο.

Αναφορικά με όσους αποσωληνώθηκαν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτοί ήταν από 52 έως 67 ετών, 2 από τους 4 είχαν υποκειμενα προβλήματα.Αναφορικά με τους μονοψήφιους αριθμούς θανάτων σε ορισμένες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται καθαρά από την ταχύτητα τοπικής εξάπλωσης του ιού, από τη δυνατότητα ανίχνευσης. "Τα τελικά αποτελέσματα της διασποράς της νόσου θα τη δούμε μετά.

Είναι πολύ νωρίς να πουμε, η μόνη χώρα που έχει μια καλή εμπειρία είναι η Κίνα. Σε όλες τις άλλες χώρες η αναλογία που έχουμε 80, 15, 5, 80 ήπια νόσος, 15 σοβαρή".

Χαρδαλιάς: Η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, ανέφερε στην δική του τοποθέτηση ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως είπε, χθες παρεληφθη υγειονομικό υλικό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 11 τόνοι, με φόρμες ιατρικής προστασίας κ.α.

Είπε επίσης ότι υπήρξε επιβολή περισσότερων προστίμων από τους ελέγχους, ενώ τόνισε ότι η συμμόρφωση όλων στα μέτρα είναι απαραίτητη.Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, είπε ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι. Η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται σε επίπεδο 13 περιφερειών. Κανείς δεν μπορεί να κανει πρόβλεψη για το είδος των μέτρων που θα πάρουμε.

Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, κατόπιν σχετικής ερώτησης, και σε πτήσεις από την Ολλανδία όπου υπήρχαν επιβάτες transit από Αγγλία και ΗΠΑ.

"Το 19,3 % των επιβατών πτήσεων από Ολλανδία ήταν transit από Αγγλία και ΗΠΑ. Όλοι συμπλήρωσαν τη σχετική φόρμα όπου δήλωσαν που θα παραμείνουν απομονωμένοι. 6.687 βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς. Κάποιες περιπτώσεις ελέγχονται και σε καθημερινή βάση" είπε.