Εκτυπώστε τη σελίδα
26-08-2019 13:50

Πόσο κοστίζει για την ΕΡΤ μία «συγγνώμη» στο βόλεϊ;

Θα γίνουμε ξεκάθαροι και ολίγον κυνικοί. Επώνυμα θα στεναχωρήσουμε συναδέλφους αλλά όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και ειδικά όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό.


Η Εθνική γυναικών με τις δύο νίκες που έχει πετύχει μέχρι στιγμής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά. Πολλοί δεν το περίμεναν. Δεν είναι κακό αυτό.

Το κακό είναι να μην προσαρμόζεσαι στην πραγματικότητα και να επιμένεις να έχεις στυλωμένα τα πόδια.

Οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ που διαχειρίζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των σπορ ενδεχομένως να ήταν δικαιωμένοι με την απόφαση τους να μην αγοράσουν - και μάλιστα εγκαίρως – τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων βόλεϊ εάν και εφόσον η Εθνική γυναικών έκανε πέντε ήττες.

Τώρα όμως που η Εθνική γυναικών είναι τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η διοίκηση της ΕΡΤ και κυρίως οι υπεύθυνοι του αθλητικού τμήματος είναι απολύτως εκτεθειμένοι.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι το πόσο κοστίζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων βόλεϊ αλλά πόσο κοστίζει μία «συγγνώμη» σε ένα ολόκληρο άθλημα που επιτέλους χαμογελάει μετά από πολλά χρόνια με τις επιτυχίες της Εθνική γυναικών.

Πόσο κοστολογούν στην ΕΡΤ μία «συγγνώμη» για τη λάθος εκτίμηση αλλά και για τη μηδενική προετοιμασία του αθλητικού τμήματος για τα δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βόλεϊ;

Εάν αυτά γίνονταν στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ η ΕΡΤ σήμερα θα είχε αλλάξει ακόμα και συχνότητα. Πιθανότατα και όνομα.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι τώρα, το κόστος των 120.000 Ευρώ μοιάζει πλέον μικρό ποσό.

Ειδικά μάλιστα όταν δύο εβδομάδες νωρίτερα η ΕΡΤ ξόδεψε 37.000 Ευρώ για να καλύψει δύο φιλικά ομάδας ποδοσφαίρου της Super League που μάλιστα δεν είναι και από τις πρωτοκλασάτες.

Εδώ δεν κάνουμε ούτε πολιτική, ούτε τους δικαστές. Λάθη κάνουμε όλοι, κάθε μέρα.

Το βόλεϊ πάντα «ενοχλούσε» τους υπευθύνους του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ. Πάντα το αντιμετώπιζαν σαν «αναγκαίο κακό».

Ποτέ δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα μεγάλα γεγονότα στο άθλημα. Ποτέ δεν προβλήθηκαν οι μεγάλες του στιγμές όπως τους άξιζε είτε στα Δελτία Ειδήσεων, είτε στη ναυαρχίδα της ενημέρωσης που είναι η Αθλητική Κυριακή.

Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ξεχνάμε το βασικότερο. Ρωτάμε λοιπόν:

Ποιον δημοσιογράφο διαπίστευσε η ΕΡΤ στα δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Έχει κάνει δημοσιογραφική αποστολή στην Άκγυρα και δεν το γνωρίζουμε;

Έχει προγραμματίσει δημοσιογραφική αποστολή στο Μοντπελιέ για το Ευρωπαϊκό ανδρών;

Από ότι ξέρουμε στην Άγκυρα δεν υπάρχει κανείς. Δεν υπάρχει άνθρωπος της δημόσιας τηλεόρασης στην καρδιά της Τουρκίας για να μεταδώσει το μεγάλο ελληνικό πανηγύρι.

Μόνο αυτό δείχνει πως το βόλεϊ δεν ενδιαφέρει την δημόσια τηλεόραση.

Οι δημοσιογράφοι δεν το γουστάρουν, δεν το γνωρίζουν και δεν θέλουν και να ασχοληθούν καθώς δεν προσφέρεται ούτε για προσωπική προβολή, ούτε για τηλεοπτικές ίντριγκες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οσο για την ΕΟΠΕ οι ευθύνες της δεν είναι στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αλλά στο πως θα δημιουργεί δυνατές και εμπορικές Εθνικές ομάδες, καλό και εμπορικό προϊόν και όχι να βάζει τα… ρέστα της για να αγοράζονται τηλεοπτικά δικαιώματα και να καλύπονται τηλεοπτικές παραγωγές γιατί στο τέλος θα βρεθεί και υπόλογη.

Αρκετά κάναμε υπομονή. Η τηλεοπτική παραγωγή για τα τουρνουά του μπιτς βόλεϊ από το Αντίρριο και την Αρχαία Ολυμπία που είχαν την ατυχία να γίνουν λίγες μέρες μετά τις Εθνικές εκλογές έγιναν με χρήματα της Ομοσπονδίας (ΕΟΠΕ) επειδή κανείς στην ΕΡΤ δεν υπέγραφε για τις παραγωγές. Για τέτοιες ντροπές μιλάμε.

Το πιο συγκλονιστικό είναι πως η ΕΟΠΕ πριν λίγες ημέρες σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει την διαφορά μεταξύ ΕΡΤ και της εταιρείας που πρακτορεύει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έριξε στο τραπέζι 10.000 Ευρώ για να τους τα βρει. Μάταια όμως...

Δε μπορεί η ΕΟΠΕ να επηρεάσει καταστάσεις, ούτε είναι σοβαρό και θεσμικά σωστό ο εκάστοτε υπουργός να παρεμβαίνει δίκην ρουσφετιού για να μεταδίδονται τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από την δημόσια τηλεόραση.

Η ΕΟΠΕ καλώς ή κακώς έχει χάσει το παιχνίδι της ΕΡΤ όχι τώρα, αλλά εδώ και 30 χρόνια.

Και για να ολοκληρώνουμε. Το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα;

Η ΕΡΤ θα πρέπει άμεσα να προμηθευτεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Να μεταδώσει σε μαγνητοσκόπηση της Εθνικής γυναικών που χάθηκαν. Να μεταδώσει τα υπόλοιπα ματς της Εθνικής γυναικών ακόμα κι αν έρθουν ήττες με 3-0 σετ. Να μεταδώσει τους αγώνες της Εθνικής ανδρών. Και επίσης να μεταδώσει και τους ημιτελικούς και τελικούς των δύο διοργανώσεων για να δει ο φίλαθλος κόσμος βόλεϊ υψηλού επιπέδου.

Αυτά θέλει ο φίλαθλος κόσμος που δεν τον αγγίζουν τα προσωπικά συμφέροντα, οι πολιτικές αλλαγές και τα εσωτερικά της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης.

 

Ακόμα και αν δεν το γουστάρετε το άθλημα, τουλάχιστον σεβαστείτε τους 60.000 αθλητές και αθλήτριες και τους 400 συλλόγους σε όλη τη χώρα.

 

Κώστας Ασημακόπουλος

 

Η ΕΡΤ θα μεταδώσει τους αγώνες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων βόλεϊ

 

 

Media