1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
25-08-2018 19:06

Γιώργος Γιάτσης: «Η Ιαπωνία λειτουργεί στον μέγιστο βαθμό»

Στην Ιαπωνία βρέθηκε για 10 ημέρες ο Γιώργος Γιάτσης, καλεσμένος από το Chiba University και μίλησε για την εμπειρία του αυτή.
«Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που είναι χτισμένη γύρω από τις “αρχές” και το σεβασμό. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό στην καθημερινή τους ζωή και ακόμα περισσότερο εάν εργαστείς εκεί. Ο μέσος όρος απόδοσης των ανθρώπων στη δουλεία τους είναι υψηλός, όλη η χώρα είναι πεντακάθαρη και ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο φτάνει το μέγιστο. Η ευγένεια που έχουν είναι μοναδική και αυτό που με εντυπωσίασε είναι η προθυμία που δείχνουν να σε εξυπηρετήσουν. Η ακρίβεια που έχουν σε κάθε τι είναι ανεπανάληπτη και η σπουδαία ιστορία τους συνδέεται με το παρόν. Βλέποντας το μέγεθος του Τόκυο που ξεπερνά κάθε φαντασία (38 εκατομμύρια) αναρωτιέσαι πως καταφέρνουν να λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Εάν ήθελα να διατυπώσω με μια πρόταση το συμπέρασμα από την εμπειρία στην Ιαπωνία θα έλεγα ότι μπορείς να δεις έναν κόσμο να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό σε κάθε τι. Η τελειότητα είναι στη φιλοσοφία τους και αποτυπώνεται σε όλα τα πράγματα».

Για το Πανεπιστήμιο και την ομάδα βόλεϊ που έχει, είπε: «Το Chiba University είναι εξαιρετικό και η ομάδα του volley, παρόλο το χαμηλό μέσο όρο του ύψους είναι σε καλό επίπεδο. Παρόλο που είναι φοιτητές, μου έκανε εντύπωση ότι έκαναν προπόνηση καθημερινά τρείς ώρες σε πλήρη ένταση. Η πειθαρχία και η συγκέντρωση που έχουν τους βοηθά να υιοθετήσουν πολύ γρήγορα κάθε νέο στοιχείο που τους διδάσκεται και για το λόγο αυτό βελτιώνονται πολύ γρήγορα. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην προπόνηση η βελτίωση που είχαν στις διάφορες κινητικές δεξιότητες ήταν εμφανής. Το πλαίσιο στη σύγχρονη προπόνηση είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παρατήρηση μοντέλων και την άμεση ανατροφοδότηση μέσω εικόνας (αυτοπαρατήρηση) σε συνδυασμό με τη λεκτική ανατροφοδότηση του προπονητή. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα όλη αυτή η διαδικασία να γίνεται στον ελάχιστο χρόνο και να υπάρχει ροή στην προπόνηση. Με αυτόν τον τρόπο η μάθηση, η αυτό-ρύθμιση είναι γρήγορη και αποδοτική. Μεγάλη σημασία σε αυτό τον τρόπο προπόνησης είναι να δοθούν οι σωστές οδηγίες στους αθλητές από κινησιολογικής πλευράς για τα ποια είναι να τα σημεία ελέγχου που θα πρέπει να παρατηρήσουν κατά την εκτέλεση της δεξιότητας. Πάνω σε αυτή τη θεωρία έκανα κάποιες διαλέξεις πρακτικές και θεωρητικές σε συνδυασμό με τη στρατηγική που ακολουθούν οι κορυφαίες ομάδες στον κόσμο και στα δύο σύνδρομα του παιχνιδιού. Ακόμη, έδωσα και μια διάλεξη σε όλους τους φοιτητές και διδακτικό προσωπικό με θέμα Sports Policy and practice in Greece – Greek culture and higher education.

Τέλος, ο Γιώργος Γιάτσης ευχαρίστησε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα Καθηγητή Ιωάννη Γαϊτανίδη του τμήματος College of Liberal Arts and Sciences που ζει μόνιμα στην Ιαπωνία και την υπεύθυνη του προγράμματος Dr Kimura που έκαναν τα πάντα για να έχω μια άψογη διαμονή καθώς επίσης και το γραφείο Erasmus του ΑΠΘ».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ