1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
12-06-2018 15:02

O Γιέρζι Βελτζ έρχεται στην Ελλάδα για τα 130 χρόνια του Μεσσηνιακού!

Για τους νέους το όνομα του Γιέρζι Βελτζ δεν λέει πολλά. Ισως να το έχουν ακούσει σε κάποιες ιστορίες που αγγίζουν τα όρια του θρύλου.

Ο άνθρωπος που έμαθε βόλεϊ του Έλληνες, έμαθε τους βολεϊμπολίστες να κάνουν την υπέρβαση, οργάνωσε τους ρόλους και το παιχνίδι τους και έβαλε τις βάσεις για το χάλκινο μετάλλιο της Γάνδης το 1987 ερχεται στην Ελλάδα συνοδευόμενος από την σύζυγο του και τον υιό του.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του volleynews.gr είναι καλεσμένος του Μεσσηνιακού στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 130 ετών από την ίδρυση του καλαματιανού συλλόγου.

Ο Βελτζ ήταν Β΄προπονητής της Εθνικής Πολωνίας που πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976 στο Μόντρεαλ. Η φήμη του ήταν στο ζενίθ.

Η ΕΟΠΕ επιστράτευσε μέχρι και το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας για να τον φέρει στην χώρα.

Οι Πολωνοί τότε δεν του έδιναν άδεια για να έρθει στην Ελλάδα ενώ ολόκληρο σήριαλ είχαμε με την βίζα του. Η φήμη του ήταν τεράστια και οι γνώσεις του πολύτιμες σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να οργανωθεί και να παρακολουθήσει τον διεθνή ανταγωνισμό με μοναδικό κλειστό γυμναστήριο το ιστορικό Σπόρτινγκ που αποτέλεσε τη μόνιμη έδρα του εθνικού συγκροτήματος αλλά και των ντέρμπι των «αιωνίων».

Ηταν ο προπονητής που συγκρότησε την ομάδα με όλα τα μεγάλα αστερια, ανέδειξε μία ολόκληρη γενιά και έβαλε τις βάσεις στην Εθνική εφήβων και ανδρών που για πολλά χρόνια πρωταγωνίστησαν.

Την ώρα που «φεύγει» ο Γιαννακόπουλος

Η ειρωνία είναι πως έρχεται στην Ελλάδα την ίδια ώρα που θα γίνεται η κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου με τον οποίο είχε συνεργαστεί για πολλά χρόνια καθώς ήταν προπονητής στην ανδρική και γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού. Υπήρξε και προπονητής του Μεσσηνιακού τη σεζόν 1986-87 όπου η ομάδα της Καλαμάτας με προπονητή τον Βελτζ πήρε την 5η θέση στην Α΄Εθνική. Οι καλαματιάνοι ανέκαθεν είχαν παράδοση στον αθλητισμό και ειδικά στο βόλεϊ και εκείνη η ομάδα ήταν και παραμένει το καμάρι τους. Ο Μεσσηνιακός πήρε το πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής της σεζόν (1985-86) και κατέκτησε την άνοδο με προπονητή τον Γιώργο Δερμάτη ο οποίος παράλληλα ήταν και προπονητής του Πανελληνίου που αγωνίζονταν στην Α΄Εθνική. 

Να σημειωθεί πως ο Βελτζ είχε έρθει στην Ελλάδα και πριν από μία δεκαετία πάλι καλεσμένος του Μεσσηνιακού ενώ είχε μεγάλη περιπέτεια υγείας. Μάλιστα είχε δηλώσει τότε πως η Ελλάδα ήταν η δεύτερη πατρίδα του και πως ήθελε να δει για μία ακόμα φορά τους φίλους του.

Η εκδήλωση του Μεσσηνιακού είναι υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας και έχει προκληθεί και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Θα τιμηθούν ακόμα ο Τσάτουμας, η Ζέρβα, η Θεοδωροπούλου, ο Παπαδέας, ο Τασιόπουλος από τον στίβο, η σημερινή ομάδα βόλεϊ γυναικών που παίζει στην Α2, η προπονήτρια του βόλεϊ Γωγώ Σουρή. Επίσης θα τιμηθεί ο ΠΣΑΤ και ο ΣΕΓΑΣ ενώ έχει προσκληθεί και ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης.

Κ.ΑΣ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ