1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
17-05-2016 10:54

Ζέτου: Η επιστήμη της καθοδήγησης

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι θεματικές ενότητες που ανέλυσαν οι ομιλητές στο 1ο Συνέδρειο του Συλλόγου Φίλων Ελληνικών Εθνικών ομάδων Πετοσφαίρισης. Η αναπληρώτρια κινητικής μάθησης και πετοσφαίρισης ΣΕΦΑΑ / ΔΠΦ Ελένη Ζέτου πραγματεύτηκε το θέμα «Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, και διαχείριση της εξάσκησης στην πετοσφαίριση». Μία περίληψη των όσων είπε η Ελένη Ζέτου:


Οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν στην προπονητική διαδικασία είναι ο προπονητής, ο αθλητής και η προπόνηση, με ένα κοινό στόχο τη βελτίωση του αθλητή. Σκοπός της παρούσας διάλεξης θα είναι η παρουσίαση βασικών θεμάτων που ορίζουν και επηρεάζουν το βαθμό αποτελεσματικότητας του προπονητή και ορίζουν την ποιοτική προπόνηση στην Πετοσφαίριση.

Η «επιστήμη της καθοδήγησης», αλλιώς είναι μια πολύπλοκη, σύνθετη διαδικασία. Όλοι οι προπονητές δεν έχουν την τύχη να καθοδηγούν ομάδες υψηλού επιπέδου, αλλά γνωρίζοντας την επιστήμη της καθοδήγησης μπορούν να οδηγήσουν τις ομάδες τους σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, βοηθώντας τους παίκτες τους να φθάσουν ο καθένας στις δυνατότητές του και κάνοντας την καθοδήγηση πιο ελκυστική, πιο διασκεδαστική για τους αθλητές, αλλά και για τους ίδιους. Όλοι οι προπονητές πρέπει να φιλοδοξούν να γίνουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι, έτσι ώστε να παρακινήσουν και τους αθλητές τους να γίνουν καλύτεροι.

Ο αποτελεσματικός προπονητής πρέπει να γνωρίζει να σχεδιάζει τις ημερήσιες μονάδες, τις εβδομαδιαίες, μηνιαίες και ετήσιες προπονήσεις θέτοντας στόχους μάθησης, να οργανώνει και να διαχειρίζεται το περιβάλλον της εξάσκησης, να διδάσκει και να εξασκεί τις δεξιότητες και να δίνει ανατροφοδότηση (να διορθώνει τα λάθη) στοχεύοντας στη γνωστική μεσολάβηση για τη διατήρηση της γνώσης στη μακράς διάρκειας μνήμη.

Παράλληλα ο προπονητής πρέπει να παρακινεί τους αθλητές του, να τους μάθει να θέτουν στόχους, να τους κάνει να επικεντρώνουν την προσοχή τους και να τους εξασκήσει στην πρόβλεψη – λήψη απόφασης, που είναι βασικά χαρακτηριστικά του αθλήματός τους, όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Βιβλιογραφία
Ericsson, K. A. (2006). The influence of experience and deliberate practice on the development of
superior expert performance. In K. A. Ericsson, N. Charness, P. Feltovich, and R. R. Hoffman, R. R.
(Eds.). Cambridge handbook of expertise and expert performance (pp. 685-706). Cambridge, UK:
Cambridge University Press.
Ericsson, K. A. (1996). The acquisition of expert performance: An introduction to some of the issues. In K.
A. Ericsson (Ed.). The road to excellence: The acquisition of expert performance in the arts and
sciences, sports, and games (pp. 1-50). Mahwah, NJ: Erlbaum.
Ericsson, K. A., & Kintsch, W. (1995). Long term working memory. Psychological Review, 102, 211-245.
Ericsson, K. A., Krampe, R. & Tesch- Romer, C. (1993). The role of deliberate practice in the acquisition of
expert performance. Psychological Review, 100, 363± 406.

 

Στη φωτογραφία η Ελένη Ζέτου (δεξιά) μαζί με την Χαρά Σάκκουλα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ