1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
22-02-2016 14:58

Ιράν: Οι γυναίκες είδαν το μπιτς βόλεϊ από τη βεράντα μιας καφετέριας

Από τη στιγμή που η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) αποφάσισε να παραχωρήσει στο Ιράν ένα από τα δεκατέσσερα Open Τουρνουά του World Tour 2016, ήταν ηλίου φαεινότερον ότι το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός θα φιλοξενείτο στο νησί Κις. Πράγματι, το τουρνουά διοργανώθηκε από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου και αφού η FIVB είχε λάβει διαβεβαίωση, με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2016, από τους ιρανούς διοργανωτές ότι τους αγώνες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν «όλες οι ηλικιακές ομάδες από όλα τα φύλα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των γυναικών».

Η διαβεβαίωση ήταν εξόχως σημαντική, διότι η Τεχεράνη δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες ανδρών από τις κερκίδες, κάτι το οποίο αφενός αντίκειται στον κανονισμό της FIVB αφετέρου παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της Ολυμπιακής Χάρτας. Της διαβεβαίωσης είχαν προηγηθεί ήξεις αφήξεις των αρμοδίων ιρανικών Αρχών για το αν θα επιτρεπόταν στις γυναίκες να παρακολουθήσουν το τουρνουά, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός Ιράν, κυρίως από τη γυναικεία ακτιβιστική οργάνωση Open Stadiums, όσο και διεθνώς με την ΜΚΟ Human Rights Watch να ηγείται καμπάνιας διαμαρτυρίας.

Η διαβεβαίωση αποδείχτηκε κενό γράμμα. Η είσοδος δεν επετράπη στις γυναίκες. Τουλάχιστον όχι σε όλες. Η Σαμίρα, που μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό της ταξίδεψαν από την Τεχεράνη στο Κις για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, άκουσε με έκπληξη -όπως λέει στο IranWire- την απάντηση του φρουρού στην πύλη όταν τον ρώτησε έντονα γιατί δεν την αφήνει να μπει αφού, όπως ανακοινώθηκε, επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες:

Είπαν ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση – αλλά δεν είπαν ότι εσύ συγκεκριμένα μπορείς.

Ο φρουρός φαίνεται πως ήξερε καλά τι έλεγε. Μετρημένες στα δάχτυλα γυναίκες ήταν πράγματι στο γήπεδο και μάλιστα φωτογραφία τους αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Ιράν στο τουίτερ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IranWire δεν ήταν όποιες κι όποιες: Είτε ήταν γυναίκες αθλητικογράφοι που κάλυπταν το γεγονός, όπως δείχνει η διαπίστευση που είχαν κρεμασμένη στο λαιμό τους, είτε σύζυγοι και θυγατέρες ιθυνόντων των εγκαταστάσεων· όλες τους, κατά την ίδια πηγή, επελέγησαν προσωπικά από τον επικεφαλής του τμήματος Ασφαλείας του νησιού Κις και ήταν περίπου 15.

Όλες οι υπόλοιπες αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν το τουρνουά από τη βεράντα της γειτονικής καφετέριας και όχι όλες τις ημέρες. Όπως λέει η Σαμίρα, την μεν Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου δόθηκε εντολή στην καφετέρια να μην δέχεται πλέον γυναίκες ενώ την επόμενη ημέρα επέβαλαν στο μαγαζί να κατεβάσει ρολά.

Πηγή: CNN greece (cnn.gr) - Μαρία Καρχιλάκη

kish_female_journalists.jpgkish_terrace_women.jpgkish_roof_women_twitterOpenStadiums1.png

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ