1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
01-11-2018 21:43

Το έγκλημα της CEV σε βάρος του ΠΑΟΚ και το κυνήγι του Ανδρέου στο Παλατάκι

Η πρόκριση του ΠΑΟΚ στο «χρυσό» σετ επί της τουρκικής BSSK Μπουγιουκσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη έσπασε και μία κατάρα που κυνηγούσε τον δικέφαλο στα ευρωπαϊκά κύπελλα και η οποία ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη γκάφα που έχει γινει ποτέ από την CEV τη σεζόν 2005-06 και συνεχίστηκε την επόμενη σεζόν με τον αποκλεισμό του δικεφάλου στο χρυσό σετ από την τουρκική Αρκάς. Για πάμε να τα θυμηθούμε…


Κατ΄αρχήν ο ΠΑΟΚ προχθές στην Κωνσταντινούπολη έδωσε τον 61ο ευρωπαϊκό του αγώνα και έχει παίξει δύο φορές χρυσό σετ. Την πρώτη ήταν την σεζόν 2006-07 όταν αντίπαλος του ήταν η Αρκάς στο Τοπ Τιμς Καπ.Προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο Σκοπιανός Μπογκογιέφσκι.

Εκείνη τη σεζόν πέρασαν από τον πάγκο του ΠΑΟΚ οι Κέβιν Χάνσεν, Νικ Σέφτικ, Καραγιάννης, Αρμενάκης, Καρυπίδης, Κυριαζής, Ντίνας, Τζελάτι, Μπαμπαλιούτας (λ), Ωρολογάς, Χαριτωνίδης, Καραγκιόζης, Σέζαρ Ντα Σίλβα, Περέιρα Νέβες, Ορφανός, Ζομπό Λεμπέ, Παντακίδης και Κυριαζής.

Στη Β΄φάση ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την Αρκάς. Πήγε στη Σμύρνη και έχασε 3-0 σετ. Στη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2 σετ (ήταν ο πρώτος χρόνος του χρυσού σετ και μετρούσαν αυστηρά μόνο οι νίκες για την πρόκριση. Το 3-2 δεν είχε πλεονέκτημα του 3-0 και του 3-1 σετ). Μάλιστα τότε το χρυσό σετ ήταν στους 25 πόντους και η Αρκάς νίκησε 25-21 και προκρίθηκε.

Σφάχτηκε στο γόνατο

Το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του ΠΑΟΚ και το μεγαλύτερο που έχει κάνει η CEV σε οποιαδήποτε ομάδα είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα. Να σημειώσουμε πως τότε πρόεδρος της CEV ήταν πρόεδος ο... φιλέλληνας Γερμανός Αντρέ Μέγιερ.

Πάλι με προπονητή τον Μποκογιέφσκι και παίκτες τους Αλμαλή, Μπαμπαλιούτα, Γιόρντι Γκενς, Γκιρτζίκη, Κρουζάγιεφ, Κυριακίδη, Κυριαζή, Μέστερ, Ρικάρντο, Μητρούδη, Ορφανό και Πλίκα ο ΠΑΟΚ πέρασε από τη φάση των ομίλων του CEV Cup και έπεσε πάνω στην ιταλική Πάντοβα που βεβαίως ήταν το φαβορί.

Στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2005, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 3-1 σετ παρότι «σφάχτηκε» στο... γόνατο και στο 3ο και στο 4ο σετ. Ολα κρίθηκαν σε τρεις αμφισβητούμενες φάσεις που όλως τυχαίως ήταν σε βάρος του ΠΑΟΚ. Τα σετ 3-1 (25-10, 22-25, 26-24, 25-23).

Τα όργια της CEV όμως έγιναν στη ρεβάνς στο Παλατάκι στις 21 Δεκεμβρίου 2005 όπου ο ΠΑΟΚ έκανε την εμφάνιση της δεκαετίας και νίκησε την Πάντοβα 3-0 (25-17, 25-22, 25-21). (η φωτό είναι από εκείνη την αναμέτρηση).

Σύμφωνα με το έκτρωμα της CEV για την πρόκριση μετρούσαν πρώτα οι νίκες και μετά ο συντελεστής των... πόντων και όχι των σετ αλλά εκπρόκειτω για λάθος διατύπωση.

Το αποτέλεσμα ήταν να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ που είχε 4-3 σετ και να προκριθεί η Πάντοβα που στο σύνολο των πόντων ήταν καλύτερη με 158-157!!!

Στο τέλος του αγώνα εκτιλύχθηκαν σκηνές απείρου κάλους...

Οι Ιταλοί αποχωρούσαν στα αποδυτήρια με κατεβασμένα κεφάλια, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν αλλά ο παρατηρητής που εφάρμοσε τους κακοδιατυπωμένους κανονισμούς της CEV φώναζε πως προκρίνεται η ιταλική ομάδα μέχρι που τον πήρε στο κυνήγι ο τότε πρόεδρος του ΤΑΑ Γιώργος Ανδρέου!

Ακολούθησαν σουρεαλιστικές καταστάσεις με τους Ιταλούς να το γυρίζουν σε πανηγύρι και τους Ελληνες να γίνονται έξαλλοι. Ο ΠΑΟΚ απειλούσε με αποχώρηση και από το πρωτάθλημα, και ζήτησε τη συνδρομή της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ που έψαχναν στη CEV το δίκιο του ΠΑΟΚ. Δημοσιογράφοι καλούσαν αξιωματούχους της CEV στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία και τους τα... έχωναν στα... γαλλικά. Και όλα αυτά συνέβαιναν ενώ οι μισοί οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν την πρόκριση και όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο παρακολουθούσαν αμήχανοι τις εξελίξεις.

Μετά από μία εβδομάδα η CEV ζήτησε και επισημα συγγνώμη, αλλά επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε και ο ΠΑΟΚ πέρασε στην ιστορία ως η ομάδα που αποκλείστηκε με τον καλύτερο συντελεστή σετ.

Λίγες εβομάδες αργότερα ανακοινώθηκε πως η έδρα του φάιναλ-4 της διοργάνωσης θα είναι η Πάντοβα!  Η ιταλική ομάδα αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ισκρα Οντιτσόβο 3-0 και στο μικρό τελικό έχασε και από την Παρί με 3-0...

Κ.Ασημακόπουλος

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ