1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
03-09-2018 15:01

Γκιγιέρμο Ναράνχο: «Η Ελλάδα έχει ταλέντο και μπορεί να φτάσει ψηλά»

Του Γιώργου Μαζιά - Eφημερίδα Sporday 3 Σεπτεμβρίου 2018: Η Ελλάδα επέστρεψε στα τελικά ενός πανευρωπαϊκού στις γυναίκες έπειτα από δεκαεπτά χρόνια. Το πανηγυρίσαμε, το χαρήκαμε και τώρα; Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνική γυναικών, Γκιγιέρμο Ναράνχο, δεν εφησυχάζει. Οι μέρες κυλούν, το μυαλό πάει στα πρωταθλήματα, αλλά ο «τινερφένιο» δουλεύει καθημερινά όπου κι αν βρίσκεται για την συνέχεια αυτής της ομάδας. Δουλειά και επικοινωνία είναι τα βασικά συστατικά των επιτυχιών. Εξάλλου, όπως λένε και στα Κανάρια Νησιά από όπου κατάγεται ο Ισπανός προπονητής, «Hablando se entiende la gente» (Μιλώντας ειλικρινά σε καταλαβαίνει ο κόσμος).

O στόχος για τα τελικά;

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για το μέλλον. Ούτε για το παρελθόν. Ότι πέρασε, δεν είναι σήμερα. Ότι θα έρθει ούτε αυτό είναι σήμερα. Μόνο για το σήμερα μιλάμε. Ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τα προκριματικά. Περάσαμε, αλλά έχουμε ακόμη αγώνες μπροστά μας. Εχουμε να δουλέψουμε και να δούμε πράγματα πάνω στην ομάδα. Πρέπει να βελτιωνόμαστε συνέχεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάμε απλά για τη συμμετοχή. Δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια επειδή προκριθήκαμε. Να τελειώσουμε πρώτοι στο γκρουπ για να έχουμε και καλύτερη κλήρωση στο πανευρωπαϊκό και όλα θα γίνουν βήμα βήμα. Η ομάδα ανεβαίνει. Ηδη στο ranking από το Νο30 η Ελλάδα έχει ανέβει στο Νο26. Δεν κατακτήσαμε τίτλο, αλλά βήμα – βήμα γίνεται πρόοδος κι αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία».

Ποια ήταν η άποψή σας για το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ πριν αναλάβετε;

«Γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα είναι πάντα δύσκολο να παίξεις ως αντίπαλος. Σε επίπεδο συλλόγων στο γυναικείο ο Ολυμπιακός και η Σαντορίνη βάζουν κάποια λεφτά παραπάνω. Η εθνική ήταν για καιρό εκτός δράσης, αλλά ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς κανέναν. H Ελλάδα μπορεί πολλά. Είδατε ότι εκεί που κανείς δεν μας έδινε σημασία η ομάδα τα καταφέρνει. Από τους Μεσογειακούς όλοι είδαν ότι η Ελλάδα αλλάζει. Το πιστέψαμε εμείς οι ίδιοι. Τους κοιτάμε όλους στα ίσια. Ξέρουμε ποιοι είμαστε, αλλά μέσα στο γήπεδο τα δίνουμε όλα. Εχουμε σχέδιο και δεν φοβόμαστε κανέναν. Να ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει και αρκετά δυνατή ομάδα Νεανίδων. Υπάρχουν παίκτριες που μπορούν να παίξουν και στην πρώτη ομάδα. Όλα τα εξετάζουμε. Μπορεί να κληθούν κάποιες που δεν είχαν κληθεί για τα δυο τελευταία μας. Υπάρχει καλό υλικό. Ολοι προσπαθούν. Βελτίωση καθημερινά εντός και εκτός γηπέδου. Θα έρθει και η μεταγραφή στο εξωτερικό και οι ομάδες ανεβαίνουν μέσω των εθνικών και το ανάποδο».

-Τι αλλάξατε;

«Μόνος μου δεν άλλαξα τίποτα. Ολοι μαζί δουλεύουμε. Ειδικά πάνω στην κουλτούρα. Υπάρχει ταλέντο και θέληση. Η Εθνική είναι ομάδα. Για μένα όλες οι παίκτριες είναι το ίδιο. Πρέπει να τις αντιμετωπίζεις το ίδιο δίχως διακρίσεις. Ολοι είναι απαραίτητοι. Αυτό πρέπει να το εξηγείς όπως και κάθε άσκηση που κάνεις στην προπόνηση. Πολλές φορές οι παίκτες ρωτάνε γιατί κάνουμε τη μια άσκηση ή την άλλη. Τα γράφω όλα πριν την έναρξη. Πρέπει να ξέρουν και το πώς θα τους βγει μέσα στο γήπεδο, μέσα στον αγώνα. Χωρίς τη γνώση του παίκτη, τη δική του συμμετοχή, την ομαδικότητά του δεν μπορείς να έχεις αποτελέσματα. Δεν θέλω να έχω ρομπότ. Θέλω ανθρώπους. Ο ανθρώπινος παράγοντας καθορίζει τα πάντα. Χρειάζεται πάντα καλό κλίμα, καλύτερη επικοινωνία μέσα και έξω από το γήπεδο, πιο γρήγορη σκέψη και ανάπτυξη παιχνιδιού. Ολοι πιστέψαμε στην ομάδα και για αυτό ήρθε η επιτυχία. Πρέπει να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και την ομοσπονδία για τη βοήθειά τους. Ολοι μαζί είμαστε ένα. Δεν πιστεύω σε μυστικά. Μόνο στην αφοσίωση. Να ζεις για αυτό που κάνεις. Είμαι ιδιαίτερα κριτικός με τον ίδιο μου τον εαυτό πρώτα. Αυτό σε κάνει να βελτιώνεσαι. Ουδείς κατέχει την απόλυτη σοφία, την μαγική μέθοδο ή προπόνηση. Είναι πρώτα ο παράγοντας άνθρωπος. Ποτέ δεν έχεις τις ίδιες ακριβώς ομάδες και παίκτες. Πρέπει να μπορείς να διαχειρίζεσαι χαρακτήρες και να τους κάνεις ανταγωνιστικούς μέσα στο γήπεδο. Eίμαι πολύ σχολαστικός και δεν θα πάω για ύπνο μέχρι να αναλύσω κάθε λεπτομέρεια».

Τώρα πήγατε στην Πολωνία για την Πίλα. Η Εθνική Ελλάδας;

«Δεν αλλάζει κάτι. Συνεχίζουμε τη δουλειά. Εχουμε άλλα δυο ματς. Κανονικά οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και προπονήσεις. Η δουλειά δεν σταματά. Εχουμε δρόμο μπροστά μας. Για μένα δεν υπάρχουν όρια για αυτά τα κορίτσια. Με την καθημερινή δουλειά όλα γίνονται. Δεν βάζουμε όρια και προσδοκίες. Οι προσδοκίες σου βάζουν όρια. Ολοι έλεγαν ότι η Ουκρανία θα περάσει αήττητη και εμείς σκεφτόμασταν να ξεπεράσουμε το Μαυροβούνιο για την πρόκριση και τελικά δεν χάσαμε παιχνίδι. Κάθε φορά βλέπαμε ότι μπορούμε και ότι η Ελλάδα μπορεί. Για μένα είναι σημαντικό ότι υπάρχει η ψυχολογία της εθνικής. Δεν είναι υποχρέωση, αλλά τιμή. Τα κορίτσια έχουν καταφέρει πολλά. Είναι σπουδαίο η ομάδα να παίζει το ίδιο ακόμη κι όταν υπάρχουν απουσίες. Ακόμη πιο σημαντικό το να προσπαθούν όλοι να παίζουν ακόμη κι όταν υπάρχουν προβλήματα με τραυματισμούς. Ενωμένοι και με κοινό στόχο δεν φοβόμαστε κανέναν. Αυτό θα το κρατήσουμε. Κανένα παιχνίδι δεν είναι χαμένο πριν το παίξεις».

- Ενας «Κανάριο», από τη ζέστη της Τενερίφης στο κρύο της Πολωνίας; Στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερα. Δεν σας λείπει η «καλούφα» (στη διάλεκτο των Καναρίων Νήσων, η έντονη ζέστη με τη νησιώτικη υγρασία);

«Εχω συνηθίσει μετά από τόσα χρόνια στη Γερμανία. Στην αρχή είχα πρόβλημα, αλλά τώρα είμαι εντάξει. Ναι, η Ελλάδα μοιάζει σε πολλά με την Τενερίφη και τη Σάντα Κρουθ όπου μεγάλωσα. Υπέροχη χώρα και άνθρωποι. Σε όλους έχω να πω ευχαριστώ για όλα».

- Για το ελληνικό πρωτάθλημα γυναικών έχετε άποψη;

«Φέτος θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Θα το δείτε. Δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον Ολυμπιακό. Η Σαντορίνη θα είναι καλή. Και στη Pre League υπάρχει καλό επίπεδο και παίκτριες κλάσης. Η εθνική τους χρειάζεται όλους. Πρέπει να υπάρχει παντού ανταγωνισμός».

- Σε παλαιότερη συνέντευξή σας στην Ισπανία είχατε μιλήσεις για τις διαφορές με το γερμανικό βόλεϊ. Τι συμβαίνει εκεί;

«Στην πατρίδα μου το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των ομάδων εξαρτώνται οικονομικά από τις επιχορηγήσεις, τον δήμο και εξωτερικές βοήθειες. Στη Γερμανία όπου ήμουν για μια πενταετία ο σύλλογος δεν είχε καμία βοήθεια από την πόλη ούτε για τα ταξίδια ούτε για τίποτε άλλο. Στήριξη υπήρξε στις δομές με την παροχή γηπέδου, αλλά το κεφάλαιο κίνησης ερχόταν από τους σπόνσορες. Η αθλητική κουλτούρα στη Γερμανία είναι διαφορετική. Οι σπόνσορες είναι ενωμένοι με το κοινό και την αθλητική φιλοσοφία κι επενδύουν διαφορετικά. Οι διαφορές είναι τεράστιες όχι μόνο σε επίπεδο αγωνιστικό, αλλά και σε οργάνωση και προώθηση του σπορ. Σε ματς γυναικείου βόλεϊ, στην ομάδα όπου ήμουν, είχαμε μέσο όρο 2.000 κόσμου σε κάθε αγώνα και σχεδόν όλοι πλήρωναν εισιτήριο. Ολοι τα ματς της αγωνιστικής μεταδίδονται μέσω ιντερνετ με ξεχωριστή παραγωγή το καθένα».

Η συνέχεια στην Ελλάδα;

«Όλα είναι πολύ καλά με την ομάδα και την Ομοσπονδία. Μου αρέσει πολύ. Θέλουμε ο κόσμος να είναι κοντά στην ομάδα. Στο ίδιο το άθλημα. Στόχος είναι να διοργανώσουμε σεμινάρια, να έρθουν παιδιά να μάθουν και να ακούσουν. Να μάθουμε κι εμείς και να ακούσουμε. Σε τέτοιες εκδηλώσεις πάντα μαθαίνεις. Τόσο το τι πρέπει να κάνεις όσο και το τι να μην κάνεις μέσα κι έξω από το γήπεδο. Είναι θέμα κουλτούρας και επικοινωνίας. Το βόλεϊ είναι ένα υπέροχο άθλημα και δεν είναι τυχαία η αγάπη που του έχουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου».

Από την μέση του Ατλαντικού

Γεννημένος στις 18 Ιουνίου του 1977 στη Σάντα Κρουθ δε Τενερίφε ο Γκιγιέρμο Ερνάντεθ είναι ένας άνθρωπος γεννημένος για το βόλεϊ. Στη μέση σχεδόν του Ατλαντικού, εκεί όπου τη δεκαετία του ’90 δέσποσε η Τενερίφη του Ρεδόνδο και του Βαλντάνο (και ο ίδιος θυμάται ακόμη τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό το 1994). Εκεί όπου τώρα τα Κανάρια Νησιά είναι υπό τη μπασκετική κυριαρχία της Γκραν Κανάρια και της Ιμπεροστάρ Τενερίφε ο «Γκίγε» μεγάλωσε αθλητικά και είναι πια ένας άξιος πρεσβευτής του ισπανικού βόλεϊ. Η Ελλάδα πλέον του οφείλει πολλά. Ο ίδιος υπόσχεται ανάλογη συνέχεια: «Δουλειά, θέληση και υγεία να υπάρχουν και όλα γίνονται». Δεν έχει άδικο…

Διακρίσεις παντού

Ο Γκιγιέρμο Ναράνχο Ερνάντεθ όπως είναι το πλήρες του όνομα έπαιξε για χρόνια βόλεϊ στην Αρόνα Τενερίφε Σουρ με την οποία κόντραρε στα ίσια την Αλμερία, τη μεγάλη δύναμη της προηγούμενης δεκαετίας στην Ισπανίας. Ξεκίνησε την προπονητική και στην πίστα και την άμμο. Το 2012/13 προπόνησε την ισπανική εθνική γυναικών στο μπιτς βόλεϊ κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Την επόμενη ξεκίνησε στην ανδρική ομάδα της Στουτγάρδης, ενώ προπόνησε το κορυφαίο γερμανικό δίδυμο Μπόργκερ, Μπίτε στο μπιτς βόλεϊ ως το 2014. Παράλληλα ανέλαβε τη γυναικεία ομάδα της Στουτγάρδης Allianz MTV όπου έμεινε ως πρόπερσι. Κυπελλούχος Γερμανίας το 2015 και φιναλίστ στο πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά φιναλίστ και σε κύπελλο και σε πρωτάθλημα και πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ, πάντα με βοηθό τον Γιάννη Αθανασόπουλο με τον οποίο είναι και στην εθνική. Πέρυσι δοκίμασε στην ρουμανική Ταργκοβίστε (την απέκλεισε στο Τσάλεντζ Καπ ο Ολυμπιακός με 3-1 εκτός στη ρεβάνς παρά την ήττα με 3-2 στου Ρέντη). Φέτος παράλληλα με την εθνική Ελλάδας θα είναι σε μια από τις καλύτερες λίγκες του κόσμου, στην Πολωνία για την ιστορική γυναικεία ομάδα της Pila PTPS.


Πηγή: Του Γιώργου Μαζιά - Eφημερίδα Sporday 3 Σεπτεμβρίου 2018:

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ