1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1198
13-09-2013 13:04

Ρούσης: «Καλύτεροι από πέρυσι, χτίζουμε για το μέλλον»

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για την πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ελλάδα, στο γυναικείο βόλεϊ. Η σημερινή όμως οικονομική και όχι μόνο συγκυρία, φέρνει τον Παναθηναϊκό σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς δεν θυμίζει την ομάδα του παρελθόντος.

Ωστόσο ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Ρούσσης, πιστεύει στη δυναμική του συλλόγου και με τη βοήθεια της νέας διοίκησης, προσπαθεί να ξαναβάλει τους «Πράσινους» στον δρόμο των επιτυχιών.
Ένας δρόμος στρωμένος με αγκάθια όμως, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό, να μπορεί άμεσα να πρωταγωνιστήσει.

Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας Γιώργος Ρούσσης όμως βάζει τα θεμέλια για τον νέο Παναθηναϊκό, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει, τα δύο χρόνια μακριά από τους τίτλους, για αυτή την ομάδα, είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Ωστόσο το σύνθημα του Παναθηναϊκού είναι υπομονή και δουλειά και τα αποτελέσματα θα έρθουν…

Αναλυτικά τα όσα είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Ρούσσης, στον Γιάννη Μιχαλάκη και στο Volleynews.gr:

 

Πως πάει η προετοιμασία της ομάδας μέχρι τώρα;

«Η προετοιμασία πάει αρκετά καλά, το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν διάθεση τα παιδιά και είναι φυσιολογικό γιατί είναι νέα παιδιά, έχουμε κρατήσει αρκετά παιδιά από πέρυσι, επίσης έχουν έρθει νέα παιδιά τα οποία προσπαθούμε να εντάξουμε στο σύνολο, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια».

Σε ποια φάση της προετοιμασίας βρίσκεται τώρα η ομάδα;

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου συναντιούνται τα δυο πράγματα, φυσική κατάσταση και επαφή με τη μπάλα. Εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα με πολύ στίβο, μετά αμέσως γήπεδο, και μετά μέρα παρά μέρα, βάρη-γήπεδο η σκέτο γήπεδο. Για δύο εβδομάδες. Το μοντέλο προπόνησης με μόνο στίβο για πολύ καιρό και επαφή με τη μπάλα μετά, έχει ξεπεραστεί.  Οι ομάδες που το κάνουν πιστεύω, το κάνουν από ανάγκη. Ψάχνουν η δεν έχουν γήπεδο, για αυτό. Και πολλές ομάδες δεν κάνουν καν στίβο, για παράδειγμα στην Ιταλία υπάρχουν προγράμματα που δεν χρειάζεται καν να μπεις στίβο. Σίγουρα όμως χρειάζεται το τρέξιμο και ο στίβος.  Εμείς κάνουμε τώρα μπαίνοντας στην 4η εβδομάδα προπονήσεων, σχεδόν κάθε μέρα διπλές, πρωί-απόγευμα».

Έχει κλείσει το ρόστερ; Υπάρχει περίπτωση άλλης προσθήκης;

«Έχει κλείσει το ρόστερ. Αυτή τι στιγμή υπάρχουν κάποιες κοπέλες οι οποίες είναι τραυματισμένες, σιγά σιγά θα είμαστε όλοι μαζί, προς το παρόν έχει κλείσει. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα όμως. Δεν συμμετέχουν ακόμα στο 100%, η Τσίμα και η Μπίσκου».

Ποιος είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού φέτος;

«Ο Παναθηναϊκός στοχεύει φέτος καταρχάς, να μην παρουσιάσει την εικόνα που παρουσίασε πέρυσι, να είναι πιο ανταγωνιστικός καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, στοχεύει στο να φτιάξει μια ομάδα, με βασικό κορμό Ελληνίδων αθλητριών, οι οποίες θα μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους το όνομα της ομάδας, και εν συνεχεία με κάποιες προσθήκες στο μέλλον να κάνει πρωταθλητισμό. Αλλά υπάρχει και η «παγίδα» σε αυτό το πράγμα, όταν είσαι Παναθηναϊκός, γιατί δεν μπορείς να πεις ότι αφήνεις παιχνίδια, όλα τα παιχνίδια τα χτυπάς. Εγώ όταν λέω ότι η ομάδα στοχεύει στο να είναι καλύτερη από πέρυσι, εννοώ, σε επίπεδο βόλεϊ, και σε επίπεδο ομάδας».

Σε επίπεδο ακαδημιών, ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται;

«Ο Παναθηναϊκός έχει πάρα πολλά χρόνια να βγάλει μια παίκτρια από τα σπλάχνα του, ακόμα και πέρυσι οι πιο πολλές παίκτριες ήτανε μετεγγραφές. Φέτος προσπαθούμε να αλλάξει αυτό, οι ακαδημίες είναι προσανατολισμένες στο να βγάλουν κάποιες αθλήτριες που θα βοηθήσουν την ομάδα μακροπρόθεσμα, η ομάδα έχει 2-3 αθλήτριες οι οποίες πέρυσι πρωταγωνίστησαν στις Εθνικές Κορασίδων και Νεανίδων και προέρχονται από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού, προπονούνται με την γυναικεία ομάδα και θέλουμε αυτό το πράγμα σιγά σιγά στο μέλλον να το εξελίξουμε».

Είναι μονόδρομος ή ανάγκη αυτή η στροφή προς τις ακαδημίες και τις νέες αθλήτριες;

«Είναι συνδυασμός πραγμάτων. Ποτέ κάποιος σύλλογος, όποιο και να είναι το όνομά του στην Ελλάδα, ποτέ δεν κοίταγε τις μικρές ηλικίες. Κακά τα ψέματα. Έστω και από ανάγκη, είναι καλό που γίνεται. Εγώ το βλέπω θετικά. Ας πάρουμε τη θετική πλευρά, ανεξάρτητα του πραγματικού λόγου που γίνεται αυτό το πράγμα. Έχουμε πολύ δρόμο σε αυτό το πράγμα. Αυτό που έγινε πέρυσι στον Παναθηναϊκό, ήταν πολύ βίαιο. Από κει που έχεις ομάδα που χτυπάει πρωταθλήματα και τα παίρνει, την άλλη παίζεις με μικρά κορίτσια. Πρόκειται για ανώμαλη προσαρμογή. Πάρε παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ αξιόλογη η προσπάθεια που γίνεται αλλά βλέπεις πόσο δύσκολη είναι η προσαρμογή. Η ανανέωση που γινόταν πάντα στην ομάδα μας, γινόταν πάντα με γνώμονα την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

Πήρατε τις αθλήτριες που θέλατε; Ο σχεδιασμός που είχατε στο μυαλό σας εφαρμόστηκε στο ακέραιο;

«Αναλογικά πάντα με το μπάτζετ που είχαμε στη διάθεσή μας, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τις παίκτριες που καταφέραμε να πάρουμε. Οπότε μπορώ να πω πως πήραμε αυτές που θέλαμε να πάρουμε».

Υπάρχει κάποιο πλάνο σε συνεργασία με τη διοίκηση, στο να πάρει ο Παναθηναϊκός ταλαντούχες αθλήτριες που παίζουν σε άλλες ομάδες, με σκοπό το χτίσιμο της ομάδας στο μέλλον;

«Αυτό εκτός του ότι χρειάζεται χρήματα, πρέπει να έχεις και κάποιες ισορροπίες σαν ομάδα. Λες ότι θα έχεις για παράδειγμα μια ομάδα με χαμηλό  μέσο όρο ηλικίας, αλλά η φράση κλειδί, είναι ο «χαμηλός μέσος όρος».  Δεν σημαίνει πως θα είναι όλες μικρές. Δεν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις πχ την Εθνική κορασίδων ολόκληρη και δεν θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα. Σε μία ομάδα χρειάζεσαι και μικρές αλλά και πιο έμπειρες αθλήτριες. Για να μπορεί να δέσει πιο καλά όλο αυτό το σύνολο».

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της Ξανθής Μυλωνά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού;

«Η Ξανθή είναι μια παίκτρια που συνδέει το παρελθόν με το παρόν του Παναθηναϊκού. Είναι σημαία για τον σύλλογο. Έχει βάλει προτεραιότητα την οικογένειά της που είναι απολύτως αποδεκτό και λογικό. Πέρυσι ήταν πολύ σημαντική η προσφορά της ειδικά στην πορεία της ομάδας στον 2ο γύρο. Και είναι αυτό που λέγαμε πριν, δεν μπορείς να βουτάς στα βαθιά και ιδιαίτερα σε μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, μόνο με νεαρές αθλήτριες. Φέτος είναι στο ρόστερ και η απόφαση είναι αποκλειστικά δική της».

Πως διαχειρίζεστε το γεγονός πως κουβαλάτε την πιο βαριά φανέλα της Ελλάδας, στο γυναικείο βόλεϊ;

«Η φανέλα είναι βαριά. Αλλά υπάρχει και μια διοίκηση, που τα πόδια της πατάνε στη γη. Γνωρίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας, ξέρουν και τι θέλουν να φτιάξουν στο μέλλον. Και θέλουν να «φτιάξουν» αθλήτριες και άτομα που να υποστηρίξουν το όνομα του Παναθηναϊκού. Η κάθε ομάδα έχει την δική της ταυτότητα».

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αναλάβεις πέρυσι την ομάδα σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της και παράλληλα τι ήταν αυτό που σε έκανε να ανανεώσεις και να συνεχίσεις;

«Οι ευκαιρίες να δουλέψεις για τέτοιες ομάδες, είναι σπάνιες. Ο Παναθηναϊκός, σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται, είναι ένας προορισμός που δεν μπορείς να πεις όχι. Με οδήγησε αυτό και επίσης το ότι ήθελα κάποια στιγμή να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε αυτό το επίπεδο. Τα αποτελέσματα ήρθαν, τελείωσε η χρονιά και τώρα βλέπουμε την επόμενη σεζόν, διαφορετικά».

Είχατε δηλώσει όταν ήρθατε στον Παναθηναϊκό, πως πιστεύατε ακράδαντα πως η ομάδα πέρυσι θα σωθεί, όντας στην 10η θέση της βαθμολογίας; Το εννοούσατε και το πιστεύατε πραγματικά;

«Ναι το πίστευα. Έβλεπα από την ομάδα κάποια πράγματα τα οποία δεν τα είχε βγάλει στο γήπεδο, ήξερα τη δυναμική του συλλόγου, είχα πίστη και στον εαυτό μου. Ήταν κάτι που το πίστευα πραγματικά. Άμα δεν το πίστευα δεν θα ερχόμουν».

Τι χρειάζεται για να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή;

«Αυτή τη στιγμή τα χρήματα δεν υπάρχουν για να γυρίσει η ομάδα άμεσα στα παλιά. Υπάρχει όμως ένα πλάνο, το οποίο σιγά σιγά εφαρμόζεται, το να παίρνεις αθλήτριες και να τις φτιάχνεις και κάποια στιγμή να φτάσεις στην κορυφή. Ο Παναθηναϊκός είναι ήδη δύο χρόνια χωρίς τίτλο, που είναι πάρα πολύ για την ομάδα, αυτό το χρονικό διάστημα».

Ποιο θα είναι το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού φέτος και ποια η αδυναμία του;

«Τα πλεονεκτήματα του είναι ότι η ομάδα από μόνη της έχει μια δυναμική, κάτι που το έδειξε και πέρυσι, επίσης το ότι η ομάδα αποτελείται από φιλόδοξες αθλήτριες οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα με την διάθεσή τους, ενώ μειονέκτημα είναι το γεγονός πως η ομάδα δεν έχει ακόμα την κατάλληλη εμπειρία, για να προχωρήσει. Αυτό το πράγμα πρέπει να το κερδίσεις. Η ομάδα αποτελείται από καλές και ταλαντούχες αθλήτριες, αλλά οι οποίες δεν είναι ακόμα πρωταθλήτριες».

Ένα σχόλιο για την κλήρωση και το πρόγραμμα της ομάδας;

«Υπάρχουν χρονιές που έχω πει ότι έχουμε καλό πρόγραμμα αλλά είχαμε ατυχίες και βγήκε τούμπα, η άλλες χρονιές που θεωρητικά είχαμε δύσκολο πρόγραμμα και κάναμε κάποια υπέρβαση και μας βγήκε σε καλό. Εξαρτάται από το πόσο έτοιμος θα παρουσιαστείς από την 1η αγωνιστική. Το πρόγραμμά μας δεν μπορείς να το πεις εύκολο, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Η πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζω εγώ είναι το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε πολλά ταξίδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης ρόλο παίζει το γεγονός το πόσο έτοιμες θα είναι και οι άλλες ομάδες. Φέτος το πρωτάθλημα δείχνει πως θα είναι ισορροπημένο. Πέρα από Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Βριλήσσια, όλες οι ομάδες φαίνονται πως δεν έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Το πρωτάθλημα θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από πέρυσι. Και το κομμάτι της κορυφής φαίνεται ότι θα είναι πιο ανταγωνιστικό φέτος, και των υπολοίπων αλλά και της ουράς. Θεωρώ πως το πρωτάθλημα θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών».

Υπάρχει κάποιο άγχος για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με πολύ δύσκολα ματς τις πρώτες 6 αγωνιστικές; Ένα ενδεχόμενο μιας κακής αρχής θα επηρεάσει την ομάδα αρνητικά;

«Δεν θα το έλεγα άγχος. Αγωνία περισσότερο. Το μυστικό είναι να τα βλέπεις ένα-ένα. Όλα τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις ένα-ένα. Κάθε αντίπαλος, κάθε αγωνιστική είναι ένα διαφορετικό πράγμα. Άμα τα βλέπεις όλα μαζί, πνίγεσαι. Συνολικά τα βλέπεις όταν τελειώνει το πρωτάθλημα και κοιτάς αν είσαι μέσα στους στόχους σου κλπ».

Τι συζητήσατε στη συνάντηση των προπονητών με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, κ. Καλμαζίδη;

«Ο κ.Καλμαζίδης μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα για το πώς θα μπορεί η Εθνική ομάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική σε συνδυασμό πάντα με την βελτίωση του επιπέδου του βόλεϊ. Τέτοιες συζητήσεις είναι πάντοτε χρήσιμες, και ειπώθηκαν ειλικρινείς κουβέντες και πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε, γιατί υπάρχει μια μεγάλη πτώση στο επίπεδο του γυναικείου βόλεϊ. Είναι λιγότερες οι αθλήτριες που ξεχωρίζουν και φτάνουν στην Εθνική ομάδα, με αποτέλεσμα η Εθνική να μην είναι τόσο καλή όσο στο παρελθόν, και πρέπει να αλλάξει αυτό. Πάντοτε για μένα πάνω από όλα είναι η Εθνική. Είναι προτεραιότητα. Εγώ θα κάνω ότι μπορώ να βοηθήσω, γιατί όσο ανεβαίνει η Εθνική ανεβαίνει και το δικό μας επίπεδο, στις ομάδες».

Ποια η γνώμη σας για την Εθνική Γυναικών;

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς δουλειά. Υπάρχει η δικαιολογία των οικονομικών προβλημάτων ακόμα και για τις ομάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ μεγάλα τα διαστήματα που οι αθλήτριες έμεναν άπραγες, δεν έκαναν τίποτα. Δεν πρέπει να υπάρχουν τόσο μεγάλα κενά στις αθλήτριες, και να υπάρχουν πιο πολλές επαφές των αθλητριών με τις Εθνικές ομάδες, όχι μόνο τις παραμονές των αγώνων».

Ένα σχόλιο για τη νέα διοίκηση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού;

«Είναι μια νέα κατάσταση για τον Παναθηναϊκό, η ομάδα άλλαξε χέρια και κατά τη γνώμη μου ήταν η μοναδική λύση που θα μπορούσε να κάνει βιώσιμο τον Ερασιτέχνη, είναι μια καλή προσπάθεια, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί και ο κόσμος και εμείς σε αυτά τα νέα δεδομένα. Δεν υπάρχουν τα λεφτά που υπήρχαν. Είναι μια προσπάθεια πιο υγιής για μένα, η οποία θα αποδώσει καρπούς σιγά-σιγά».

Είναι δίπλα στην ομάδα η διοίκηση;

«Φυσικά. Η διοίκηση είναι πολύ κοντά στην ομάδα, ότι έχουμε ζητήσει έχει γίνει και πάντα υπάρχει κάποιος άνθρωπος που λύνει τα προβλήματά μας, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Ασχολούμαστε μόνο με το βόλεϊ. Και αυτό θα σου πουν όλοι από όλα τα αθλήματα του ερασιτέχνη, αν τους ρωτήσεις».

Ένα μήνυμα για τον κόσμο;

«Ο κόσμος φάνηκε ότι αγαπάει την ομάδα, ειδικά πέρυσι που δεν διεκδικούσε κανένα τίτλο, μετά από πολλά χρόνια, ήταν κοντά στην ομάδα και της έδωσε την ώθηση που χρειάστηκε για να σωθεί, το ίδιο περιμένουμε και φέτος. Είναι απαραίτητη η βοήθεια του κόσμου ώστε να φτάσει η ομάδα στους στόχους που έχει, και τον ευχαριστούμε ειδικά για αυτό που έκανε πέρυσι».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

1 σχόλιο

  • Comment Link amaral Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 19:15 posted by amaral

    Ρούση σε στηρίζουμε όσο δεν πάει γιατί έχεις γνώσεις του αθλήματος και φυσικά είσαι Παναθηναϊκός οπαδός πρώτα από όλα . Διαρκείας του τμήματος στα 30 ευρώ παιδιά το ποσό είναι πολύ προσιτό . Ο στόχος της τετράδας ( πλεϋ οφ ) είναι πολύ εφικτός και 2 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα έχει όλα τα φόντα να επιστρέψει εκεί που ανήκει .. Στην κορυφή και μόνο .

    Στήριξη .-

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.