1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
06-05-2021 12:57

Έφθασε στην Τιφλίδα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Αποστολή Ε.Ο.ΠΕ., Ηλίας Παπαϊωάννου

Mε στόχο την 14η και 2η συνεχόμενη πρόκριση της ιστορίας της σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η Εθνική ανδρών βόλεϊ, βρίσκεται εδώ lαι λίγες ώρες στην Γεωργία, όπου από τα χθες τα μεσάνυχτα κατέλυσε σε ξενοδοχείο της Τιφλίδας. 

Το πρωί της Πέμπτης (12.00) η ομάδα μας θα υποβληθεί εκ νέου σε τεστ COVID-19, ενώ το απόγευμα στις 15.45 θα προπονηθεί για πρώτη φορά στο «New Tbilissi Arena». Αυτό είναι το αθλητικό κέντρο, που από 7-9 Μάϊου θα φιλοξενήσει τον α’ προκριματικό γύρο του F’ ομίλου του Euro 2021, με τη συμμετοχή της Εθνικής μας της Γεωργίας, του Μαυροβουνίου και του Αζερμπαϊτζάν.

Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αφού ολοκλήρωσε στο Βραχάτι με επιτυχία την προετοιμασία της υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή, Δημήτρη Ανδρεόπουλου και των συνεργατών του και αφού υποβλήθηκε στα απαραίτητα μοριακά τεστ Covid-19, αναχώρησε στις 09.40 της Τετάρτης από το αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος» με προορισμό την Τιφλίδα.

Μαζί με την ομάδα του ομοσπονδιακού μας τεχνικού, Δημήτρη Ανδρεόπουλου πέταξε με προορισμό το Αζερμπαϊτζάν και η Εθνική Γυναικών της Ρυθμικής Γυμναστικής (ατομικό & ανσάμπλ) που θα κυνηγήσει τη διάκριση για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού.

Μάλιστα οι δύο ομάδες κατά την αναμονή τους στο αεροδρόμιο, αντάλλαξαν ευχές για καλή επιτυχία, ενώ μέλος της αποστολής της Ρυθμικής, που γνώριζε τον πρώην άσο του Μίλωνα, Σπύρο Χάκα, ρώταγε να μάθει για τον νεαρό Έλληνα διεθνή, που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης των ΗΠΑ.
Πρώτος σταθμός της «γαλανόλευκης»  αποστολής, της οποίας ηγείται ο team manager και θρύλος του ελληνικού βόλεϊ, Μάριος Γκιούρδας,  ήταν η Τουρκία, όπου  η ομάδα μας αφίχθη λίγο μετά τις 11.00  και στο πλαίσιο της ανταπόκρισης των πτήσεων για Τιφλίδα, παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για περίπου 10 ώρες. Εκεί διασκορπισμένα  τα μέλη της ελληνικής αποστολής, «σκότωσαν» τις ώρες τους, με περίπατους, shopping therapy, μολονότι οι τιμές ήταν σχεδόν διπλάσιες από την ελληνική αγορά, καφέδες, σνακ, κουβεντούλα και φυσικά σερφάρισμα- chat στο κινητό.

Όταν ο coach Ανδρεόπουλος συνάντησε τον Τσάτσιτς

Kάποια στιγμή στο εντυπωσιακό νέο αεροδρόμιο της Τουρκίας κατέφθασε και η αποστολή του Μαυροβουνίου, που θα ταξίδευε και εκείνη μαζί με τη δική μας για την Γεωργία.

Μάλιστα ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας κα του Παναθηναϊκού, κ.  Ανδρεόπουλος συναντήθηκε με τον μέχρι χθες αθλητή του στο «τριφύλλι», Βόγιν Τσάτσιτς, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη εγκάρδια συνομιλία. Αντίστοιχες συνομιλίες είχαν ο συνεργάτης του κ. Ανδρεόπουλου, Παύλος Καραμαρούδης, ο κ. Γκιούρδας αλλά και οι διεθνείς μας με τα μέλη της αποστολής του Μαυροβουνίου, πολλά εκ των οποίων τους είναι γνωστά, από την παλιότερη θητεία τους στα ελληνικά γήπεδα.

Λίγο πριν τις 21.00 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πέταξε για την Τιφλίδα, όπου μετά από τη σχετική ταλαιπωρία και κόπωση, κατέφθασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, (σ.σ Σακαρτβέλο όπως ονομάζουν την χώρα οι Γεωργιανοί), όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 11 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί πως η τοπική ώρα είναι +1 από την ώρα Ελλάδας.

Η ελληνική ομάδα φόρτωσε τις αποσκευές της στο πούλμαν που την περίμενε έξω από το αεροδρόμιο και μετά από περίπου 40 λεπτά, έφτασε οδικώς στο ξενοδοχείο Horizont, όπου θα διαμείνει το διάστημα της παρουσίας της στην Γεωργία. Οι αποστολές των ομάδων της διοργάνωσης, μένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Μία πανέμορφη πόλη στην σκιά του Καυκάσου

Από τις πρώτες λιγοστές εντυπώσεις, μέσα στη νύχτα, η Τιφλίδα η Τμπίλισι, που σημαίνει  «θερμές πηγές» (σ.σ πήρε το όνομά της από τις φημισμένες θειούχες ιαματικές πηγές της), αν και άδεια λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό, είναι μια όμορφη πόλη, με ευρασιατικό χρώμα, που σε προκαλεί να την περπατήσεις από άκρη σε άκρη.

Πλημμυρισμένη στο πράσινο, διάσπαρτη από μεγάλα δέντρα, όπως πλατάνια κά,  επιβλητικά μνημεία, που δεσπόζουν σε πολλά σημεία της πόλης, φαρδιές και μεγάλες λεωφόροι, όμορφες εκκλησίες, εμπορικά κέντρα, μεγάλα καταστήματα, πολλά βενζινάδικα και κάποια πολυτελή αυτοκίνητα, καφέ, μπυραρίες, ήταν οι πρώτες εικόνες των δρόμων της πόλης,  που αντίκρυσαν μέσα από το πούλμαν τα μέλη της Εθνικής ομάδας.

Ο ποταμός Mtkvari που διασχίζει την πόλη, δίνει έναν πιο ρομαντικό τόνο, ενώ θα λεγε κανείς πως η πρωτεύουσα της Γεωργίας δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης.

Έντονο πάντως στην διαδρομή ήταν  το κοντράστ των παραδοσιακών σπιτιών,  μονοκατοικίες η πολυκατοικίες, στις φτωχικές γειτονιές , απομεινάρια από τις εποχές της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ, στη θέα κάποιων υπερσύγχρονων κτιρίων, σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως η εντυπωσιακή «Γέφυρα της Ειρήνης», το κτίριο της Πινακοθήκης, αλλά και το σχεδόν… φουτουριστκό Αστυνομικό Μέγαρο, μια πολύ πιο μοντέρνα εκδοχή της δικής μας ΓΑΔΑ, σε ένα εντυπωσιακό σχήμα, όλο από γυαλί , που μέσα στο σκοτάδι, φωτιζόμενο είναι άκρως εντυπωσιακό.

Αργία σήμερα στη Γεωργία


Σήμερα στη Γεωργία είναι αργία, καθώς η Παρασκευή 6 Μαϊού, είναι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μία από τις Εθνικές Εορτές. Η σημερινή μέρα αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο της χώρας, οπότε όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά, πλην των καφέ και των ρεστοράν, τα οποία λόγω της πανδημίας, θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 20.00. Χθες πάντως τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα του Καυκάσου ανέρχονταν στα 2.171.

Γ. Πετρέας: «Όλοι οι αντίπαλοί μας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής»

Αισιόδοξος τις πρώτες του δηλώσεις για την νέα προσπάθεια πρόκρισης που ξεκινάει από αύριο στην Γεωργία, φάνηκε στις δηλώσεις του ο αρχηγός της Εθνικής Γιώργος Πετρέας, που έχρισε ως φαβορί την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Παράλληλα όμως ο Καλαματιανός κεντρικός χτύπησε… καμπανάκι και για τους άλλους δύο αντιπάλους μας.

«Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε με τα παιδιά στο Πανευρωπαϊκό του 2019, αλλά το κλίμα στην ομάδα είναι σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα! Από χθες ξεκίνησε το ταξίδι μας για δύο πολύ δυνατά τουρνουά, όπου για άλλη μια φορά απώτερος σκοπός της Εθνικής μας, είναι η πρόκριση στα τελικά του Πανευρωπαϊκού. Βάση του ονόματος, θεωρώ ότι βασικός μας αντίπαλος για την πρόκριση θα είναι το Μαυροβούνιο, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι και το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος, που θέλει προσοχή.

Σίγουρα ασθενέστερη θεωρητικά ομάδα είναι η Γεωργία, αλλά επαναλαμβάνω ότι όταν πρόκειται για αγώνες αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, θα πρέπει να μην εφησυχάζουμε καθόλου, να είμαστε συγκεντρωμένοι, αφού κάθε νίκη, κάθε σετ, κάθε πόντος, μπορεί να σε φέρουν πιο κοντά ή να σε απομακρύνουν από τον τελικό σου στόχο» τόνισε με νόημα ο δίμετρος 34χρονος πρώην διεθνής μπλοκέρ της γαλλικής Πουατιέ.

Η 14άδα της Εθνικής

Πασαδόροι: Κωνσταντίνος Στιβαχτής, Σταύρος Κασαμπαλής.
Ακραίοι: Ραφαήλ Κουμεντάκης, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Αθανάσιος Πρωτοψάλτης, Φροίξος Κωτσάκης, Αλέξανδρος Ράπτης.
Κεντρικοί: Γεώργιος Πετρέας, Θεόδωρος Βουλκίδης, Νικόλαος Παπαγγελόπουλος.
Διαγώνιοι: Νικόλαος Ζουπάνι, Νικόλαος Μήλης.
Λίμπερο: Μενέλαος Κοκκινάκης, Δημήτριος Ζήσης.

Την αποστολή συμπληρώνουν ο Ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ανδρεόπουλος, ο άμεσος συνεργάτης του Παύλος Καραμαρούδης, ο τιμ μάνατζερ Μάριος Γκιούρδας, ο στατιστικολόγος Γιώργος Σομπόνης, ο φυσιοθεραπευτής Δημήτρης Νεόφυτος, ο γυμναστής Λάμπρος Δάνας, o φροντιστής Ζαννής Ρούσσος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Παπαϊωάννου.

Αντίπαλοι της Εθνικής μας στον 6ο όμιλο είναι η Γεωργία, το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν. Το πρώτο τουρνουά θα γίνει στην πόλη Τιφλίδα στη Γεωργία το διάστημα 7-9 Μαΐου και το δεύτερο στη πόλη Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου από 14 έως 16 Μαΐου.

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών το 2021 θα διεξαχθεί σε 4 χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Φινλανδία, Εσθονία). Ήδη την πρόκριση έχουν εξασφαλίσει οι διοργανώτριες χώρες και η τελική οκτάδα του ευρωβόλεϊ του 2019 (Σερβία, Σλοβενία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Ουκρανία, Γερμανία, Λευκορωσία).

Στους άνδρες προκρίνονται οι επτά πρώτοι και οι πέντε καλύτεροι δεύτεροι.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις από τους επτά προκριματικούς ομίλους. Ως πρώτοι από τον Β', Γ' και Δ' όμιλο προκρίθηκαν η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Λετονία αντίστοιχα. Δεύτεροι τερμάτισαν η Αυστρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ισπανία αντίστοιχα και θα περιμένουν την ολοκλήρωση όλων των προκριματικών ομίλων για να μάθουν αν πήραν το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα του πρώτου τουρνουά στη Γεωργία (Τιφλίδα)

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

14.30: Αζερμπαϊτζάν - Μαυροβούνιο
17.30: Γεωργία - Ελλάδα

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

14.30: Μαυροβούνιο - Ελλάδα
17.30: Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

14.30: Ελλάδα - Αζερμπαϊτζάν
17.30: Μαυροβούνιο - Γεωργία

Το πρόγραμμα του δεύτερου τουρνουά στο Μαυροβούνιο (Ποντγκόριτσα)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

18.00: Γεωργία - Ελλάδα
21.00: Μαυροβούνιο - Αζερμπαϊτζάν

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

18.00: Ελλάδα - Αζερμπαϊτζάν
21.00: Γεωργία - Μαυροβούνιο

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

18.00: Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία
21.00: Ελλάδα - Μαυροβούνιο

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.