Εκτυπώστε τη σελίδα
08-12-2020 21:21

Αίτημα ακρόασης της Ε.Σ.Α.Π. και της Ε.Ο.ΠΕ. στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για επανέναρξη των πρωταθλημάτων

Φως στο αδιέξοδο που είχε προκύψει με την διακοπή της Volley League Ανδρών και Γυναικών φαίνεται να βγήκε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα η Ε.Σ.Α.Π. με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά και την επιτροπή εμπειρογνωμένων του Υπουργείου Υγείας, παρουσία του προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργου Καραμπέτσου.

Ο λοιμωξιολόγος δρ. Αθανάσιος Τσαγκρής και ο ορθοπεδικός δρ. Οδυσσέας Παξινός που ανήκουν στις επιτροπές υγείας του Υπουργείου Υγείας και της Γ.Γ.Α. φάνηκαν θετικοί στα αιτήματα της Ε.Σ.Α.Π. και της Ε.Ο.ΠΕ. και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το βόλεϊ στην ακρόαση που αναμένεται να ζητήσουν η Λίγκα και η Ομοσπονδία με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των σωματείων στις προπονήσεις.

Η ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.Π.:

Μετά από τηλεδιάσκεψη του προέδρου της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου, των εκπροσώπων των 8 ΤΑΑ που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Volley League ανδρών,

του προέδρου της ΕΟΠΕ Γιώργου Καραμπέτσου, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, του καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής εμπειρογνωμένων του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιου Τσαγκρή, του ορθοπεδικού μέλους της Υγεινομικής Επιτροπής της ΓΓΑ Οδυσσέα Παξινού, του προέδρου του ΠΑΣΑΠ Παναγιώτη Πελεκούδα και του ΓΓ του ΠΑΣΑΠ Ηλία Λάππα τέθηκε το ζήτημα των καταστροφικών επιπτώσεων της παρατεταμένης καραντίνας στο επαγγελματικό βόλεϊ ανδρών αλλά και της Volley League γυναικών.

Αποφασίστηκε η ΕΣΑΠ να διατυπώσει νέο αίτημα προς τον Γενικό Γραμμτέα του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, την Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων του ΕΟΔΥ και φυσικά την ΓΓΑ για την επανέναρξη των προπονήσων των ομάδων της Volley League ανδρών με σκοπό την προετοιμασία των ομάδων μέχρι και την επανεκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου.

Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς κατανόησε τα επιχειρήματα της ΕΣΑΠ και των ΤΑΑ και δεσμεύτηκε να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθεί στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας και στην Επιτροπή λοιμοξιωλόγων του ΕΟΔΥ το αίτημα της ΕΣΑΠ για την ενανέναρξη των προπονήσεων των ομάδων της Volley League ανδρών καθώς όπως τόνισε έχουν κατατεθεί από καιρό και είναι στη διάθεση του τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Θετική τοποθέτηση έναντι του αιτήματος της ΕΣΑΠ και της ΕΟΠΕ είχαν επίσης οι γιατροί Αθανάσιος Τσαγκρής, Οδυσσέας Παξινός και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν από την πλευρά τους το αίτημα της ΕΣΑΠ.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε με την πρωτοβουλία της ΕΣΑΠ και συμφωνήθηκε μέχρι αύριο το μεσημέρι (9/12/2020) να κατατεθεί η πρόταση της ΕΣΑΠ για την Volley League ανδρών και αντίστοιχη πρόταση της ΕΟΠΕ για την Volley League γυναικών.

Τόσο οι πρόεδροι της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ, όσο και εκπρόσωποι των αθλητών / αθλητριών ανέλυσαν το τεράστιο αγωνιστικό, οικονομικό και υπαρξιακό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό βόλεϊ από την συνεχιζόμενη καραντίνα, τον εγκλεισμό των αθλητών και αθλητριών αλλά και τις καταστροφικές επιπτώσεις για τις Εθνικές ομάδες αλλά και την βιωσιμότητα των συλλόγων.

Ανέλυσαν τις πρωτοβουλίες που έλαβαν καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης, υπενθύμισαν πως η Volley League ανδρών ήταν το μοναδικό πρωτάθλημα που κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σεζόν 2019-20 και εκφράστηκε το παράπονο για το γεγονός πως ως επαγγελματική λίγκα δεν συμπεριλήφθηκε στο ίδιο καθεστώς μαζί με τη Σούπερ Λιγκ και τη Μπάσκετ Λιγκ.

«Αντιλαμβανόμαστε την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα, αλλά θέλουμε να πείσουμε τους πάντες και ειδικά την επιστημονική κοινότητα πως το άνοιγμα των προπονήσεων μέσα σε αποστειρωμένο και ασφαλές περιβάλλον θα είναι απολύτως ασφαλές εγχείρημα που θα κρατήσει ζωντανό ένα ολόκληρο άθλημα. Εχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τις λίγκες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, όμως, αντί να είμαστε στο γήπεδο με όλα τα πρωτοκολλα και όλους τους περιορισμούς είμαστε κλεισμένοι σπίτι μας χωρίς να έχουμε λόγο ύπαρξης και να οδηγούμαστε στην καταστροφή. Η άδεια για προπονήσεις με όλα τα πρωτόκολλα θα δώσει ελπίδα σε ένα ολόκληρο άθλημα αλλά και σφιγμό προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει μέσα στις δύσκολες ώρες της πανδημίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος.

Η ανακοίνωση της Ε.Ο.ΠΕ.:

Μετά από τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Ε.Σ.Α.Π. Παντελή Ταρνατόρου, των εκπροσώπων των 8 Τ.Α.Α. που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Volley League ανδρών, του προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργου Καραμπέτσου, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, του καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιου Τσαγκρή, του ορθοπεδικού μέλους της Υγειονομικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. Οδυσσέα Παξινού, του προέδρου του Π.Α.Σ.Α.Π. Παναγιώτη Πελεκούδα και του Γ.Γ. του Π.Α.Σ.Α.Π. Ηλία Λάππα τέθηκε το ζήτημα των καταστροφικών επιπτώσεων της παρατεταμένης καραντίνας στο επαγγελματικό βόλεϊ ανδρών αλλά και της Volley League γυναικών.

Αποφασίστηκε εκτός από την Ε.Σ.Α.Π. να διατυπώσει και η Ε.Ο.ΠΕ. αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Ε.Ο.Δ.Υ. και φυσικά την Γ.Γ.Α. για την επανέναρξη των προπονήσεων των ομάδων της Volley League γυναικών με σκοπό την προετοιμασία των ομάδων μέχρι και την επανεκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου.

Ο Γ.Γ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς κατανόησε τα επιχειρήματα της Ε.Ο.ΠΕ. και της Ε.Σ.Α.Π. και δεσμεύτηκε να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθεί στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας και στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων του Ε.Ο.Δ.Υ. το αίτημα τόσο της Ε.Ο.ΠΕ. όσο και της Ε.Σ.Α.Π. για την επανέναρξη των προπονήσεων των ομάδων της Volley League γυναικών. Τόνισε μάλιστα πως έχει στη διάθεση του τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν κατατεθεί από καιρό από την Ε.Ο.ΠΕ..

Θετική τοποθέτηση έναντι του αιτήματος της Ε.Σ.Α.Π. και της Ε.Ο.ΠΕ. είχαν επίσης οι γιατροί Αθανάσιος Τσαγκρής, Οδυσσέας Παξινός και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν από την πλευρά τους τα αιτήματα των δύο κορυφαίων πρωταθλημάτων του ελληνικού βόλεϊ.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε με την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Α.Π. και συμφωνήθηκε μέχρι αύριο το μεσημέρι (9/12/2020) να κατατεθεί η πρόταση της Ε.Σ.Α.Π. για την Volley League ανδρών και της Ε.Ο.ΠΕ. για την Volley League γυναικών.

Τόσο οι πρόεδροι της Ε.Ο.ΠΕ. και της Ε.Σ.Α.Π., όσο και εκπρόσωποι των αθλητών / αθλητριών ανέλυσαν το τεράστιο αγωνιστικό, οικονομικό και υπαρξιακό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό βόλεϊ από την συνεχιζόμενη καραντίνα, τον εγκλεισμό των αθλητών και αθλητριών αλλά και τις καταστροφικές επιπτώσεις για τις Εθνικές ομάδες αλλά και την βιωσιμότητα των συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Καραμπέτσος είπε: «Αποδεικνύουμε πως το βόλεϊ είναι ενωμένο και παλεύει συντεταγμένα και οργανωμένα για να πείσει την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα όχι μόνο για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης καραντίνας σε αθλητές και αθλήτριες αλλά και διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα ολόκληρο άθλημα. Κινδυνεύουμε να διαλύσουμε συλλόγους και την γενιά των ελίτ αθλητών και αθλητριών που στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδες. Καταφέραμε ως ελληνική ομοσπονδία να πείσουμε όλο το ευρωπαϊκό βόλεϊ ώστε να μεταφέρουμε τα προκριματικά των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων για το Μάιο και κινδυνεύουμε να καταστραφούμε επειδή ακόμα δεν έχουμε πείσει την επιστημονική μας κοινότητα για τα δίκαια αιτήματα μας. Μαζί με τους στρατηγούς της αθλητικής ηγεσίας που είναι ο υφυπουργός αθλητισμού και ο Γ.Γ.Α. και την επιστημονική κοινότητα θα προχωρήσουμε μαζί. Με συζήτηση και επιχειρήματα, χωρίς διχαστικές κορώνες και αφορισμούς θα πείσουμε πως το βόλεϊ είναι ένα ασφαλές άθλημα και θα στρατευτούμε όλοι στη μητέρα των μαχών κατά της πανδημίας».