Εκτυπώστε τη σελίδα
15-05-2020 04:32

Γιώργος Μαυρωτάς: «Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα του beach volley για να βγει από την καραντίνα» (vid)

To πλάνο για την επιστροφή του μπιτς βόλεϊ στην κανονικότητα, το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τις 18 Μαΐου και το σκεπτικό των αποφάσεων της αθλητικής ηγεσίας μέσα από τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς κατά την διάρκεια της διαδικτυακής εκπομπής του volleynews.gr με τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων του αθλήματος.

 

«Στο πρώτο στάδιο επανεκίννησης του αθλητισμού ξεκινήσαμε τις προολυμπιακές ομάδες ατομικών αθλημάτων. Την δεύτερη εβδομάδα ξεκινήσαμε με τα ομαδικά αθλήματα των προολυμπιακών μας ομάδων, όπως το μπιτς βόλεϊ, χωρίς όμως να υπάρχει επαφή και η χρήση μπάλας. Το τρίτο στάδιο που θα ξεκινήσει από τις 18 Μαΐου, έχοντας δει λίγο πολύ πως πάνε τα πράγματα με τα υγιεινομικά πρωτόκολλα θα γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα, όπως η επανεκίννηση των σωματείων στις κλειστές εγκαταστάσεις. Θα πρέπει να συνηθίσουμε τις νέες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο έλεγχος προς τους αθλητές πριν ξεκινήσουν τις προπονήσεις, γιατί ο κορονοϊός δεν επηρεάζει μόνο τα πνευμόνια αλλά και άλλα όργανα, όπως την καρδιά. Όλα πρέπει να γίνουν σταδιακά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα έχουν συγκεκριμένη διαδικασία εισόδου και εξόδου. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρο και στίβου θα μπορεί να έχει έως 80 άτομα. Μικρότεροι χώροι προπόνησης όμως τα κλειστά γυμναστήρια για μπάσκετ και βόλεϊ, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 30 τετραγωνικά μέτρα. Στην αρχή θα γίνονται μόνο ατομικές προπονήσεις και σιγά σιγά θα περάσουμε στις ομαδικές ασκήσεις, βλέποντας πάντα την γενική εικόνα που επικρατεί στη χώρρα μας. Ανά πάσα στιγμή θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθωτικές ενέργειες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι γιατροί της υγειονομικής επιτροπής της Γ.Γ.Α. αλλά και των ομοσπονδιών, με τις οποίες έχουμε εποικοδομιτική συνεργασία».

Για την προσωπική του εκτίμηση για την επαναφορά στην κανονικότητα:

«Επειδή το μπιτς βόλεϊ είναι κυρίως καλοκαιρινό άθλημα, αυτό που λέω και στο πόλο είναι το εξής. Από την στιγμή που αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η σεζόν στα καλοκαιρινά αθλήματα μπορεί να τραβήξει λίγο παραπάνω, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι ενδεχόμενοι αγώνες θα είναι χωρίς θεατές. Εντύπωση μου έκανε και η έρευνα από το Πολυτεχνείο του Τορίνου που ανέφερε ότι το βόλεϊ είναι άθλημα με πολύ υψηλή επικινδυνότητα. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές που να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Τα κριτήρια που έχουμε στο μυαλό μας είναι της ασφάλειας και του ρεαλισμού, πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους επιστήμονες. Δεν μπορούμε να πούμε ημερομηνία για την έναρξη των διοργανώσεων. Μπορούμε να πούμε πως έχουμε μπροστά μας έναν μήνα προκειμένου οι αθλητές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προχωράμε βήμα βήμα.

Αν υπάρχουν αθλήματα με πλεονεκτήματα λόγω των συνθηκών που παίζεται το μπιτς βόλεϊ όπως ο ήλιος και η θάλασσα:

«Όπως αναφέρουν και μελέτες, το πόλο έχει το πλεονέκτημα του χλωρίου και το μπιτς βόλεϊ του ήλιου. Τα δεδομένα εμπλουτίζονται καθημερινά. Όταν υπάρχουν νέα δεδομένα μπορούν να σε κατευθύνουν σε αποφάσεις. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και ακούμε τους επιστήμονες και μέχρι στιγμής δεν έχουμε χάσει που τους ακούμε».

Για την απόσταση 30 τμ στις κλειστές εγκαταστάσεις:

«Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο αθλητής δεν είναι ακίνητος όπως στις εκκλησίες αλλά βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Σίγουρα το μπιτς βόλεϊ έχει μικρότερη επικινδυνότητα με το βόλεϊ, αλλά πρέπει να μειώσουμε και άλλο το ρίσκο. Το μπιτς βόλεϊ έχει τρόπους να είσαι πιο ασφαλείς. Άμα πούμε ότι τα 15 τμ είναι αρκετά σε ανοικτό χώρο, τα 140 τμ που έχει το γήπεδο μπιτς βόλεϊ είναι 9 άτομα περίπου. Αρκεί να έχουμε συνειδητοποιημένους αθλητές χωρίς αγκαλιές και πανηγυρισμούς μαζί».

Για το αν έχει άμεσο λόγο για να περάσουν κάποιες τροποποιήσεις στο μπιτς βόλεϊ:

«Η υγειονομική επιτροπή είναι ανοικτή στο να ακούει πράγματα. Τα πρωτόκολλα που πρότεινε και η Ε.Ο.ΠΕ. είναι καλοδουλεμένα. Τα γήπεδα θα ανοίξουν για προπονήσεις και όχι για αγώνες».

Για την διεξαγωγή Εθνικών και διεθνών διοργανώσεων:

«Οι Εθνικές διοργανώσεις είναι πιο εύκολο να διοργανωθούν. Για διεθνείς δεν έχουμε εμείς τον λόγο, παίζουν και άλλα ρόλο. Το πιο μακροπρόθεσμο πλάνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι οι επόμενες 48 ώρες».

Ο Γ.Γ.Α. τόνισε πως η πόρτα του γραφείου του είναι ανοικτή για τους εκπροσώπους της Ε.Ο.ΠΕ. όπως και σε όλες τις ομοσπονδίες και ειδικά στους παλιούς αθλητές που έχουν προτάσεις να θέσουν για την βελτίωση των συνθηκών στο μπιτς βόλεϊ και το βόλεϊ.

 

Παρακολουθείστε όλη την εκπομπή:

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ασημακόπουλος Κώστας (Δημοσιογράφος volleynews.gr - ethnos.gr)

*Αρβανίτη Βίκυ (Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πρωταθλήτρια Ελλάδας)

*Βαβέτσης Γιώργος (Εργοφυσιολόγος Εθνικής Γυναικών)Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-auth="NotApplicable">

*Γιάτσης Γιώργος (Επικουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.)

*Θεοδωρακόπουλος Τάσος (Διοργανωτής τουρνουά Αυστριακού πρωταθλήματος)

*Λεμονίδης Στέφανος (Δημοσιογράφος volleynews.gr, ΦΩΣ των Σπορ, Αθήνα 9,84)

*Μαυρωτάς Γιώργος (Γ.Γ.Α.)

*Μπελιγράτης Παύλος (Πρωταθλητής Ελλάδας)

*Παρασκευόπουλος Αλέκος (Δ/ντης Beach Volley ΕΟΠΕ)

*Ρέρρας Θανάσης (Βιολόγος, μέλος επιτροπής B.V.CEV)

*Ρουμελιώτης Μανώλης (Oμοσπονδιακός προπονητής, Πρωταθλητής Ελλάδας)

*Σφυρή Έφη (Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πρωταθλήτρια Ελλάδας)

*Τριανταφυλλίδης Μιχάλης (Πρωταθλητής Ελλάδας)

*Τσιαρτσιάνη Μαρία (Πρωταθλήτρια Ελλάδας)

*Τσικούρης Γιώργος (Ορθοπεδικός, Μέλος Υγειονομικής Επιτροπής Ε.Ο.ΠΕ.)

*Χαλβατζής Νεκτάριος (Γ.Γ. ΕΟΠΕ)

*Αθανασόπουλος Τίμος (Δημοσιογράφος volleynews.gr, Ε.Ο.ΠΕ.)

Media