Εκτυπώστε τη σελίδα
14-02-2020 18:44

Η σκονισμένη ταμπέλα του φαβορί πρέπει να μπει στο ΟΑΚΑ

Του Κώστα Ασημακόπουλου: Η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς με 3-2 σετ είναι η πρώτη ανατροπή του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού από 0-2 σετ στην ιστορία των αναμετρήσεων των «αιωνίων» από το 1998 που καθιερώθηκε το νέο σύστημα καταγραφής πόντων.



Έρχεται να ταράξει τα νερά στο επαγγελματικό βόλεϊ αλλά από μόνη της δεν αρκεί να αλλάξει και τις ισορροπίες. Για να συμβεί αυτό, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δείξει ωριμότητα και να έχει διάρκεια κατακτώντας τον πρώτο τίτλο στο Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς και κυρίως να πάρει και έναν τίτλο πρωταθλήματος.

Το αποτέλεσμα στο χθεσινό ντέρμπι σίγουρα δεν ήταν τυχαίο και επιβεβαίωσε την εκτίμηση που υιοθετούσαν οι λίγοι: Πως δηλαδή η απόσταση μεταξύ των δύο παραδοσιακών αντιπάλων έχει κλείσει σε σημείο που να είναι εφικτή μία πιθανή ανατροπή. Μάλιστα σε αυτό συμφωνούσαν και οι περισσότεροι στον Ολυμπιακό. Οι μόνοι που δεν το παραδέχονταν ήταν στον Παναθηναϊκό και αυτό είναι φυσιολογικό μετά δέκα «πέτρινα» χρόνια.

Υπό αυτή την έννοια η ήττα αντιμετωπίζεται πολύ ψύχραιμα από τον Ολυμπιακό. Άλλωστε οι πειραιώτες ξέρουν από ανατροπές και εκεί ποντάρουν και ανεξάρτητα από το τι έγινε χθες διατηρούν πλεονέκτημα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ξέρουν επίσης πως ακόμα και μία πιθανή απώλεια θα είναι μία απλή γρατζουνιά στο σερί των επιτυχιών τους. Για τον Παναθηναϊκό όμως είναι η ευκαιρία «επιστροφής»

Η μπάλα πλέον είναι στο «πράσινο» τερέν. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί την πίεση ενός δεύτερου τελικού που μπορεί να φέρει τον πρώτο τίτλο μετά από 10 χρόνια.

Με άλλα λόγια ο Παναθηναϊκός φορτώνεται – έστω και για έναν αγώνα – τον χαρακτήρα του φαβορί και αυτή η ταμπέλα ήταν καταχωνιασμένη στη Λεωφόρο τουλάχιστον μία δεκαετία. Είναι ακόμα σκονισμένη αλλά τουλάχιστον μπήκε πάλι στη θέση της.

Τα δυνατά σημεία του Ολυμπιακού είναι η αυτοπεποίθηση της ομάδας ως μόνιμο φαβορί και οι λύσεις από τον πάγκο που όμως στο χθεσινό παιχνίδι δεν απέδωσαν. Τα αδύνατα σημεία που φάνηκαν μόλις χθες ήταν τα μεγάλα κενά στην υποδοχή και η καθοδική πορεία στη μεγάλη διάρκεια αγώνα, ενώ οι αλλαγές του Μουνιόθ πέρασαν όλες απαρατήρητες.

Τα δυνατά σημεία του Παναθηναϊκού είναι ο εκπληκτικός Δανός πασαδόρος Γιάκομπσεν που διόρθωσε τα μέτρια ποσοστά υποδοχή, η νέα παρουσία του Τσάτσιτς που απελευθέρωσε επιθετικά τον νεαρό Ράπτη και η δυναμική του αουτσάιντερ. Τα αδύνατα σημεία είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης ειδικά σε μεγάλη σειρά αγώνων με ισοδύναμη ομάδα.

Και οι δύο ομάδες έχουν μέτρια υποδοχή και ισορροπία στο σερβίς. Με δεδομένη την παρουσία πρωτοκλασάτων ακραίων και διαγωνίων τη διαφορά θα κάνουν οι πασαδόροι και τα λίμπερο.Ποιοτικά με την προσθήκη του Τσάτσιτς ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε ένα μεγάλο κενό – που είχε και στην περσινή σεζόν – και που από αγώνα σε αγώνα θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Ο Μαυροβούνιος ακόμα δεν έχει δείξει ούτε το 50% των δυνατοτήτων του. Το ροτέισον που έκανε ο Ανδρεόπουλος με τους τρεις ακραίους (Ράπτη, τον υιό του Χαράλαμπο και τον Τσάτσιτς) ήταν το ιδανικό και δικαιώθηκε με την επιμονή του να πάρει χρόνο ο Μαυροβούνιος. Ο Τσάτσιτς όσο περνούσε η ώρα βελτιώνονταν δείχνοντας τη μεγάλη του κλάση.

Εκεί είναι και το μεγάλο πεδίο της ποιοτικής βελτίωσης του Παναθηναϊκού.

Και κάτι βασικό που θεωρώ πως δεν εκτιμήθηκε σωστά από τον Παναθηναϊκό: Με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο η ρεβάνς έπρεπε να γίνει στο ΟΑΚΑ και όχι στον Άγιο Θωμά.

Το έχουμε γράψει χιλιάδες φορές. Πάμε άλλη μία...

Μπορεί σε άλλα ομαδικά σπορ να μετράει η έδρα αλλά στο βόλεϊ που δεν υπάρχει χρόνος αλλά η πυγμαχική ικανότητα στο φιλέ το μεγάλο γήπεδο ευνοεί τις καλές και ποιοτικές ομάδες.

Και ο Παναθηναϊκός έχει πλέον μία ποιοτική ομάδα και κυρίως με αθλητές που μπορούν να τελειώσουν «κόντρα» επιθέσεις. Αλλα για να τελειώσουν «κόντρα» επιθέσεις πρέπει να έχουν καλές άμυνες και οι καλές άμυνες βγαίνουν σε μεγάλα γήπεδα.

Επίσης το τεράστιο γήπεδο βοηθάει τις ομάδες που έχουν «δεύτερη και τρίτη» υποδοχή δηλαδή τις ομάδες που δεν έχουν άριστη υποδοχή που δεν πάει με ταχύτητα η μπάλα στον πασαδόρο αλλά κάνει τεράστια καμπύλη χωρίς τον κίνδυνο να χτυπήσει οροφή.

Με τον Γιάκομπσεν πασαδόρο ακόμα και σε αργή ανάπτυξη ο Παναθηναϊκός έχει πλεονέκτημα σε πρώτο χρόνο (εκμεταλευόμενος την υπεροχή του Ρανγκέλ) απέναντι στον εξαιρετικό Τερβαπόρτι. Ο Φινλανδός με τη σειρά του έχει υπεροχή στη γρήγορη πάσα στα άκρα όμως χθες «κλείδωσε» με την κακή υποδοχή των συμπαικτών του.

Επί πλέον μετά το 2-3 στο Ρέντη ο Παναθηναϊκός θα άνοιγε τις πόρτες σε όλους τους φίλους του βόλεϊ να παρακολουθήσουν έναν τελικό «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ που είναι όνειρο ζωής όχι μόνο για τους οπαδούς αλλά και για τους ίδιους τους αθλητές και κυρίως για τον κόσμο του βόλεϊ. Πάρτε το χαμπάρι. Το βόλεϊ θέλει χώρο για να παιχτεί και τα μεγάλα γήπεδα ευνοούν τις ομάδες να αποδώσουν καλύτερα.

Σε μικρά γήπεδα με πολλές διακοπές είτε λόγω των οπαδών είτε λόγω των φάσεων στα βίντεο τσεκ παίζεται «στατικό» βόλεϊ όπου επικρατεί η ομάδα με το καλύτερο σερβίς και εκεί έχει πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός. Δεν θα μιλήσουμε για έσοδα και προβολή του αθλήματος για να μην κουράζουμε με τα αυτονόητα.

Επομένως πάμε όλοι να κάνουμε μία δεύτερη θετική σκέψη ενόψει των τελικών που έρχονται και στο πρωτάθλημα.

Σεβαστείτε τους αθλητές, τους προπονητές και τους ανθρώπους που βάζουν το χέρι στην τσέπη και βάλτε το βόλεϊ πάνω απ΄ όλα και τότε να είστε σίγουροι πως θα έχετε ανακαλύψετε ένα «νέο» άθλημα που δεν θα συγκρίνεται με τίποτα.