Εκτυπώστε τη σελίδα
12-12-2019 01:28

Για την υπέρβαση ο Ολυμπιακός στο Ρέντη κόντρα στη Μόντενα του Τζιάνι (12/12, 18.00)

Σαρανταπέντε χρόνια μετά την πρώτη τους μονομαχία στον Β΄γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης (τη σεζόν 1974-75) ο Ολυμπιακός και η περίφημη Μόντενα του θρυλικού Τζιανι (εχει αποσύρει την φανέλα του ως παικτη) θα μονομαχήσουν για 4η χρονιά και για 6η φορά συνολικά ως αντίπαλοι, στο φιλέ ευρωπαϊκής διοργάνωσης. (12/12, 18.00, COSMOTE SPORT 6 HD).

Οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχτούν στο γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του ιταλικού βόλεϊ με τα 23 εγχώρια πρωταθλήματα, 12 κύπελλα Ιταλίας και 13 ευρωπαϊκούς τίτλους.

Με προπονητή τον μυθικό Αντρέα Τζιάνι που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και ως αθλητής της Μαξικόνο Πάρμα, και που το θυμούνται οι παλαιότεροι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1994 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1995 στο ίδιο γήπεδο όταν η σκουάντρα ατζούρα του Χούλιο Βελάσκο μέσα σε ένα χρόνο στέθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην καρδιά του Πειραιά, στο ΣΕΦ. Η Μόντενα όπως και ο Ολυμπιακός προέρχεται από ήττα στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Την περασμένη Κυριακή ηττήθηκε 3-2 στην έδρα της από τη Βερόνα του Γκάρετ Μουαγκουτούτια, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν από την Κηφισιά 3-2 σετ στο «Μελίνα Μερκούρη». Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στη φάση των «32» του CEV Cup. Πρώτος μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού είναι η νίκη ώστε να υπερασπιστεί την πρόκριση στη ρεβάνς στην Ιταλία. Η Μόντενα θεωρείται ενα από τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσει το CEV Cup για 5η φορά στην ιστορία της και για πρώτη μετά το 2004.

O Iσπανός προπονητής του Ολυμπιακού Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ είπε: « Εδώ και δυο χρόνια, έχουμε παίξει κόντρα στη Ραβένα στον τελικό του Challenge Cup, ενώ βρισκόταν σε πολύ καλή στιγμή, πέρσι παίξαμε με την Τρεντίνο ενώ είχε κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα και αύριο παίζουμε με τη Μόντενα που διαθέτει την πιο ισχυρή ομάδα τα τελευταία χρόνια. Υψηλού επιπέδου ιταλικές ομάδες, βρίσκονται πάντα στο δρόμο μας και φέτος είχαμε την… ατυχία να τη συναντήσουμε νωρίς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ωστόσο όπως πάντα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, μπροστά στου οπαδούς μας και σίγουρα όλοι θα απολαύσουν ένα καλό παιχνίδι. Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα και πιστεύω ότι οι παίκτες μας θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα αποδείξουν ότι μπορούν να παίξουν υψηλού επιπέδου βόλεϊ».

Ο Αλβανός ακραίος του Ολυμπιακού Γκαζμέτ Χουσάϊ είπε: «Όλοι γνωρίζουμε με ποια ομάδα παίζουμε. Η Μόντενα, είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή αλλά αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάσει, για να μην προσπαθήσουμε για το καλύτερο και να παίξουμε το καλύτερο βόλεϊ που μπορούμε. Φυσικά θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το μάξιμουμ που μπορούμε στο πρώτο παιχνίδι στο σπίτι μας.

Μετά από μερικές δυσκολίες το μέλλον είναι μπροστά μας και η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση και έτοιμη να παλέψει κάθε παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό». Τα μεγάλα αστέρια της Μόντενα είναι ο Αμερικανός σούπερ σταρ Μάθιου Τζον Άντερσον και ο Ιταλός βουλγαρικής καταγωγής Ιβάν Ζάιτσεφ.

Στο ρόστερ υπάρχουν άλλοι δύο Αμερικανοί, ο Κρίστενσον και ο Χολτ. Αγωνίζεται επίσης ο Γερμανός Καλιμπέρτα, ο Κουβανός Ματζόρα και ο Πολωνός Μπετνόρζ, Ο Ολυμπιακός με τη Μόντενα έχουν βρεθεί αντίπαλοι άλλες πέντε φορές σε τρεις διαφορετικές σεζόν. Την πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 1974-75 για τον Β΄γύρο του  κυπέλλου πρωταθλητριών και η Μόντενα είχε νικήσει και τις δύο φορές 3-0 σετ.

Η δεύτερη φορά ήταν στον Β΄γύρο του πρωταθλητριών της σεζόν 1990-91 όπου η Μόντενα είχε νικήσει στην έδρα της 3-1 σετ και στο κατάμεστο γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης (που δεν υπάρχει πλέον) μετά από έναν αξέχαστο αγώνα η ιταλική ομάδα είχε νικήσει 3-2 σετ παρότι ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί 2-1 σετ και είχε αγγίξει το θαύμα. Ό,τι δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός το 1990 το κατάφερε το 1997 στον όμιλο του κυπέλλου πρωταθλητριών όπου σε μονό αγώνα ο Ολυμπιακός νίκησε στη Μόντενα με 3-0.

Η επιτυχία αυτή είχε ιστορική σημασία καθώς ήταν η πρώτη του Ολυμπιακού επί ιταλικής ομάδας και μάλιστα στην έδρα της και με το νέο σύστημα του ράλι πόιντ των 25 σετ. Τα σετ: 0-3 (27-29, 21-25, 21-25).

Ενα χρόνο νωρίτερα με το παλιό σύστημα καταγραφής πόντων, της αλλαγής και των σετ των 15 πόντων, ο Άρης για τα προημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών είχε νικήσει στην έδρα της τη Μόντενα με 3-0 (15-10, 15-4, 15-7).

Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου και ώρα 21.30 στη Μόντενα.

Διαιτητές της αναμέτρησης στο «Μελίνα Μερκούρη» θα είναι ο Ελβετός Στεφάν Γκριντέ και ο Βούλγαρος ο Ατάνας Βαρμπάνοφ.

 

 

Σχετικά άρθρα