1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
12-08-2013 12:30

Άφησα κάτι στη μέση...

Συνέντευξη Γιάννη Νικολάκη
 


 

Πήρε πρωταθλήματα με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, τον Παναθηναικό και τον Πανελλήνιο, αλλά στον Ολυμπιακό άφησε κάτι στη... μέση, αφού μετά απο δυο γεμάτες σεζόν, κέρδισε τον πρώτο τίτλο του συλλόγου, το κύπελλο στη Σάμο, όχι όμως και την ύψιστη διάκριση, το πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Γιάννη Νικολάκη, που αποχώρησε άδοξα, πριν από δυο χρόνια από τον Πειραιά, λόγω μιας άστοχης δήλωσης και επέστρεψε για να συνεχίσει, αυτό που άφησε στη μέση.

Προσλήφθηκε από τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, πριν από 5 χρόνια και πριν από τα πλει οφ, μετά τον διασυρμό του Ολυμπιακού στο φαιναλ φορ του Κυπέλλου στη Σύρο, αντικαθιστώντας τον Σέρβος Βέσκο Ιβάνοβιτς. Δεν κατάφερε και πολλά πράγματα, αφού ο Ολυμπιακός των Σέκολο, Γκλιγκόροβιτς, Λέτονεν, έχασε τρεις φορές με 3-0 από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς των πλέι οφ. Η κατάσταση στο τμήμα ήταν μη αναστρέψιμη.

Την επόμενη χρονιά έμεινε με νέα διοίκηση και πολλά προβλήματα και το μόνο που κατάφερε ήταν να χάσει στον τελικό κυπέλλου του Ρεθύμνου 3-1 από τον Παναθηναικό και να τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά τα προβλήματα γιγαντώθηκαν, η ομάδα ήταν απλήρωτη, στο Ρέντη δεν υπήρχε ούτε ζεστό νερό για μπάνιο, αλλά οι ... γενναίες του Νικολάκη πήραν τον πρώτο τίτλο του συλλόγου, το κύπελλο Ελλάδας, με εκπληκτική νίκη 3-2 επί της ΑΕΚ στο Ρέθυμνο. Εκεί έγινε και η περιβόητη δήλωση "αφιερώνω το κύπελλο στον Γιάννη Συγγελίδη", μετά απο προτροπή του Νίκου Καραχάλιου. Αυτό ήταν και το τέλος του, η νέα διοίκηση Κουντούρη και ιδιαίτερα ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης δεν του το συγχώρεσαν, αφού ο Συγγελίδης ήταν πλέον "περσόνα νο γκράτα" στην πλατεία Αλεξάνδρας, λόγω των χρεών που άφησε με την αποχώρηση του. Χώρισε όμως φιλικά με τον Μιχάλη Κουντούρη, δέχθηκε τον διακανονισμό που του πρότεινε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κι αφού έμεινε ένα χρόνο έξω από τα γήπεδα, μετακόμισε πέρυσι στο Αζερμπαιτζαν και στη Λοκομοτιβ Μπελιτσερί. Νέα πρωτιά, αφού έγινε ο πρώτος έλληνας προπονητής που δούλεψε στο εξωτερικό, ενώ είναι ο δεύτερος πολυνίκης στο πρωτάθλημα(μετά τον Σούλη Τουρσούγκα) με 5 πρωταθλήματα(1 με Ιωνικό, 2 με Παναθηναικό, 2 με Πανελλήνιο)

Ο Ολυμπιακός συνέχισε με προπονητή τον Τέλη Σωτήρχο, πήρε ένα κύπελλο και ένα νταμπλ, το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου, με επική ανατροπή στους τελικούς με την ΑΕΚ, αφού έχανε με 0-2 νίκες. Όλα έδειχναν ότι ο Σωτήρχος θα ριζώσει στον Ολυμπιακό, αλλά η αποχώρηση του βοηθού του Γιάννη Αθανασόπουλου(ακολούθησε την μνηστή του Σόνια Μποροβίντσεκ στην Τσεχία), έφερε ανακατατάξεις στο προπονητικό τιμ. Προστέθηκε ο Σπύρος Σαραντίτης(με δεκάδες επιτυχίες στα τμήματα υποδομής) στο τιμ, κι αυτό έφερε αναταράξεις και την παραίτηση του νταμπλούχου προπονητή. Έτσι ο Νικολάκης επέστρεψε, αφού αποκατέστησε την τάξη με διορθωτική δήλωση.

-Τι ήρθε πρώτο στο μυαλό, μόλις συμφωνήσατε με τον Ολυμπιακό;

"Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Άφησα κάτι στη μέση και θέλω να πάρω ρεβάνς. Το τελευταίο πρωτάθλημα μου ήταν το 2002 με τον Πανελλήνιο, ενώ με τον Ολυμπιακό δεν τα κατάφερα επί τρεις συνεχόμενες χρονιές. Την πρώτη βέβαια είχα την ομάδα μόνο για ένα μήνα, ενώ οι δυο επόμενες ήταν οδυνηρές, λόγω της διοικητικής αδυναμίας. Όλη η ομάδα ήταν απλήρωτη, δεν είχαμε ζεστό νερό στα αποδυτήρια, δεν υπήρχε θέρμανση και τόσο εμείς, όσο και η ανδρική ομάδα περάσαμε τραγικά. Άλλο να σας τα λέω κι άλλο να τα ζείτε. Μόνο οι προπονητές και οι παίκτες-τριες ξέρουν τι περάσαμε. Απο τότε βέβαια άλλαξαν πολλά στον Ολυμπιακό και χάρη στον Μιχάλη Κουντούρη που έχει απίστευτες διοικητικές δυνατότητες, νοικοκυρεύτηκε όλος ο ερασιτέχνης. Πλέον παίκτες-τριες και προπονητές δουλεύουν απερίσπαστοι και έχουν το μυαλό τους μόνο στις προπονήσεις και στους αγώνες"

-Τι σας έμεινε απο το πέρασμα σας στον Ολυμπιακό;

"Φυσικά η κατάκτηση του Κυπέλλου στη Σάμο, μετά από την πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας μου, για τους λόγους που περιέγραψα παραπάνω. Παλεύαμε μόνοι μας και την τελευταία στιγμή πήραμε μια αμερικανίδα, την Γκίμπσον, περιορισμένων δυνατοτήτων. Καταφέραμε όμως με διάφορες αλχημείες, ακραία με υποδοχή η Κόλεβα, διαγώνια η Γκίμπσον που ξεπέρασε την εαυτό της στον τελικό και πήραμε το κύπελλο"

-Και η χειρότερη;

"Η ήττα με 3-0 στο Μαρκόπουλο το 2011. Είχαμε κερδίσει εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, κι αν νικούσαμε το αδιάφορο Μαρκόπουλο θα θέλαμε ένα βαθμό στο Ρέντη, κόντρα στον Παναθηναικό την τελευταία αγωνιστική για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν λειτούργησε τίποτα στην ομάδα και χάσαμε 3-0 με κατεβασμένα χέρια από το παθιασμένο Μαρκόπουλο. Αυτό το ματς στοιχειώνει στο μυαλό μου και θα το ξεχάσω μόνο αν πάρουμε το πρωτάθλημα"

-Στο Ρέντη θα συναντήσεις μόνο νέα πρόσωπα

"Πράγματι . Απο την ομάδα του 2011 δεν έμεινε καμία παίκτρια. Έχω βέβαια συνεργασθεί με τις Χριστοδούλου, Κοσμά, Γιώτα στις εθνικές νεανίδων, κορασίδων και οι δυο πρώτες ήρθαν στον Ολυμπιακό με δική μου εισήγηση. 'Έχω δουλέψει και με την Τένεβα το 2010, όταν και χάσαμε το Κύπελλο στο Ρέθυμνο"

-Ποιά θα είναι η ταυτότητα του νέου πρωταθλήματος;

"Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Κύριος αντίπαλος μας θα είναι η ΑΕΚ που ενισχύθηκε, αλλά και τα Βριλήσσια που μπορούν να κάνουν τη ζημιά σε οποιαδήποτε ομάδα. Στο γκρουπ των τεσσάρων προσθέστε και τον Παναθηναϊκό, που δυνάμωσε και θα πρωταγωνιστήσει, ιδιαίτερα αν πάρει κι άλλη ξένη παίκτρια. Εμάς όμως δεν μας φοβίζει κανένας αντίπαλος. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να διατηρηθείς στην κορυφή από το να αναρριχηθείς, αλλά είμαστε Ολυμπιακός και θέλουμε να κτίσουμε μια αυτοκρατορία, καθώς διαθέτουμε νεανική ομάδα με μέλλον. Το εφετινό πρωτάθλημα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον από το περσινό, καθώς ο τίτλος κρίνεται στα πλει οφ χωρίς μεταφορά των νικών της κανονικής περιόδου"

-Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της ξένης κεντρικής
"Να είναι καλύτερη μπλοκέρ από επιθετική γιατί θέλουμε ενίσχυση στον τομέα του μπλοκ. Πρέπει εξάλλου να είναι έμπειρη για να τραβήξουν μαζί με την Κις και την Τένεβα τα νέα παιδιά. Ο ενθουσιασμός περισσεύει στην ομάδα, θέλουμε και μια παραπάνω νότα εμπειρίας. Και από πέρυσι η ομάδα άλλαξε κατά τρία έβδομα"

-Απο την ομάδα του 2011 έφυγαν δυο στελέχη, η Γιακουμή και η Χαντάβα

"Ήταν δικές τους επιλογές κι τις σέβομαι. Η πρώτη πιστεύω ότι έπρεπε να μείνει, ενώ η δεύτερη έπρεπε να ξεκαθαρίσει νωρίτερα τις προθέσεις της. Αν έλεγε στον Τέλη Σωτήρχο ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα , πιστεύω ότι θα ήταν και διαφορετικός ο προγραμματισμός της ομάδας. Τέλος πάντων, τώρα είναι αντίπαλοι μας και μάλιστα σε ανταγωνιστικές ομάδες"

Και ως επίλογο "Θέλουμε τη βοήθεια των φιλάθλων μας. Χάρη σε αυτούς και στον Μιχάλη Κουντούρη ορθοπόδησε ο ερασιτέχνης και επανήλθε ο σύλλογος στους τίτλους. Αυτοί πρέπει να μας στηρίξουν, για να χτίσουμε μια αυτοκρατορία"

 

 

  ΠΗΓΗ  ΦΩΣ  ΤΩΝ ΣΠΟΡ



Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.