Εκτυπώστε τη σελίδα
02-02-2023 20:40

Πρόταση... σωσίβιο στη Βουλή για κάλυψη των οδοιπορικών των ομάδων στη νησιωτική Ελλάδα

Μία πρόταση που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και εάν βρει ανταπόκριση θα τονώσει τον νησιωτικό αθλητισμό και τους συλλόγους στη νησιωτική Ελλάδα θα συζητηθεί στη Βουλή. Να μπορούν επιτέλους να μετακινούνται ελεύθερα ή με ένα συμβολικό αντίτιμο όπως μπορούν να κάνουν ότι ώρα θέλουν και οι ομάδες της ηπειρωτικής χώρας. Δεν φτάνει να λέμε πως στηρίζουμε τα νησιά μας. Πρέπει και να το αποδεικνύουμε. Βέβαια θα πρέπει να υπάρξουν και δικλείδες ασφαλείας για να μην γίνει εργαλείο στα χέρια κάποιων αετονύχηδων. Αναμένουμε...

 

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Μάνου Κόνσολα, συζητήθηκε στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιφερειών ένα σημαντικό και υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στα νησιά και σχετίζεται με το υψηλό κόστος των μετακινήσεων τους.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ.Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ.Στυλιανός Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ.Γεώργιος Μαυρωτάς, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κουτουλάκης, εκπρόσωποι ενώσεων και αθλητικών σωματείων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ.Σοφία Σακοράφα, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ κ.Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ.Ευάγγελος Λιόλιος, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης κ. Νεκτάριος Χαλβατζής, ο Πρόεδρος του Πανναξιακού Αθλητικού Ομίλου κ. Γιάννης Πολυχρονάκος και οι τοπικές ενώσεις ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πετοσφαίρισης, στίβου και ποδηλασίας της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων.

sinantisi vouli1

O Μάνος Κόνσολας κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων στα νησιά και την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους για τις μετακινήσεις τους:

1ον-Να υπάρξει επιδότηση για τη δωρεάν ενδονησιωτική μεταφορά των σωματείων, που θα αφορά στην κάλυψη του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους αθλητές αυτών των σωματείων για τη συμμετοχή τους στα εθνικά ή τοπικά πρωταθλήματα.

2ον-Να αυξηθεί η επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων στα νησιά λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας.

Μάλιστα ο Βουλευτής Δωδεκανήσου πρότεινε να προσδιοριστεί, εκ των προτέρων, με ακρίβεια και τεκμηρίωση το κόστος των μετακινήσεων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά.

«Οι κατά τόπους ενώσεις, για κάθε άθλημα, μπορούν να το προσδιορίσουν σε συνεργασία με τα σωματεία και να στείλουν το σχετικό υλικό τεκμηρίωσης στο Υπουργείο Αθλητισμού», ανέφερε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ.Κόνσολας επισήμανε ότι οι λειτουργικές δαπάνες ενός ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου στα νησιά, ισοδυναμούν με τις λειτουργικές δαπάνες ενός συλλόγου που δραστηριοποιείται στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Με τη διαφορά ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό υπάρχουν εταιρείες, έσοδα ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με ερασιτεχνικά σωματεία.

«Δεν αποτελεί παραχώρηση ή ιδιαίτερη μεταχείριση το αίτημα των αθλητικών σωματείων των νησιών να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία. Δεν αποτελεί ούτε καν αίτημα. Για μένα προσωπικά συνιστά υποχρέωση της Πολιτείας, αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής πολιτικής».