Εκτυπώστε τη σελίδα
31-05-2013 20:23

Η πρώτη «μάχη» στην Ορεστιάδα, έχοντας την παράδοση με το μέρος της

Οι καλές εμφανίσεις και η πρωτιά στον προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος των ανδρών ανήκουν στο παρελθόν για την εθνική μας ομάδα, αφού μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει την σπουδαία πρόκληση που ονομάζεται ...Βέλγιο, για τους αγώνες μπαράζ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2013.


Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκινάει αύριο (1/6, 20:00, ΕΤ1) την «διπλή» μάχη απέναντι στους Βέλγους, με το πρώτο ματς που θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Ορεστιάδας. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου στην πόλη Κόρτρικ του Βελγίου στις 21:30 ώρα Ελλάδος. Η ομάδα που θα κάνει δύο νίκες θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2013, ενώ αν οι ομάδες κάνουν από μια νίκη η πρόκριση θα κριθεί στο «χρυσό» σετ.

Να θυμίσουμε πως το Ευρωβόλεϊ θα φιλοξενηθεί από 20 ως 29 Σεπτεμβρίου 2013 στις Δανία και Πολωνία αντίστοιχα, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης η Ελλάδα θα παίξει στον Α' όμιλο με Δανία, Ιταλία και Λιχτενστάιν αντίστοιχα. Από εκεί η ομάδα που θα κερδίσει την πρωτη θέση θα προκριθεί στην 8αδα (4 όμιλοι, άρα 4 ομάδες), ενώ οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 2,3 θα ...παλέψουν για μια θέση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Ο Αλέκος Λεώνης δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και θα έχει όλους τους παίκτες στην διάθεση του. Ο κόσμος αναμένεται να κατακλείσει το κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς» της Ορεστιάδας, με την μετονομασία του να πραγματοποιείται σε ειδική τελετή στις 18:30 αύριο το απόγευμα στη μνήμη του αδικοχαμένου άσου.

Διαιτητές: Ματέιζερ (Ρουμανία), Σάβιτς (Βοσνία)

Η ιστορία με το Βέλγιο κρατάει από παλιά. Άλλες τέσσερις φορές έχουμε βρει τους Βέλγους αντιπάλους σε προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχοντας ισάριθμες, αλλά δύσκολες, προκρίσεις. Στις 30 Δεκεμβρίου 1996 με τους Τάκη Καβαλιεράκη, Νίκο Νεόφυτο στον πάγκο της η ελληνική ομάδα με το παλιό σύστημα έχασε με3-0 (15-06, 15-04, 15-04). Ήταν η πιο βαριά ήττα σε επίσημο αγώνα από το 1972. Το Μάιο του 1997 την ομάδα ανέλαβε ο Στέλιος Καζάζης, ο επαναληπτικός έγινε στην Αλεξανδρούπολη και η ελληνική ομάδα πήρε τη νίκη με 3-0 σετ και μαζί την πρόκριση για τα τελικά της Ολλανδίας.

Η πρώτη φορά που Ελλάδα και Βέλγιο βρέθηκαν σε προκριματική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν το 1991 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου με τον Τάσο Κουμπλή στον πάγκο το εθνικό συγκρότημα επικράτησε 3-1 σετ και προκρίθηκε στα τελικά της Καρλσρούης.

Το 2004 και μετά τον αποκλεισμό από την Ολυμπιάδα της Αθήνας η ομάδα κερδίζει στα προκριματικά της Βάρνας το Βέλγιο 3-1 σετ και προκρίνεται στα τελικά του Euro 2005.

H 4η φορά που Ελλάδα και Βέλγιο βρίσκονται αντιμέτωπες στο φιλέ για προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι τον Ιούνιο του 2008. Η ελληνική ομάδα νικάει στο Βέλγιο 3-2 και στη ρεβάνς της Γλυφάδας επικρατεί 3-0 και προκρίνεται πανηγυρικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009.