1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
26-02-2020 18:33

Σεμινάριο για βόλεϊ και μπιτς βόλεϊ του Γιώργου Γιάτση στη Βέρνη με τις εθνικές ομάδες της Ελβετίας

Διήμερο σεμινάριο παρέδωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Γιάτσης στη Βέρνη της Ελβετίας σε συνεργασία με τη Swiss Volleyball και Beach Volley federation. Το σεμινάριο παρακολούθησαν προπονητές της Ελβετίας και των εθνικών ομάδων καθώς και οι γυναικείες εθνικές ομάδες beach volley. Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν “Kinesiology of arm swing technique during the spike attack in volleyball and beach volleyball elite players”.
Σχετικά με αυτές τι διαλέξεις ο Γιώργος Γιάτσης ανέφερε τα εξής: Είναι μεγάλη μου χαρά να παρουσιάζω τα ευρήματα μιας έρευνας που έχει διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια σε προπονητές του volley αλλά και σε κορυφαίες ομάδες του παγκόσμιου beach volley μια και οι δύο γυναικείες ομάδες της Ελβετίας έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Όλα αυτά τα χρόνια ανέλυσα την arm swing τεχνική σε όλους τους παίκτες και παίκτριες που έχουν κερδίσει χρυσό ή αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Champions League τόσο στο volley όσο και στο beach volley. Η βάση δεδομένων που έχω κάνει φτάνει μέχρι το 1980. Το σημαντικό όμως είναι ότι μέσω της διδασκαλίας στα τμήματα πετοσφαίρισης στα ΤΕΦΑΑ τα τελευταία 12 έτη αλλά και σε γκρουπ αρχαρίων και επαγγελματιών παικτών στο beach volley που συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτή την έρευνα, βρήκα τον τρόπο να μπορεί να διδαχθούν οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου στο volleyball. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφοροποίηση στο beach volley που ίσως οφείλεται στις διαφορετικές απαιτήσεις των δύο παιχνιδιών. Ακόμη, τα παρεμβατικά προγράμματα σε αθλητές και αθλήτριες που πραγματοποιήθηκαν για την αλλαγή της τεχνικής είχαν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τους προπονητές. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ τα συνολικά ευρήματα τα παρουσιάζω στις διαλέξεις που δίνω. Εκτός από τις υπάρχουσες τεχνικές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, έχω συμπεριλάβει άλλες δύο τεχνικές «οπλίσματος» που χρησιμοποιούνται από τους παίκτες και διαφοροποιούνται από τις άλλες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Christoph Dieckmann, προπονητή των εθνικών ομάδων beach volley της Ελβετίας και έναν από τους κορυφαίους παίκτες στο παγκόσμιο στερέωμα την προηγούμενη δεκαετία που οργάνωσε αυτό το σεμινάριο. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο έχω συμπεριλάβει τον Christoph στο γκρουπ των αξιολογητών της τεχνικής του καρφιού των παικτών, μια και είναι σημαντικό για την inter ratter reliability, μια στατιστική μέθοδο που αξιολογεί το βαθμό συμφωνίας μεταξύ των κριτών και είναι απαραίτητη για τη δημοσίευση των ερευνών μου σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Μέχρι τώρα ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ των αξιολογητών που συνεργάζομαι ξεπερνά το .935 που είναι σχεδόν τέλειος και αποδεικνύει ότι εάν κάποιος ενημερωθεί μέσω των διαλέξεων αυτών μπορεί να αξιολογήσει με επιτυχία την κάθε τεχνική. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο οι προπονητές και οι παίκτες να μπορούν να αναγνωρίσουν τα είδη της τεχνικής που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να μπορούν να τα διδάξουν σε νέους αθλητές ή να κάνουν παρεμβάσεις σε υπάρχουσες τεχνικές. Τέλος αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία για εμένα είναι ότι αυτά τα χρόνια παρουσίασα την έρευνα μου σε κάποιους κορυφαίους παίκτες του παρελθόντος όπως για παράδειγμα είναι οι Dieckmann, Bosma, Xu και Τριανταφυλλίδης και παρόλο που χρησιμοποιούσαν άλλη τεχνική όταν έπαιζαν, αναγνώρισαν τα προτερήματα αυτής της τεχνικής σε θέματα απόδοσης και αποφυγής των τραυματισμών.
Επόμενοι προορισμοί μου για διαλέξεις τους ερχόμενους μήνες είναι το Kazakhstan, Spain, Austria και Brazil.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.