1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
17-12-2017 20:26

Ελλάδα - Τουρκία: Αερομαχίες στο φιλέ και πτήσεις φιλίας

Η αυριανή ελίτ της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού, οι μελλοντικοί αξιωματικοί που σε λίγα χρόνια θα έχουν υπό την ευθύνη τους την άμυνα της Ελλάδας και της Τουρκίας απέδειξαν ότι ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα.
Σε δύσκολους καιρούς η θητεία τους θα καταγράψει ιστορικές προκλήσεις και δυνατές εμπειρίες. Θα εκτελέσουν δύσκολες αποστολές. Θα διαχειριστούν κρίσεις. Θα δοκιμαστούν οι γνώσεις και οι σωματικές αντοχές τους. Θα πάρουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον ίσως και τις σχέσεις των δύο χωρών. Θα κληθούν να συνεργαστούν αλλά και να πρωταγωνιστήσουν σε κάποια αποστολή.

Ισως βρεθούν σε κάποια αερομαχία. Ακόμα και τότε θα έχουν στο νου τους τις ώρες που μοιράστηκαν με τους «απέναντι» τον ίδιο κοιτώνα, τις αξίες που φιλοσόφησαν, τον σκοπό και τον προορισμό τους. Θα θυμούνται ότι βρέθηκαν συμπαίκτες στην ίδια ομάδα και την «πενταήμερη εκδρομή» στις εγκαταστάσεις της σχολής Ικάρων στο Τατόι...

Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) που έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες από την εποχή που ήταν υπουργοί εξωτερικών ο Κάρολος Παπούλιας και ο Μεσούτ Γιλμάζ Ελλάδα και Τουρκία υπάρχει συνεργασία σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν συχνές συναντήσεις και συνεργασίες από επίπεδο στρατηγών μέχρι αθλητικών διοργανώσεων.

Για πολλούς και διαφόρους λόγους οι συνεργασίες αυτές μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κρυμμένες στα άδυτα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Υπήρξαν και χρονιές που ο θεσμός (Μ.Ο.Ε.) δοκιμάστηκε αλλά και… όμως αργά και σταθερά κερδίζει έδαφος μαζί με τα μηνύματα που εκπέμπει.

oloi

Συμπαίκτες Ελληνες και Τούρκοι

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην Ελλάδα στρατιωτική αποστολής της Τουρκίας αποτελούμενη από 23 μέλη. Πρόκειται για 18 δοκίμους των παραγωγικών σχολών (έξι από κάθε Σώμα στρατού) με κοινό σημείο αναφοράς το βόλεϊ, τρεις προπονητές και δύο ανώτερους αξιωματικούς ως αρχηγοί αποστολής.

Για πέντε ημέρες φιλοξενήθηκαν στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τατόι, ξεναγήθηκαν στην Αθήνα, στο στρατιωτικό μουσείο, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους και συμμετείχαν σε μία πρωτότυπη αθλητική διοργάνωση όπου οι ομάδες της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Στρατού είχαν στη σύνθεση τους από τρεις Έλληνες και τρεις Τούρκους και μάλιστα είχαν δύο προπονητές, έναν Έλληνα και έναν Τούρκο.

Το ΕΘΝΟΣ βρέθηκε στις εντυπωσιακές και καλοδιατηρημένες αθλητικές εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων του στρατιωτικού αεροδρομίου και κατέγραψε τον τελικό αγώνα μεταξύ Στρατού και Ναυτικού.

asim maloukou

Ελληνίδα προπονήτρια

Μάλιστα στην ομάδα του Στρατού προπονήτρια ήταν η βολεϊμπολίστριας της Αργυρούπολης Αγορής Μαλούκου που είναι αξιωματικός σωματικής αγωγής της σχολής Ευελπίδων. Η ομάδα της στον τελικό νίκησε 3-2 σετ το Ναυτικό που είχε προπονητές τον Κυριάκο Γρηγορακάκη και τον Σεργκάν Ερμίτ. Την τρίτη θέση πήρε η αεροπορία που γνώρισε δύο ήττες 3-0 σετ, ενώ υπεύθυνος διαιτησίας ήταν ο αξιωματικός του Ναυτικού Αλέξανδρος Μυλωνάκης.

«Ηταν μία μοναδική εμπειρία για όλους μας. Ο αθλητισμός ενώνει όλο τον κόσμο και αυτό το έχουν διδάξει πρώτοι οι Έλληνες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα τιμούμε τις αξίες του αθλητισμού και της ελληνικής φιλοξενίας και έχουμε μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα», δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣ» η Μαλούκου και συμπλήρωσε: «Είχαμε άριστη συνεργασία και με τον Τούρκο προπονητή. Βέβαια σε τεχνικά θέματα διαπίστωσα πως είχαμε διαφορετικές απόψεις αλλά ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Μέσα στο παιχνίδι Ελληνες και Τούρκοι αγκαλιάζονταν μετά από κάθε πόντο, πανηγύριζαν μαζί και αυτό έβγαλε πολλά μηνύματα».

«Η Ελλάδα έχει ιστορία χιλιάδων ετών»

Ο Τούρκος προπονητής υπολοχαγός Ερόλ Οζέρ ήταν συνεργάτης της Μαλούκου και αποκάλυψε πως εκτός από το βόλεϊ η ειδικότητα του είναι ο στίβος και ειδικά ο ακοντισμός: «Από την πρώτη ημέρα που ήρθαμε μέχρι σήμερα στη σχολή Ικάρων νιώθουμε πολύ καλά. Οι αυριανοί αξιωματικοί μας γνώρισαν την Αθήνα και έμαθαν πολλά για την ιστορία και την κουλτούρα της Ελλάδας. Ξέρουν πως η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία χιλιάδων ετών.

Αυτά είναι μέρος της εκπαίδευσης τους. Εντυπωσιάστηκαν που οι Ελληνες είναι πολύ φιλικοί και μου έλεγαν πως έχουμε πολλά κοινά στον τρόπο που μιλούν οι δύο λαοί. Μάλιστα καταλάβαιναν και κάποιες λέξεις. Αυτά τα μηνύματα θα τα μεταφέρουν και στην πατρίδα μας. Η διοργάνωση εδώ ήταν πολύ καλή και πιο πάνω από αυτό που περιμέναμε. Σας αποχαιρετούμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ελπίζω η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί σε όλα τα επίπεδα».

theates


«Τέλεια εμπειρία, μοναδική ευκαιρία»

Στην εξέδρα του κλειστού γυμναστηρίου του της σχολής Ικάρων βρέθηκαν πολλοί Έλληνες δόκιμοι και παρακολούθησαν τον τελικό, ενώ οι εκπαιδευτικές πτήσεις ξεκινούσαν η μία πίσω από την άλλη στον Αττικό ουρανό. Μετά το τέλος του τελικού και τις απονομές των κυπέλλων οι Ελληνες και οι Τούρκοι αξιωματικοί δέχτηκαν για μία κοινή αναμνηστική φωτογραφία για χάρη του ΕΘΝΟΥΣ.

«Ήταν μία τέλεια εμπειρία», αρκέστηκαν να πουν βιαστικά δύο Τούρκοι δόκιμοι που αποχώρησαν διακριτικά αλλά έδειχναν ενθουσιασμένοι. Άλλωστε, αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Ο Συνταγματάρχης Πεζικού και αρχηγός της τουρκικής αποστολής Ακίν Τζαγκλάρ είπε στο ΕΘΝΟΣ: «Οι αθλητικοί αγώνες είναι μία μοναδική ευκαιρία για να οικοδομηθεί φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως των Ενόπλων Δυνάμεων. Η φιλία και η συνεργασία θα είναι ο δρόμος για το μέλλον μας».

«Είμαστε οι απέναντι με κοινά θεμέλια»

Οι λαοί των δύο χωρών έχουν αποδείξει πως μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν. Εχουν διαφορές αλλά και πολλά κοινά σημεία, μεταξύ αυτών και την πεποίθηση ότι οι στρατιωτικοί προκαλούν συνήθως τον φόβο. «Οι λαοί μας δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από στρατιωτικής πλευράς. Είμαστε οι απέναντι στη θάλασσα του Αιγαίου. Τα θεμέλια των δύο χωρών είναι κοινά. Κοιτάξτε σήμερα εδώ. Οι αξιωματικοί μας συνεργάστηκαν άψογα. Αυτή η συνεργασία χτίζει δυνατές σχέσεις για το μέλλον», απάντησε ο Τούρκος Συνταγματάρχης και είπε με χαμόγελο: «Η φιλοξενία ήταν άψογη και θα ανταποδώσουμε το 2018 με αντίστοιχη διοργάνωση στην Τουρκία με αγώνες μπάσκετ».

«Τιμή για τη σχολή Ικάρων»

Την απονομή στους νικητές έκανε ο διευθυντής του ΑΣΑΕΔ Σπύρος Ανδριόπουλος μαζί με τον Ακίν Τζαγλάρ. Ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι ήταν ο υποδιοικητής Ταξίαρχος Ζαχαρίας Γρίβας ο οποίος μας είπε για τη σημασία του Μ.Ο.Ε.:

«Καλλιεργήθηκε ωραία σχέση και θετική συνεργασία μεταξύ των δοκίμων. Ξεναγήθηκαν και ως πολίτες στην Αθήνα, έμαθαν πολλά για την ιστορία μας. Θεωρώ τιμή της σχολής μας που φιλοξένησε την όλη διοργάνωση. Αγωνιστικά μας βοήθησε πολύ το ΑΣΑΕΔ. Ευχαριστούμε και τους διαιτητές. Υπήρξε θετικό αποτέλεσμα και καλή επικοινωνία ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των αξιωματικών και των δοκίμων. Θεωρώ πως το Μ.Ο.Ε. είναι πολύ σημαντικός θεσμός. Βοηθάει την σκέψη μας. Η σχολή μας θα είναι ανοικτή σε κάθε συνεργασία που διευρύνει τους ορίζοντες μας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν το 2006 καθώς το 1999 καταστράφηκαν με τον σεισμό της Πάρνηθας».

Πηγή: sport24.gr

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.