Εκτυπώστε τη σελίδα
27-04-2013 12:05

H αλήθεια για την απαγορευμένη ουσία "μεθυλεξαναμίν"

O καλός συνάδελφος της "Καθημερινής" Νίκος Κωνσταντόπουλος και εξειδικευμένος σε θέματα ντόπινγκ μας έστειλε την παρακάτω επιστολή με αφορμή τη δήλωση του Απόστολου Οικονόμου για την υπόθεση Τζανακάκη
"έχουν αλλάξει οι λίστες της WADA από τον περασμένο Γενάρη και έχει μπει μέσα ως απαγορευμένη ουσία η μεθυλεξανεμίνη".

"Η μεθυλεξαναμίν είναι απαγορευμένη εδω και χρόνια και δεν μπήκε στον κατάλογο τον Ιανουάριο του 2013.

Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν το 2009:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: 3 παραβάσεις στη Super League (κοκαΐνη, βουδεσονίδη, μεθυλεξαναμίν, με την τελευταία ήταν ο Βαβζίνιακ του ΠΑΟ), 1 παράβαση στη Γ' Εθνική (μεθυλεξαναμίν).

ΒΟΛΕΪ: 1 παράβαση (κάνναβη).

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: 10 παραβάσεις (7 μεθυλεξαναμίν, 3 στανονοζόλ).

ΣΤΙΒΟΣ: 2 παραβάσεις (μεθυλεξαναμίν, στανονοζόλ).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: 1 παράβαση (μεθυλεξαναμίν).

ΑΜΕΑ (ειδικές ανάγκες): 2 παραβάσεις (εξωγενής τεστοστερόνη, υδροχλωροθειαζίδη).

ΜΠΑΣΚΕΤ: 1 παράβαση (κάνναβη).

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: 2 παραβάσεις (κάνναβη).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: 1 παράβαση (κάνναβη).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 1 παράβαση (αποφυγή ελέγχου).

Δεν γνωρίζω αν η Τζανακακη έκανε χρήση εν γνώσει της ή απλώς η ουσία υπήρχε σε σκεύασμα χωρίς να το γνωρίζει, αλλά και αυτό αν συμβαίνει, πάλι τιμωρείται, διότι, βάσει των κανόνων, ο αθλητής έχει ευθύνη για ο,τι παίρνει, ασχέτως αν αναγράφεται στην συσκευασία. Σε διαβεβαιω, πάντως, επειδη το 2009 είχα ασχοληθεί με το θέμα επισταμένως, διότι αφορούσε κυρίως την άρση βαρών (7 από τα 11 κρούσματα με την ουσία αυτή), ότι κάποιοι δεν γνώριζαν τι έπαιρναν. Ελάμβαναν συμπλήρωμα διατροφής, στο οποίο ΔΕΝ αναγραφόταν η συγκεκριμένη ουσία. Το είχα δει. Κάποιοι άλλοι, πάντως, το ήξεραν και επικαλέστηκαν άγνοια. Τιμωρήθηκαν όλοι. Οι λίστες εξάλλου ΔΕΝ περιέχουν όλες τις ουσίες. Ρητώς αναφέρεται από κάτω από καθε κατηγορία, ότι απαγορεύονται και αλλες αναλογες. Αντιγραφω από τον καταλογο του WADA:

and other substances with a similar chemical structure or

similar biological effect(s).

Μάλιστα, το ΒΗΜΑ τον Ιούνιο του 2009 έγραψε:

«ΤΟ ΠΡΩΤΟ σήμα για την εμφάνιση στον χώρο των απαγορευμένων ουσιών της γεραναμίνης (σημείωση δική μου: η μεθυλεξανμιν), όπως είναι το κοινό όνομα μιας σειράς αμφεταμινών, προήλθε από την αμερικανική εφημερίδα «Τhe Washington Ρost» στις 8 Μαΐου του 2006. Στο δημοσίευμά της η έγκυρη εφημερίδα αποκάλυπτε ότι «έχει κατασκευαστεί από χημικό ένα νέο προϊόν που περιλαμβάνει μια κρυμμένη ουσία». Ο χημικός δεν ήταν άλλος από τον διαβόητο Πάτρικ Αρνολντ , πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση Βalco, που συντάραξε τον παγκόσμιο αθλητισμό με την τεχνητή αναβολική ουσία τετραϋδρογεστρινόνη (ΤΗG). Την εποχή εκείνη το σκεύασμα που ανακάλυψε ο Αρνολντ ξεγλιστρούσε από τους αντιντόπινγκ ελέγχους, όπως συνέβαινε για χρόνια και με την τετραϋδρογεστρινόνη. Ο αμετανόητος αμερικανός χημικός, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για την υπόθεση Βalco, είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που πουλούσε τα σκευάσματα μέσω Ιnternet. Το προϊόν, με το όνομα ΕrgoΡharm ΕrgoLean ΑΜΡ, περιείχε την ουσία μεθυλεξαναμίνη (4-methyl-2 hexanamine) που ανακαλύφθηκε το 1944. Το προϊόν πλασαριζόταν ως λιποδιαλυτικό και... υποσχόταν «ανάκτηση ενέργειας». Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η τιμή του αφού ένα μπουκαλάκι με 90 κάψουλες προσφέρεται με έκπτωση 50%, στην τιμή των 29,95 δολαρίων. Κύκλοι του αντιντόπινγκ θεωρούν ότι το προϊόν παράγεται πλέον στην Κίνα και πλασάρεται κυρίως μέσω του Ιnternet».