1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
19-10-2013 11:09

Μαυρομάτης: «Ένας σημαντικός αριθμός Γυμναστηρίων πήρε άδεια λειτουργίας»

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό,SuperΣΠΟΡ FM 94,6 και κατέθεσε τις απόψεις του για το πολύ σοβαρό θέμα των αδειών λειτουργίας των γηπέδων, από το οποίο προέκυψε η αναβολή και των πρωταθλημάτων του βόλεϊ.
 Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εστίασε στη ρίζα του προβλήματος, όταν και το κράτος επέτρεψε την ανέγερση των γηπέδων χωρίς οικοδομικές άδειες, ενώ εξήγησε και το σημείο που «κόλλησε» η όλη διαδικασία νόμιμης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι παρά τις δυσκολίες, αρκετά γυμναστήρια εξασφάλισαν άδειες λειτουργίας το τελευταίο διάστημα και σίγουρα τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν στις 26 Οκτωβρίου, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΟΠΕ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μαυρομάτη:

«Δυστυχώς κανείς δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα όταν έπρεπε. Πολλά γήπεδα στερούνται οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια οι αγώνες να διεξάγονται όχι απόλυτα νομιμότητα, αλλά την ελάχιστη δυνατή διασφάλιση, την ασφάλεια των θεατών. 

Από τον Φεβρουάριο του 2012, υπήρξε μια σωστή πρωτοβουλία με τον νόμο 4049 και άλλαξε το καθεστώς, όπου η αρμοδιότητα για την έκδοση άδειας λειτουργίας πήγε στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου οι Επιτροπές ελέγχουν την καταλληλότητα των γηπέδων. Επίσης, η άδεια διεξαγωγής αγώνων, μεταφέρθηκε από τις Ομοσπονδίες, στις οικείες Περιφέρειες.

Ο νόμος αυτός έδωσε περιθώριο 18 μηνών μέχρι τις 23 Αυγούστου του 2013, ώστε να εναρμονιστούν όλοι. Δυστυχώς μέχρι και τον Μάιο κανείς δεν ασχολήθηκε, εμείς ως Ομοσπονδία παρακολουθούσαμε με ανησυχία το πρόβλημα να έρχεται το μπροστά μας και τον Ιούνιο στείλαμε μία επιστολή στον τότε υπουργό, Γιάννη Ιωαννίδη, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.

Τελικά, άλλαξε ο υπουργός, ανέλαβε ο κ. Ανδριανός, του οποίου αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις να λυθεί το πρόβλημα και μάλιστα ενέταξε στο νόμο περί αυθαιρέτων και την νομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Παρόλα αυτά έπρεπε να υπάρχει ένας συντονισμός των Δήμων που στην συντριπτική πλειοψηφία είναι οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό δεν έγινε ποτέ και γι’ αυτό έχω την άποψη ότι δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα, αλλά η δομή του ελληνικού κράτους. 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αν συνυπολογίσουμε ότι από τις 23 Αυγούστου ισχύει και μία ποινική διάταξη που λέει ότι οι πρόεδροι των ομάδων και οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων που δεν έχουν άδειες διεξαγωγής αγώνων έχουν ποινική ευθύνη με φυλάκιση και χρηματική ποινή. 

Αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος να βρεθούμε κάποια στιγμή μπροστά σε συλλήψεις προέδρων ομάδων για διεξαγωγή αγώνων σε γήπεδα που δεν έχουν άδεια, είναι όχι μόνο υπαρκτός, αλλά πιθανός και τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το μόνο που δεν χρειάζεται το άθλημα μας. 

Για το αν υπάρχει τρόπος να λυθεί άμεσα το πρόβλημα: «Αυτός είναι κι ο δικός μου προβληματισμός. Δεν ξέρω κατά πόσο η Δημόσια Διοίκηση μπορεί να το αντέξει αυτό, αλλά δεν μπορεί να εμπλέκονται τόσο διαφορετικοί φορείς τις Δημόσιας Διοίκησης γιατί ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό λειτουργίας. Για παράδειγμα, ο κ. Ανδριανός έβγαλε δύο υπουργικές αποφάσεις για διευκόλυνση εφαρμογής του νόμου σχετικά με τις παλιές άδειες των γυμναστηρίων που υπήρχαν δίνοντας παράταση μέχρι τις 31/12 για να κερδίσουμε λίγο χρόνο ακόμη και ερμηνευτήκαν διαφορετικά από την μία Περιφέρεια στην άλλη. 

Δυστυχώς, δεν είμαι αισιόδοξος για το κατά πόσο μπορεί να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, εκτός και αν αναλάβει να το τρέξει ένας φορέας Δημόσιας Διοίκησης, είτε αυτός υπάγεται στο υπουργείο Αθλητισμού, είτε το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά να και έχει λίγο χρόνο για να το κάνει. Εδώ εμείς φτάσαμε στο σημείο να αναβάλλουμε τα πρωταθλήματα μας για να προστατεύσουμε τους παράγοντες και τους ανθρώπους που προσφέρουν στον αθλητισμό». 

Για το ποιος θα βάλει τα χρήματα ώστε να εξασφαλίσουν τα γήπεδα τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας:«Υπό την πίεση των γεγονότων, η Ομοσπονδία μας αναγκάστηκε να αναβάλει την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων για δύο εβδομάδες, όμως, πλέον οι αγώνες θα ξεκινήσουν, ο κόσμος να χαλάσει. Στην Ελλάδα έχουμε τη νοοτροπία του... δεν βαριέσαι. Ωστόσο, κάποιοι που ήταν αυτής της αντίληψης έφτασαν στο σημείο να τρέξουν και η αλήθεια είναι ότι αυτή την εβδομάδα πληροφορήθηκα ότι ένας σημαντικός αριθμός γυμναστηρίων όπου παίζεται βόλεϊ, πήραν άδειες λειτουργίας. Αυτό είναι κάτι το αισιόδοξο και σημαίνει ότι αν τρέξουμε κι εμείς οι ίδιοι, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, οι Δήμοι, οι σύλλογοι, μπορεί να βρεθεί λύση, γιατί δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, είναι και ταχύτητας αντίδρασης. 

Σίγουρα, όμως, βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση ως χώρα, όπου ο αθλητισμός είναι διέξοδος για τον Έλληνα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στην καθημερινότητα του. Είτε ως αθλούμενος, είτε ως θεατής, ο Έλληνας πολίτης θέλει να ξεφύγει από όλα αυτά και να ξεδώσει μέσα στον αθλητισμό. Είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να μην αφήσουμε τον αθλητισμό να σβήσει. Σ’ αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, δεν είναι εύκολη η λύση, επειδή υπάρχει δυστοκία για τους λόγους που προανέφερα». 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.