1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
14-09-2022 15:46

Διαβάστε και κλάψτε: Τι συμβαίνει σε έναν άλλο κόσμο που βρίσκεται δίπλα μας

Η Ιταλία αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βόλεϊ ανδρών κάνοντας ένα μικρό θαύμα όχι λόγω ονόματος και παράδοσης αλλά επειδή κατέκτησε την κορυφή του κόσμου με αμούστακα παιδιά. Η βαθιά παράδοση της χώρας στο βόλεϊ είναι δεδομένη όπως και η παράδοση στον αθλητισμό.

 

Σε αυτό το άρθρο όμως θα ασχοληθούμε με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της Ιταλίας (FIPAV) σχετικά με την αποθέωση που γνώρισαν οι αθλητές της ομάδας βόλεϊ από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αλλά και κυρίως από την Δημόσια Ιταλική Τηλεόραση, την RAI.

Στο πρόλογο της ανακοίνωσης γίνονται και αναφορές στη RAI και στην τηλεθέαση του τελικού. Σημειώστε επίσης πως η Ιταλία συνεχίζει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ αλλά στη RAI δεν υπάρχουν "μεγάλα" και "μικρά" αθλήματα. Υπάρχει μόνο αθλητισμός. Ένας και ενιαίος.

Αναφέρει η ανακοίνωση της FIPAV: "Παραθέτονται τα στοιχεία τηλεθέασης: Ο τελικός με την Πολωνία που έγινε στο Spodek Arena του Κατοβίτσε, που μεταδόθηκε ζωντανά από την Rai Uno, παρακολούθησαν 3.784.000 θεατές, με μερίδιο 22,3%.Εκτός από τα νούμερα τηλεθέασης της Rai υπάρχουν και τα καλά στοιχεία που κατέγραψε ο Sky Italia, στη δορυφορική πλατφόρμα, μάλιστα, 452.000 θεατές παρακολούθησαν τον θρίαμβο της εθνικής ανδρών".

Εάν προσθέσουμε τα δύο νούμερα το σύνολο είναι 5.300.000 θεατές, δηλαδή, πάνω από το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, έτσι για να έχουμε και μία "μπακάλικη" εικόνα των μεγεθών.

Από την ανακοίνωση της FIPAV - αντίστοιχης ΕΟΠΕ - απουσιάζουν ευχαριστήρια και προσκυνήματα στην ηγεσία της RAI, της Δημόσιας Τηλεόρασης της Ιταλίας καθώς κανείς δεν το έχει ανάγκη και δεν είναι σωστό να γίνεται δημόσια, διότι απλούστατα δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Η προβολή των Εθνικών ομάδων της Ιταλίας και ειδικά των εθνικών ομάδων του βόλεϊ στα κανάλια της RAI είναι δεδομένη, αδιαπραγμάτευτη και σοβαρή και μάλιστα ανεξάρτητα εάν τα δικαιώματα τα έχει ψηφιακή πλατφόρμα και ανεξάρτητα από την αγωνιστική άνοδο ή την αγωνιστική πτώση της Εθνικής Ιταλίας.

Αλλωστε η Ιταλία τα τελευταία 20 χρόνια γεύτηκε πολλές απογοητεύσεις και αποκλεισμούς αλλά η RAI ήταν εκεί. Ανεξάρτητα εάν παράλληλα έχει ευρωπαϊκό μπάσκετ ή F1, ή τένις, ή ποδόσφαιρο ή στίβο ή πόλο.

Με σοβαρότητα και συνέπεια όχι απέναντι στο βόλεϊ αλλά απέναντι στον Ιταλό φίλαθλο και φορολογούμενο.

Αστείες δικαιολογίες και προσβλητικές τοποθετήσεις "περί εμπορικότητας αθλημάτων, δεν "πουλάει", έχει κλειδώσει το μπάσκετ στις 5 το απόγευμα Σαββάτου, δεν χωράτε, δεν υπάρχετε" φυσικά και δεν τολμάει κανείς να ξεστομίσει.

Στην RAI το πρόγραμμα και οι αγώνες των εθνικών ομάδων σε προκριματικά Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τελικά των δύο διοργανώσεων, Ολυμπιακών Αγώνων κλπ είναι Ευαγγέλιο.

Υπάρχουν επίσης εκπομπές για το βόλεϊ (μιας και για αυτό το άθλημα μας ενδιαφέρει) με γραφικά, αναλύσεις που εξηγούν τα πάντα που συμβαίνουν στο γήπεδο επομένως και ο πιο αδαής κάτι μαθαίνει από το άθλημα. Φυσικά λείπουν αναφορές για την "ψυχολογία", την "ατυχία", την "κακή" μέρα κλπ.

Στο Μουντιάλ που έγινε στη Σλοβενία και στην Πολωνία.η RAI είχε πολυπρόσωπη δημοσιογραφική αποστολή με έγκαιρη βολεϊκή ενημέρωση, σοβαρές αναλύσεις, αγωνιστικά σχόλια και ρεπορτάζ χωρίς φωνές, υπερβολές και φανφάρες.

Τα υπόλοιπα θα τα αφήσουμε στη φαντασία και στην κρίση σας με τη συμβουλή να μην επιχειρήσετε να κάνετε συγκρίσεις γιατί θα χαλάσετε τη μέρα σας και θα κλάψετε.

Το σίγουρο είναι πως αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι λάθος.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.