Εκτυπώστε τη σελίδα
19-10-2022 16:41

Pre League γυναικών 2022-23: Αμφίρροπος «μαραθώνιος» με έξι μνηστήρες ανόδου!

Το δεύτερο τη τάξει γυναικείο πρωτάθλημα ετοιμάζεται για την 6η του σεζόν, με το πρώτο σερβίς να είναι το Σάββατο 22/10 και στην εκκίνηση του μοιάζει πιο αμφίρροπο από κάθε άλλη χρονιά.

Κι αν το περσινό φινάλε ήταν συγκλονιστικό με τον ΖΑΟΝ να παίρνει το πρώτο εισιτήριο της ανόδου και το Αιγάλεω να ακολουθεί (επικρατώντας με 3-2 από 0-2 του Απόλλωνα Καλαμάτας στον τρίτο και τελευταίο αγώνα των play off ανόδου) η φετινή σεζόν μοιάζει με γρίφο για δύσκολους λύτες καθώς είναι 'έξι  οι μνηστήρες (Απολλώνιος, Πεύκα, Αμαζόνες, Πορφύρας, Πανιώνιος, Απόλλων Καλαμάτας) που θα διεκδικήσουν την άνοδο τους στη Volley League Γυναικών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως τη φετινή σεζόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά από μια διετία όπου λόγω της πανδημίας οι ομάδες είχαν χωριστεί σε δύο ομίλους, από φέτος στο πρωτάθλημα επανέρχεται η κανονικότητα καθώς και οι 13 ομάδες θα είναι σε έναν όμιλο και μετά το φινάλε της κανονικής περιόδου θα ακολουθήσουν τα play off και τα play out.

Αναλυτικά το σύστημα διεξαγωγής

Α. ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα αγωνισθούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση.

Μετά τους αγώνες αυτούς και σύμφωνα με την βαθμολογία (άρθρο 16o) οι ομάδες κατατάσσονται:

Από το PL-1 έως PL-13

Β. ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις PL-2 έως PL-5 θα αγωνισθούν σε Play Off με το πιο κάτω σύστημα μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α’ Φάσης).

1.PL(2) v PL(5)
2.PL(3) v PL(4)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης.

Αγώνες για τις θέσεις 2 – 3: Ν(1) v Ν(2)

Οι δύο νικητές των αγώνων των Play Off 2-5, θα αγωνιστούν μεταξύ τους για την 2η και την 3η θέση του πρωταθλήματος, μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α’ Φάσης).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης.

Αγώνες Play Off για τις θέσεις 4-5 του πρωταθλήματος δεν θα διεξαχθούν και οι ομάδες που ηττήθηκαν στους πρώτους αγώνες Play Off 2-5 θα καταλάβουν την 4η και την 5η θέση της Τελικής Κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στην

Τελική Βαθμολογική Κατάταξη της Α’ Φάσης.

Οι ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις PL-9 έως PL-12 θα αγωνισθούν σε Play Out με το πιο κάτω σύστημα:

Οι ομάδες (θέσεις PL-9 έως και PL-12 της Α’ Φάσης) θα αγωνιστούν μεταξύ τους μέχρι να συμπληρωθούν δύο νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α’ Φάσης), ως εξής:

PL-9 v PL-12 (α)
PL-10 v PL-11 (β)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Για τον καθορισμό της έδρας του πρώτου αγώνα, για οποιαδήποτε θέση, θα λαμβάνεται υπόψη η Τελική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων της Α Φάσης.

Οι νικητές των αγώνων (α) και (β) θα καταλάβουν τις θέσεις 9 και 10 της Τελικής Βαθμολογικής Κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα στην Α’ Φάση του πρωταθλήματος.

Οι ηττημένοι των αγώνων (α) και (β) θα καταλάβουν τις θέσεις 11 και 12 της Τελικής Βαθμολογικής Κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στον Τελικό Βαθμολογικό Πίνακα στην Α’ Φάση του πρωταθλήματος και υποβιβάζονται στην Α2 Γυναικών.

Άνοδος στην Α1 Εθνική Κατηγορία Γυναικών

Στην Α1 Εθνική κατηγορία θα αγωνίζονται από την νέα αγωνιστική περίοδο 2023-2024:

1.Η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης

2.Η ομάδα που θα καταλάβει την 2η θέση στην Τελική Κατάταξη του πρωταθλήματος μετά τη διεξαγωγή των αγώνων Play Off στη Β’ Φάση του πρωταθλήματος

Υποβιβασμός στην Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών

1.Η ομάδα που θα καταλάβει την 13 η θέση στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης

2.Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11 η και την 12 η θέση στην Τελική κατάταξη πρωταθλήματος μετά τη διεξαγωγή των αγώνων Play Out στη Β’ Φάση του πρωταθλήματος

Στην Α2 Εθνική κατηγορία Γυναικών οι ομάδες αυτές θα τοποθετηθούν στην Ζώνη (Α ή Β) που γεωγραφικά ανήκουν.

Άνοδος από την Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών

Στην Pre League Γυναικών θα ανέλθουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση μετά τη διεξαγωγή των αγώνων Play Off σε κάθε μία από τις δύο ζώνες της Α2 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών 2022-2023

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2023-2024 στην Pre League Γυναικών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως δεκατρείς (13) ομάδες.