1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
11-01-2019 17:39

Φωτό ντουκουμέντο, 1930 Πάτρα: Γυναίκες της ΕΑΠ με φούστες εναντίον ανδρών!

Μια φωτογραφία του 1930 που κουβαλά μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία έφερε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος στην εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Πρόκειται για μια φωτογραφία από αγώνα βόλεϊ του 1930, ανάμεσα στην ανδρική και γυναικεία ομάδα της ΕΑΠ.

Οι άνδρες αγωνίζονται με ολόσωμες εμφανίσεις, ενώ οι γυναίκες με φούστες, κάτω από το γόνατο!

Βρισκόμαστε στο διαμορφωθέν από την ΕΑΠ τερέν βόλεϊ στο θέατρο ΕΛΑΣ, επί της Κορίνθου και Σατωβριάνδου, έναντι του Αρσακείου.Διακρίνεται στο βάθος η οδός Γκότση, ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Φαίνεται η βόρεια πλευρά στο τμήμα από την Κορίνθου μέχρι τη Μαιζώνος (η νότια πλευρά της Γκότση είναι το Αρσάκειο που το 1930 δεν είχε κατασκευαστεί και γι' αυτό δεν φαίνεται στη φωτογραφία).

Το δεξιό κτίριο είναι στην Γκότση και Κορίνθου (όπου για ένα μικρό διάστημα στεγάστηκαν προ τριετίας τα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος», το αριστερό στη γωνία της Γκότση με την Μαιζώνος.

Τα παιδιά πάνω στον τοίχο, είναι στο δρομάκι κάτω από το ΤΕΒΕ, στην προέκταση της Παρθενάκου.

Η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε από τον Γιάννη Παολίνο και προέρχεται από το αρχείο του Γιάγκου Διλέρνια, του σπουδαίου άσου του ΝΟΠ και της ΕΑΠ, ο οποίος διακρίνεται στη φωτογραφία (ο πρώτος με την πλάτη στον φακό).

Με τη γυναίκεια ομάδα της ΕΑΠ παίζει και η αδελφή του Μαρία Διλέρνια.

Τη φωτογραφία έδωσε στον Γιάννη Παολίνο, ο Αριστείδης Βάβαλης, εγγονός της Μαρίας Διλέρνια.

Η περιοχή, συνοικία Τζίνη για πολλούς, μέχρι το Πυροσβεστείο, ήταν παραδοσιακά γεμάτη από θέατρα και κινηματογράφους, προφανώς λόγω της δροσιάς που υπήρχε, ας μην ξεχνάμε πως είναι το πιο στενό κομάτι της Πάτρας, το Δασύλλιο ακουμπάει σχεδόν την Κορίνθου.

Εκεί υπήρχε και το «Αστρον» (εκμετάλλευσης Μπιρλή), επί της Κορίνθου, μεταξύ Βαλτετσίου και Καρόλου.

Το «Αστρον» λειτούργησε μέχρι το 1997 που έγινε πολυκατοικία, για 36 χρόνια. Ξεκίνησε το 1961, παλαιότερα, πάντα θερινός κινηματογράφος, λεγόταν «Αίγλη» και λειτούργησε από το 1956 έως το 1960.

Ο χειμερινός «Αίγλη» βρισκόταν στην Κολοκοτρώνη και Κορίνθου, από 25-11-1945 έως τον Μάιο του 1972 που έγινε πολυκατοικία (η γωνία δίπλα στο «Παράρτημα»).

Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Παολίνο και προέρχεται από το αρχείο του Γιάγκου Διλέρνια.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.