1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
29-12-2018 02:05

Διαμαντίδης - Παπαλουκάς: Σάρωναν στα παρκέ, καρφώνουν στο snow volley

Του: Κώστα Ασημακόπουλου - Εθνος της Κυριακής: Οι δύο θρύλοι των παρκέ, οι οποίοι εδώ και µήνες χτίζουν...

 

καριέρα στην άµµο, ετοιµάζονται να δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους σε ένα σπορ το οποίο κάνει τα πρώτα του βήµατα στην Ελλάδα

Η τρέλα πάει στα βουνά και το βόλεϊ στα χιονοδροµικά. Παραφρασµένη η λαϊκή ρήση απεικονίζει µε τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη δυναµική που έχει αποκτήσει η νέα… παραλλαγή του βόλεϊ, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Από τα αυστηρά και πειθαρχηµένα όρια του βόλεϊ σάλας και από την απελευθέρωση του µπιτς βόλεϊ µε τους «ξυπόλητους» αθλητές, το επίπεδο ανεβαίνει… υψόµετρο και φέρνει το βόλεϊ µέσα στο κάδρο των χειµερινών Ολυµπιακών σπορ. Το σνόου βόλεϊ, που ξεκίνησε ως µια αυθόρµητη έκφραση κάποιων βολεϊµπολιστών στα χιονοδροµικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης, είναι πλέον ένα ξεχωριστό άθληµα, το οποίο διεκδικεί τη θέση του στους Χειµερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες – αλλά και στις καρδιές όλων όσοι αγαπούν τα χειµερινά σπορ.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Οµοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) προσπαθεί να ακολουθήσει τους ρυθµούς ανάπτυξης και τον διεθνή ανταγωνισµό και µπήκε ήδη στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση του Žου Πανελληνίου Πρωταθλήµατος, καθώς και στην επιλογή των «πρεσβευτών» του νέου αθλήµατος, που όχι απλώς δεν είναι από τον χώρο του βόλεϊ, αλλά πρόκειται για δύο θρύλους του ελληνικού µπάσκετ.

Από το Μάτι στο ΣΕΦ

Ο ∆ηµήτρης ∆ιαµαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς εδώ και αρκετούς µήνες χτίζουν τη νέα τους... καριέρα στην άµµο. ∆ύο φορές την εβδοµάδα κάνουν προπονήσεις µπιτς βόλεϊ στη σχολή του Μανώλη Ρουµελιώτη -οµοσπονδιακού προπονητή στις Εθνικές οµάδες µπιτς βόλεϊ- στο ΟΑΚΑ, πρώτιστα για να διατηρούνται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, αλλά και για να περνούν ευχάριστες στιγµές µε αγαπηµένους φίλους.

«Είναι δύσκολο διότι οι θερµοκρασίες είναι χαµηλές, αλλά, γιατί όχι, να το δοκιµάσουµε µαζί µε καλούς φίλους» δηλώνει ο πρώην άσος των ΤΣΣΚΑ και Ολυµπιακού.

Από την πρώτη στιγµή που µπήκαν στην άµµο δεν έκρυψαν την έκπληξή τους για το νέο άθληµα, που τους κέρδισε και τους χαρίζει στιγµές χαλάρωσης. Μάλιστα, στη µοναδική τους δηµόσια εµφάνιση συµµετείχαν στον αγώνα επίδειξης στο τουρνουά µπιτς βόλεϊ «Πάρις Κατσουλάκης» που έγινε στην προβλήτα του λιµανιού στο Μάτι, στις αρχές του περασµένου Σεπτεµβρίου, στη µνήµη των θυµάτων της µεγάλης τραγωδίας της 23ης Ιουλίου.
papaloukas.png
Η έλευση του χειµώνα όχι µόνο δεν τους απέτρεψε να ασχοληθούν µε το µπιτς βόλεϊ, αλλά µπροστά τους ανοίγεται και η προοπτική να αγωνιστούν και σε αγώνες σνόου βόλεϊ. Η πρόταση έγινε πριν από λίγες ηµέρες από την ηγεσία της ΕΟΠΕ, η οποία, µάλιστα, για να τιµήσει την παρουσία τους στο άθληµα, τους εξασφάλισε ώρες προπόνησης στο κλειστό γυµναστήριο µπιτς βόλεϊ στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και παράλληλα τους πρότεινε να γίνουν πρεσβευτές του µπιτς βόλεϊ αλλά και του σνόου βόλεϊ, το οποίο πραγµατοποιεί τα πρώτα του βήµατα και στην Ελλάδα. Η πρώτη αντίδραση ήταν θετική από τους δύο σούπερ σταρ του ελληνικού αθλητισµού, αλλά και του παγκοσµίου µπάσκετ, οι οποίοι µάλιστα εξεπλάγησαν θετικά από το ενδιαφέρον της κοινότητας του ελληνικού βόλεϊ και εντός των ηµερών αναµένεται η επίσηµη απάντησή τους.
 

«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»

«Είναι πολύ τιµητικό για εµάς το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι άνθρωποι του µπιτς βόλεϊ, αλλά και του σνόου βόλεϊ. Για να είµαι ειλικρινής, δεν έχω παίξει ποτέ σνόου βόλεϊ. Απ’ ό,τι έχω µάθει, είναι κατά πολύ πιο δύσκολο από το µπιτς βόλεϊ, διότι οι θερµοκρασίες είναι χαµηλές και οι καιρικές συνθήκες συνήθως είναι αντίξοες, αλλά, γιατί όχι, να το δοκιµάσουµε µαζί µε καλούς φίλους... Τον τελευταίο καιρό κάνουµε προπονήσεις και προετοιµαζόµαστε για όλα τα ενδεχόµενα» δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

 

snow_volley.png
Μάλιστα, οι προπονήσεις τους περιλαµβάνουν και αγώνες µε οµάδες 3Χ3, όπως επιτάσσουν οι νέοι κανονισµοί του αθλήµατος. «Το σνόου βόλεϊ έχει αποκτήσει µεγάλη δυναµική και είναι ένα σηµαντικό αθλητικό προϊόν, που έλκει τους χορηγούς και τα µέσα ενηµέρωσης, κυρίως την τηλεόραση. Σε αυτήν τη λογική δηµιουργούµε τους πρεσβευτές του αθλήµατος. Πρόκειται για προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισµού, Ολυµπιονίκες, παγκόσµιους πρωταθλητές και σούπερ σταρ, οι οποίοι φέρνουν το άθληµα πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία. Είναι τιµή µας που ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο ∆ηµήτρης ∆ιαµαντίδης, έστω και για χόµπι, ασχολούνται µε το µπιτς βόλεϊ. Το ελάχιστο που είχαµε να κάνουµε ήταν να τους ανοίξουµε το “σπίτι” του µπιτς βόλεϊ στο ΣΕΦ και να τους προτείνουµε να γίνουν πρεσβευτές του σνόου βόλεϊ» τόνισε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιώργος Καραµπέτσος, ο οποίος έχει πάρει προσωπικά το στοίχηµα του νέου αθλήµατος που φέρνει το βόλεϊ και µέσα στο πρόγραµµα των Χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κύρος και την προβολή του βόλεϊ συνολικά.
diamantidis.png
«Ραντεβού στο Μαίναλο»

Το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα προγραµµατίστηκε να γίνει στο χιονοδροµικό κέντρο στο Μαίναλο στις 9-10 Φεβρουρίου 2019, µε συνδιοργανωτές τον ∆ήµο Τριπόλεως και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα είχε γίνει στα Καλάβρυτα, όπου η οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ξεπέρασε ακόµα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των διοργανωτών.

«Το σνόου βόλεϊ είναι πολύ θεαµατικό και ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες. Στο εξωτερικό, όλα τα χιονοδροµικά κέντρα διαθέτουν πλέον οργανωµένες εγκαταστάσεις σνόου βόλεϊ, διοργανώνοντας και µεγάλα και αµειβόµενα τουρνουά. Κάτι ανάλογο γίνεται και στην Ελλάδα. Τα χιονοδροµικά κέντρα που ενδιαφέρονται να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πελάτες τους δηµιουργούν γήπεδα σνόου βόλεϊ. Φέτος θα κάνουµε ένα επίσηµο τουρνουά, αλλά από το 2020 προγραµµατίζουµε το πρώτο σιρκουί µε  3-4 τουρνουά σε διαφορετικά χιονοδροµικά κέντρα» υπογράµµισε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» ο υπεύθυνος του µπιτς βόλεϊ στην ΕΟΠΕ, Αλέκος Παρασκευόπουλος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για αθλητές, αθλήτριες αλλά και προπονητές: «Το σνόου βόλεϊ έχει πλέον τα δικά του Ευρωπαϊκά και Παγκόσµια Πρωταθλήµατα και σύντοµα θα είναι και στο επίσηµο πρόγραµµα των Ολυµπιακών Αγώνων. Εποµένως, είναι ένα δέλεαρ για τα νέα παιδιά, τα οποία θέλουν να χαράξουν νέους δρόµους σε ένα νέο άθληµα µε πολλές προοπτικές».

Στους δύο... χωράει και τρίτος

Οι περισσότεροι κανονισµοί του σνόου βόλεϊ είναι σχεδόν ίδιοι µε αυτούς του µπιτς βόλεϊ, ωστόσο η καθιέρωση από φέτος τρίτου παίκτη σε κάθε οµάδα αλλάζει όλα τα αγωνιστικά δεδοµένα.

«Η είσοδος τρίτου παίκτη και οι αγώνες µε οµάδες 3Χ3 αλλάζει όλη την τακτική και όλη τη φιλοσοφία του αθλήµατος. Είναι κάτι που αποφάσισε η παγκόσµια οµοσπονδία. Οι οµάδες µε τρεις παίκτες είναι διαφορετικές από τις οµάδες µε δύο παίκτες, όπως είναι στο µπιτς βόλεϊ. Θα πρέπει να δουλέψουµε πολύ, γιατί θα υπάρξουν δυσκολίες µε ζευγάρια που θα πρέπει να βρουν ακόµα έναν συµπαίκτη. Αλλάζει όλη η τακτική. Ουσιαστικά µιλάµε για ένα διαφορετικό άθληµα από πλευράς προπονητικής» τόνισε ο οµοσπονδιακός προπονητής Μανώλης Ρουµελιώτης.

Το γήπεδο έχει διαστάσεις 8Χ16 µ., ενώ, σύµφωνα µε τον πρωταθλητή του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήµατος Γιώργο Κοτσιλιάνο, το σνόου βόλεϊ είναι η πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη εκδοχή του βόλεϊ, και εξηγεί:

«Συνήθως οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Η χιονόπτωση και πολλές φορές η οµίχλη επηρεάζουν την ορατότητα, αλλά το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι οι χαµηλές θερµοκρασίες. Μέσα σε λίγα λεπτά µπορεί να παγώσουν σηµεία του αγωνιστικού χώρου και να γίνουν παγίδες. Το ανθρώπινο σώµα σε τόσο χαµηλές θερµοκρασίες καταπονείται περισσότερο και υπάρχουν κίνδυνοι µυϊκών τραυµατισµών. ∆εν υπάρχει σύγκριση µε το µπιτς βόλεϊ, στο οποίο φοράς µόνο σορτς και µια απλή φανέλα. Στο σνόου βόλεϊ ο εξοπλισµός είναι πιο βαρύς και πάντα βρεγµένος. Τα παπούτσια µοιάζουν µε αυτά του ποδοσφαίρου. Σου προσφέρουν ασφάλεια, αλλά περιορίζουν και τις κινήσεις σου. Το σνόου βόλεϊ είναι µία ευχάριστη έκφραση άθλησης, αλλά σε υψηλό επίπεδο είναι επίπονο και απαιτητικό άθληµα – και για να γίνεις πρωταγωνιστής θα πρέπει να είσαι υπεραθλητής». 

Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Σχετικά άρθρα

  • Αναβολή για το πρωτάθλημα snow volley
    Οι κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένη καλοκαιρία) σε συνδυασμό με την μη εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, οδήγησαν την ΕΟΠΕ στην απόφαση να αναβάλει την προγραμματισμένη για 8-9 Φεβρουαρίου 2020 διοργάνωση Snow Volley στο Χ/Κ Μαινάλου που βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας.
  • Στο Μαίναλο το 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα snow volley
    Μετά την πρώτη περσινή επιτυχημένη προσπάθεια, το πανελλήνιο πρωτάθλημα snow volley επιστρέφει και το 2019 με τη 2η διοργάνωσή του. Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου θα φιλοξενήσει το μεγάλο event το διάστημα 9-10 Φεβρουαρίου και το αγωνιστικό κομμάτι θα έχει μεγάλες αλλαγές!
  • Το καλεντάρι του Euro snow volley... 3X3!
    Στα τέλη του Δεκέμβρη από τη Μόσχα θα ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό tour του snow volleyball όπως ανακοίνωσε η CEV. Μάλιστα, από φέτος αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής και κάθε ομάδα θα έχει από τρεις παίκτες, αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα στον τρόπο παιχνιδιού.
  • Snow volley:Τριανταφυλλίδη και Μεθενίτη το χρυσό στα Καλάβρυτα
    Η Πηγιάννα Μεθενίτη και η Λίζα Τριανταφυλλίδη είναι οι πρώτες πρωταθλήτριες Ελλάδας στο snow volley.
  • Snow Volley: Στο πρώτο σκαλί των Καλαβρύτων Κοτσιλιάνος και Ιωαννίδης
    Ο Γιώργος Κοτσιλιάνος με τον Παναγιώτη Ιωαννίδη κατέκτησαν το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα snow volley που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.